Bansi poklanja 12 knjig

22. 12. 2018

Bansi v teh iztekajočih se dneh leta 2018 čuti veliko slontastične vznemirjenosti in zato se je odločil, da bo tako, kot to počneta Božiček in dedek Mraz, tudi on poklonil svojim bralcem kakšno darilce. Tako poklanja kar 12 knjig. Gre za 12 različnih pravljic, zbirk pesmi in kratkih zgodb. Sodelujte v nagradni igri in si izberite knjigo, ki je na seznamu 12 najprimernejših za vaše knjižne police. 

1. knjiga: Beli in črni muc. Avtor: Hilli Rand, ilustracije: Catherine Zarip, založba: KUD Sodobnost International, 32 strani. Primerna za otroke prve triade.

Prva knjiga, ki jo poklanjamo nosi naslov Beli in črni muc. Kot že sam naslov pove, sta glavna junaka zgodbe dva mucka, Amadeus in Ludwig, ki živita z mamo, očetom in deklico. Ko družina nekega dne odide na dopust, ostaneta sama. No, kaj mislite, da bosta počela? Mačje vragolije? Razmetala stanovanje? Ne, ne, močno se motite! To ni ta zgodba! To ni ta primer! Amadeus in Ludwig močno presenetita ne samo domače družinske člane, ampak tudi sosede. Skozi zgodbo lahko spremljate njun vsakdanjik od jutra do večera. No, vas zanima, kaj vse sta počela in kako? Prva knjiga, ki jo poklanjamo nosi naslov Beli in črni muc. Kot že sam naslov pove, sta glavna junaka zgodbe dva mucka, Amadeus in Ludwig, ki živita z mamo, očetom in deklico. Ko družina nekega dne odide na dopust, ostaneta sama. No, kaj mislite, da bosta počela? Mačje vragolije? Razmetala stanovanje? Ne, ne, močno se motite! To ni ta zgodba! To ni ta primer! Amadeus in Ludwig močno presenetita ne samo domače družinske člane, ampak tudi sosede. Skozi zgodbo lahko spremljate njun vsakdanjik od jutra do večera. No, vas zanima, kaj vse sta počela in kako?

2. knjiga: Duša slovenska, zbirka različnih slovenskih avtorjev (pesnikov, pisateljev, slikarjev). Ilustracije 30 umetnikov. Založba: Društvo Jasa, 209 strani. Knjigo smo podrobneje predstavili v rubriki branje. 

Duša Slovenska je namenjena vsej družini, tako vam, dragi otroci, kot vašim staršem. Odprete jo lahko na kateri koli strani in preberete pesem ali kratko zgodbo. 100 slovenskih avtorjev od Trubarja do današnjih časov v knjigi predstavlja svoje misli, pogled na svet, občutke ali opažanja v določenem zgodovinskem obdobju. Duša Slovenska je namenjena vsej družini, tako vam, dragi otroci, kot vašim staršem. Odprete jo lahko na kateri koli strani in preberete pesem ali kratko zgodbo. 100 slovenskih avtorjev od Trubarja do današnjih časov v knjigi predstavlja svoje misli, pogled na svet, občutke ali opažanja v določenem zgodovinskem obdobju.

3. knjiga: Pajkodlak in Kresnica. Avtorica Simona Kopinšek, ilustracije: Kristina Krhin. Založba: KUD Sodobnost International, 32 strani. Primerna za otroke od tretjega leta naprej. 

 Pajkodlak je velik pajek, ki plete lepljivo mrežo v katero se ujame kresnica. Kaj pa sedaj? Ji bo uspelo pobegniti? Kako doživlja vse to? Ujeta je, kdo ji bo priskočil na pomoč? Pravljica je napisana v verzih, v njej pa ne manjka napetosti. Pridevniki vas bodo popolnoma navdušili in branje pravljic bo po tej prebrani dogodivščini postala vaša nujna dogodivščina. Pajkodlak je velik pajek, ki plete lepljivo mrežo v katero se ujame kresnica. Kaj pa sedaj? Ji bo uspelo pobegniti? Kako doživlja vse to? Ujeta je, kdo ji bo priskočil na pomoč? Pravljica je napisana v verzih, v njej pa ne manjka napetosti. Pridevniki vas bodo popolnoma navdušili in branje pravljic bo po tej prebrani dogodivščini postala vaša nujna dogodivščina.

4. knjiga: Urice z dojenčkom. Avtorica Nina Kokelj, ilustracije Bojana Dimitrovski, založba KUD Sodobnost International, 32 strani. Primerna za otroke od četrtega do osmega leta. 

