Duša Slovenska

6 - 9 let

21. 12. 2018

Duša Slovenska je knjiga, namenjena vsej družini, idealna je za počivanje na nočni omarici, saj jo lahko berete tako, da pred spanjem naključno odprete določeno stran in pesem ali kratka proza vam bo odprla novo obzorje, novo videnje, spoznanje ali pa bo le popotnica za lepši spanec in čudovit prihodnji dan. 

 Osnovna tematika knjige je, kako biti dober človek, dober Slovenec, katere so tiste lastnosti, ki orakterizirajo dobrega človeka. Nekatere pesmi so domovinske, žalostne, spet druge vesele, pravljične, mistične, ene predstavljajo majhnost v vesolju, spet tretje so krščanske, polne rim ali pa so namenjene toplemu branju pred odhodom v sanje. Osnovna tematika knjige je, kako biti dober človek, dober Slovenec, katere so tiste lastnosti, ki orakterizirajo dobrega človeka. Nekatere pesmi so domovinske, žalostne, spet druge vesele, pravljične, mistične, ene predstavljajo majhnost v vesolju, spet tretje so krščanske, polne rim ali pa so namenjene toplemu branju pred odhodom v sanje. 

 Primer ene izmed žalostnih pesmi z naslovom Žalostinka. Napisal jo je Dragotin Kette, avtor ilustracije pa je France Slana. Primer ene izmed žalostnih pesmi z naslovom Žalostinka. Napisal jo je Dragotin Kette, avtor ilustracije pa je France Slana.

Mnogi naši misleci so skušali prikazati dušo slovenskega naroda (v psihologiji ji pravimo "nacionalni značaj"). Pristop je bil različen. J. Musek je šel po empirični poti in s testi in vprašalniki ugotavljal značilnosti odgovorov, zlasti slovenske vrednote."

Tudi ostali avtorji so na svojevrsten način prikazali tako nacionalne karakterne kot pokrajinske, zgodovinske, etnološke in druge vidike slovenstva. 

dr. Vid Pečjak, psiholog in pisatelj o razlagi naslova knjige. 

Otroci, brez skrbi, tudi vi boste v knjigi našli veliko pesmi in ilustracij, ki vam bodo pobožale srčka. Med drugim je omenjen tudi legendarni ljubitelj slovenskih gora, Kekec. Če boste odprli knjigo na 80-ti strani, vas čaka pesem o njem. Otroci, brez skrbi, tudi vi boste v knjigi našli veliko pesmi in ilustracij, ki vam bodo pobožale srčka. Med drugim je omenjen tudi legendarni ljubitelj slovenskih gora, Kekec. Če boste odprli knjigo na 80-ti strani, vas čaka pesem o njem.

Vas zanima, kaj so povedali strici? To najdete na strani 120. Vas zanima, kaj so povedali strici? To najdete na strani 120.

Duša Slovenska je namenjena vsej družini, vsem generacijam. Narejena je točno za današnji čas. Gre za kratke pesmi, za kratke odlomke. Izbrali smo tista mesta, kjer pisatelj ali pesnik nagovori bralca in pokaže na našo slovensko bistveno lastnost ter nas opozori na dragoceno dejanje, ki bi nam lahko pomagalo doseči življenjski smisel. Glede na to, da danes ljudje nimajo časa brati, je ta knjiga kot potica, kjer ješ samo orehovo filo. Je idealna knjiga za na nočno omarico, odpreš jo lahko na kateri koli strani in prebereš poljubno misel, kratek odlomek, ki te bo vodil nazaj k bistvu stvarstva. 

Mateja Jamnik, predsednica društva Jasa, ki je knjigo izdalo. 

Neža Maurer je v knjigi prispevala zanimivo pesem Mamin kovanec, ki nas prav nasmeje s svojimi rimami. Pisan portret na desni pa je ovekovečil France Slana. Neža Maurer je v knjigi prispevala zanimivo pesem Mamin kovanec, ki nas prav nasmeje s svojimi rimami. Pisan portret na desni pa je ovekovečil France Slana.

Ja, maček Lojze, kako si pa kaj ti? A predeš in mijaukaš? Izgledaš zelo resno, zakaj to? Ja, maček Lojze, kako si pa kaj ti? A predeš in mijaukaš? Izgledaš zelo resno, zakaj to?

Čudovita pravljično-vesoljska ilustracija Gorazda Vahna vas bo skupaj s pesmico Zvezdica zaspanka odpeljala v čaroben, poln topline sanjski svet, ki bo objel vašega srčka in mu dajal toplino še ves prihodnji teden. Privoščite si to neponovljivo poslastico. Čudovita pravljično-vesoljska ilustracija Gorazda Vahna vas bo skupaj s pesmico Zvezdica zaspanka odpeljala v čaroben, poln topline sanjski svet, ki bo objel vašega srčka in mu dajal toplino še ves prihodnji teden. Privoščite si to neponovljivo poslastico.

Slovenska pesem se zdi na trenutke kruto realna, a tudi žalostna, čeprav se konča optimistično. Ja, tudi to je del karakternih lastnosti Slovencev. Pesem je sicer precej stara, saj je Karel Destovnik Kajuh preminil leta 1944. Slovenska pesem se zdi na trenutke kruto realna, a tudi žalostna, čeprav se konča optimistično. Ja, tudi to je del karakternih lastnosti Slovencev. Pesem je sicer precej stara, saj je Karel Destovnik Kajuh preminil leta 1944.

Sprehod po Duši Slovenski je izjemno zanimiv, saj se srečamo z različnimi zgodovinskimi obdobji in takratno miselnostjo avtorjev. Vsaka umetniška stvaritev je namreč avtorjeva izkušnja opažanja določenega pojava v takratnem času. Žalostne, a realne pesmi in misli so nastale predvsem v času druge svetovne vojne in kmalu po njej. Bolj ko se nagibamo v sodobni čas, več je optimizma in srčne pozitive. Vsekakor knjiga, ki bo vso družino obogatila s spoznanjem in zavedanjem, kaj vse je smisel življenja - žalost, veselje, razmišljanje o minljivosti, pokončna drža, vztrajanje in podobno. Sprehod po Duši Slovenski je izjemno zanimiv, saj se srečamo z različnimi zgodovinskimi obdobji in takratno miselnostjo avtorjev. Vsaka umetniška stvaritev je namreč avtorjeva izkušnja opažanja določenega pojava v takratnem času. Žalostne, a realne pesmi in misli so nastale predvsem v času druge svetovne vojne in kmalu po njej. Bolj ko se nagibamo v sodobni čas, več je optimizma in srčne pozitive. Vsekakor knjiga, ki bo vso družino obogatila s spoznanjem in zavedanjem, kaj vse je smisel življenja - žalost, veselje, razmišljanje o minljivosti, pokončna drža, vztrajanje in podobno.

Knjiga je izšla leta 2016 pri Društvu Jasa. 

Tanja Mojzer
Foto: Iz knjige Duša Slovenska

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.