Ljubljenčki kot darilo?! Nikar!!

27. 12. 2018

Otroci velikokrat potarnajo, da si želijo muco, psička, hrčka, ribice ali katerega drugega hišnega ljubljenčka. Ampak, ste prepričani, da bi žival bila primerna izbira za novoletno darilo? 

Živali niso in nikoli ne bodo igračka in odločitev zanjo mora biti skrbno premišljena. Tega mnenja so tudi v nemških zavetiščih, od koder prihaja odločitev, da bodo v prazničnih decembrskih dneh začasno ustavili oddajanje živali, saj opozarjajo, da domači ljubljenčki nikakor niso prava izbira za darilo, sploh pa ne "presenečenje pod jelko". 

Primer neprimernega nakupa

"Babice in dedki kličejo in želijo imeti ponija za vnučka. Najprej je treba vedeti, ali bo poni vnučku sploh všeč. Drugič, treba je vedeti, da s tem obremenite starše. Tretjič, zavedati se morate, da bo enkrat otrok tega ponija prerasel. Žal se prevečkrat dogaja, da takšne živali postanejo zavržene in jih odvzame inšpekcija ali pa končajo pri mesarju v klavnici."

Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj Slovenija (MMC, 2015)

"Imeti žival pomeni veliko veselja, a obenem tudi veliko odgovornost. Nekaterim ljudem še vedno ni jasno ‒ živali so živa bitja, ki imajo svoje potrebe in čustva. Nikakor niso primerna kot darilo presenečenja, ki ga postavimo pod praznično okrašeno drevo," so mnenja v nemških zavetiščih. "Imeti žival pomeni veliko veselja, a obenem tudi veliko odgovornost. Nekaterim ljudem še vedno ni jasno ‒ živali so živa bitja, ki imajo svoje potrebe in čustva. Nikakor niso primerna kot darilo presenečenja, ki ga postavimo pod praznično okrašeno drevo," so mnenja v nemških zavetiščih. 

Tudi v Bremnu po 18. decembru ne bodo oddali nobene izmed svojih okoli 500 živali, ukrepu so se pridružili tudi v Hannovru in nekaterih drugih velikih nemških mestih. "Odločitev za žival ne more biti impulzivna ali nepremišljena, ampak mora biti v ta postopek vključena celotna družina," je za Deutsche Welle dejala Claudia Hämmerling iz združenja za zaščito živali.

Paradoks ‒ prav pred prazniki največ zapuščenih živali

Tudi ko živali pri novih lastnikih preživijo vse leto (če so v hišo prišle kot decembrsko darilo) pa je med prazniki več možnosti, da jih bodo brezvestni lastniki preprosto zavrgli. Irske in britanske organizacije za zaščito živali opozarjajo, da se prav v dneh pred božičem poveča tudi število zapuščenih živali, ki končajo kje ob cesti ali v zavetiščih.

Največ posvojitev mačk je konec avgusta, ko se ljudje vrnejo z dopustov, in potem ostaja visoko celotno jesen. Zelo verjeten razlog za posvojitev v tem času je tudi pogosto slabo vreme, daljše noči in ljudje več časa prebijejo doma. In to je odličen čas za novo družbo.Največ posvojitev mačk je konec avgusta, ko se ljudje vrnejo z dopustov, in potem ostaja visoko celotno jesen. Zelo verjeten razlog za posvojitev v tem času je tudi pogosto slabo vreme, daljše noči in ljudje več časa prebijejo doma. In to je odličen čas za novo družbo.

Ali imamo tudi Slovenci navado, da se v prazničnih dneh pogosteje kot sicer oglasimo v zavetišču, da bi izbrali žival kot darilo, smo na MMC-ju vprašali Marka Omana, vodjo Zavetišča Ljubljana. Oman je dejal, da so povečano posvajanje živali pred božično-novoletnimi prazniki v preteklosti zaznavali tudi pri njih, vendar se je z ozaveščanjem in z njihovim prilagojenim pristopom to precej spremenilo.

Pes ni igrača, ki jo odvržeš, ko se je naveličaš
"Še vedno se tik pred prazniki pojavi nekaj kandidatov, ki želijo nekoga obdariti z bodisi psom, mucko ali drugo živaljo. Niso vse takšne posvojitve slabe posvojitve in pri nas jih ne odženemo na tak način, kot to počnejo kolegi na primer v Nemčiji. Velikokrat si ljudje, ki bodo obdarjeni, dejansko želijo imeti žival, in tisti, ki obdaruje, to (skrito) željo le izpolniti. Zagotovo se razlikujemo tudi zato, ker smo odprti vse dni v letu, torej so posvojitve živali mogoče tudi na božič, silvestrovo in novega leta dan."

Oman svetuje, da tistega, ki ga želimo obdariti z živaljo, pripeljemo v zavetišče, kjer si bo sam izbral žival in sam izpolnil vprašalnik, zaposleni pa bodo z njim opravili razgovor. Žival lahko posvoji le polnoletna oseba, torej v primeru otrok skrb in odgovornost prevzamejo starši.

Starši so potem dejanski skrbniki, otroci pa le pomagajo. Torej mora biti želja staršev enako velika (pogosto pa je celo večja) kot želja otrok. Postopek poteka skoraj enako kot pri klasični posvojitvi, le prispevek ob posvojitvi poravna tisti, ki obdaruje. "Se zgodi, da kakšen po premisleku tudi odstopi, vendar redko. Večina sprejme nov izziv odgovorno, kar potrjujejo velik odstotek uspešnih posvojitev psov. Vse posvojene pse namreč določen čas po posvojitvi tudi preverimo," je dodal.

Oddaja psov je bolj ali manj konstantna čez vse leto, seveda je odvisna tudi od ponudbe, ki jo imajo v zavetišču. Najhitreje se namreč oddajajo mladiči in psi majhnih pasem. Oddaja psov je bolj ali manj konstantna čez vse leto, seveda je odvisna tudi od ponudbe, ki jo imajo v zavetišču. Najhitreje se namreč oddajajo mladiči in psi majhnih pasem.

Pri mačkih takšnih podatkov v Zavetišču Ljubljana nimajo, saj jih je preveč, da bi lahko vse preverili, pa tudi težje jih je preverjati, saj načini oskrbe v predpisih niso tako jasno določeni kot pri psih. Dolgoletni statistični podatki tudi nakazujejo, da so posvojitve mačk bolj kot od prazničnega obdobja odvisne od razpoložljivosti.

"Mačke imajo namreč v nasprotju s psi izrazit sezonski značaj in kandidati se najpogosteje odločajo za posvojitev v času sezone. Veliko večino pri mačkah namreč predstavljajo mladiči (90 odstotkov) in sezona se začne nekje junija ter traja do decembra," pravi Marko Oman.

Oman je dodal, da izkušnje iz Zavetišča Ljubljana kažejo, da so posvojitve v tem prazničnem času, pa če tudi skozi obdarovanje, lahko uspešne, le pravilen pristop je potreben.

"Žival ni igrača, ki se je naveličamo in postavimo v kot, pospravimo v škatlo ali na polico. Je nov član družine, ki do konca svojega življenja potrebuje skrb, nego in pozornost," je opozoril.

Anja P. Jerič, T. M.
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.