Deklica ima dojenčka in ne boste verjeli, kako skrbna mamica mu je. Hrani ga, previja, se z njim pogovarja, ga vozi na izlete, skratka tudi punčke, ki hodijo v vrtec so lahko izvrstne mamice dojenčkom. Zakaj pa ne? Prijazna, izredno prijetna slikanica vas bo tako raznežila, da boste na sprehodih po mestu opažali le še dojenčke. Deklica ima dojenčka in ne boste verjeli, kako skrbna mamica mu je. Hrani ga, previja, se z njim pogovarja, ga vozi na izlete, skratka tudi punčke, ki hodijo v vrtec so lahko izvrstne mamice dojenčkom. Zakaj pa ne? Prijazna, izredno prijetna slikanica vas bo tako raznežila, da boste na sprehodih po mestu opažali le še dojenčke.

5. knjiga Kaj zraste iz zobka? Avtorica: Emanuela Malčič Kladnik, ilustracije: Tinka Leskovšek. Založba KUD Sodobnost International, 54 strani. Primerna za otroke prve in druge triade. 

Mlečni zobje izpadejo. Nekaj povsem normalnega, kar smo doživeli že vsi v prvih razredih osnovne šole. Ampak, od zobka se je vendarle potrebno posloviti. Se z njim marsikaj pogovoriti. Matej svoj zobek posadi, ga zaliva, ker je mnenja, da bo iz njega zrastla sestrica. Druga zgodba, ki jo srečamo v tej zbirki, govori o Meliti, ki si srčno želi psa, a ga žal ne more imeti, saj živijo v bloku. Ampak, a veste kaj? Če ne more imeti pravega psa, bo pa imela čarobnega. Pravljičnega. izmišljenega. Virtualnega. Zakaj pa ne? Saj domišljija je zato, da jo vnesemo v naša življenja, kajne? Tretja zgodba pa govori o Tini, ki se sprašuje, kam gremo po smrti. Je to zadnji odhod? Kaj se zgodi potem? Izjemne tri zgodbe. Prebrali jih boste na dušek in se jih še dolgo spominjali. Mlečni zobje izpadejo. Nekaj povsem normalnega, kar smo doživeli že vsi v prvih razredih osnovne šole. Ampak, od zobka se je vendarle potrebno posloviti. Se z njim marsikaj pogovoriti. Matej svoj zobek posadi, ga zaliva, ker je mnenja, da bo iz njega zrastla sestrica. Druga zgodba, ki jo srečamo v tej zbirki, govori o Meliti, ki si srčno želi psa, a ga žal ne more imeti, saj živijo v bloku. Ampak, a veste kaj? Če ne more imeti pravega psa, bo pa imela čarobnega. Pravljičnega. izmišljenega. Virtualnega. Zakaj pa ne? Saj domišljija je zato, da jo vnesemo v naša življenja, kajne? Tretja zgodba pa govori o Tini, ki se sprašuje, kam gremo po smrti. Je to zadnji odhod? Kaj se zgodi potem? Izjemne tri zgodbe. Prebrali jih boste na dušek in se jih še dolgo spominjali.

6. knjiga: Dežela lenuhov. Avtorica: Kęstutis Kasparavičius. Založba KUD Sodobnost International, 56 strani. Primerna za otroke prve in druge triade in vse ljudi, željne najzanimivejše in odbite domišljije. 

A veste kaj? Pravijo, da je pridnost vrlina, ki jo velja spoštovati. No, v Deželi Lenuhov temu ni tako. Pridno delo je tukaj kaznovano. Nikar ne počnite ničesar, saj na drevesih raste sladoled, torte pa kar sredi gozda. Te dobrote samo čakajo, da si jih postrežete. Torej? Kaj čakate? Aja, ne veste, kako se pride v to deželo in kje je? Hmmm ... Ja, to bo pa potrebno razvozlati in sicer samo tako, da preberete knjigo od prve do zadnje strani. Kaj pravite? Pripravljeni na razvozlanje skrivnosti? A veste kaj? Pravijo, da je pridnost vrlina, ki jo velja spoštovati. No, v Deželi Lenuhov temu ni tako. Pridno delo je tukaj kaznovano. Nikar ne počnite ničesar, saj na drevesih raste sladoled, torte pa kar sredi gozda. Te dobrote samo čakajo, da si jih postrežete. Torej? Kaj čakate? Aja, ne veste, kako se pride v to deželo in kje je? Hmmm ... Ja, to bo pa potrebno razvozlati in sicer samo tako, da preberete knjigo od prve do zadnje strani. Kaj pravite? Pripravljeni na razvozlanje skrivnosti?

7. knjiga: Kako je Oskar postal detektiv? Avtor: Andrej Rozman Roza, ilistracije: Ana Košir. Založba KUD Sodobnost International, 64 strani. Primerna za otroke druge triade in vse ljubitelje detektivskih zgodb.

Oskar obiskuje šolo, ki pa jo z vsakim dnem mara manj, saj ima težave z branjem. Je mnenja, da ni dovolj pameten in se pred sošolci počuti zelo neprijetno, saj že vsi znajo tekoče brati. A Oskar je izjemno bister in pravi detektiv, saj je preprečil rop zlatarne in razkrinkal roparja športnih koles. Torej, dragi Oskar, kako je sedaj z branjem? Boš dovolj potrpežljiv in vztrajal, ali boš vrgel puško v koruzo? V knjigi na prijazen in humoren način spoznamo, kako je vztrajnost vrlina in da čeprav se kdaj znajdemo v za nas breizhodni situaciji s pravo mero poguma in drznosti najdemo pravo rešitev. Knjiga je leta 2008 prejela desetnico za najboljšo otroško in mladinsko knjigo. Oskar obiskuje šolo, ki pa jo z vsakim dnem mara manj, saj ima težave z branjem. Je mnenja, da ni dovolj pameten in se pred sošolci počuti zelo neprijetno, saj že vsi znajo tekoče brati. A Oskar je izjemno bister in pravi detektiv, saj je preprečil rop zlatarne in razkrinkal roparja športnih koles. Torej, dragi Oskar, kako je sedaj z branjem? Boš dovolj potrpežljiv in vztrajal, ali boš vrgel puško v koruzo? V knjigi na prijazen in humoren način spoznamo, kako je vztrajnost vrlina in da čeprav se kdaj znajdemo v za nas breizhodni situaciji s pravo mero poguma in drznosti najdemo pravo rešitev. Knjiga je leta 2008 prejela desetnico za najboljšo otroško in mladinsko knjigo.

8. knjiga: O zajcu, ki se je rad smejal. Avtor: Grigor Vitez, ilustracije Peter Škerl. Založba KUD Sodobnost International, 69 strani. Primerna za otroke druge in tretje triade.

V knjigi so tri zgodbe, polne humorja, napetosti in domišljije. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? In pa: a ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Kaj pa, če bi se spoprijateljili s Soncem? V knjigi so tri zgodbe, polne humorja, napetosti in domišljije. Si predstavljate, da zajec premaga volka s smehom? In pa: a ne bi bilo lepo, če bi imeli čarobni svinčnik, ki bi sam napisal domačo nalogo? Kaj pa, če bi se spoprijateljili s Soncem?

9. knjiga: Čajna ženička. Avtor Alf Prøysen, ilustracije: Björn Berg. Založba KUD Sodobnost International, 119 strani. Primerna za otroke druge in tretje triade.

Štiri pravljice norveškega avtorja, zbrane v Čajni ženički vas bodo nahranile z domišljijo, vas nasmejale, ganile in vam pričarale nov pogled na svet. Kdo pa sploh je čajna ženička? Ne boste verjeli, ženička, ki se lahko zelo spontano pomanjša in je velika le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali in ker je iznajdljiva in neustrašna, se spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Ko se pomanjša, so vse stvari okrog nje kar naenkrat velike. Je to zanjo prednost ali slabost? Ja, za odgovor na to vprašanje, pa bo potrebno knjigo prebrati. Štiri pravljice norveškega avtorja, zbrane v Čajni ženički vas bodo nahranile z domišljijo, vas nasmejale, ganile in vam pričarale nov pogled na svet. Kdo pa sploh je čajna ženička? Ne boste verjeli, ženička, ki se lahko zelo spontano pomanjša in je velika le še kot čajna žlička. Takrat razume, kaj ji pripovedujejo živali in ker je iznajdljiva in neustrašna, se spretno spopade s težavami, ki jih prinese njena nova velikost. Ko se pomanjša, so vse stvari okrog nje kar naenkrat velike. Je to zanjo prednost ali slabost? Ja, za odgovor na to vprašanje, pa bo potrebno knjigo prebrati.

10. knjiga: Čudežno potovanje Edwarda Tulana. Avtor: Kate DiCamillo, ilustracije: Bagam Ibatoulline. Založba KUD Sodobnost International, 210 strani. Primerna za otroke tretje triade (mladinski roman). 

Čudežno potovanje Edwarda Tulana je prevedel Jakob J. Kenda. Zgodba govori o zajcu Edwardu Tulanu - nečimrno porcelanasto lutko z bogato garderobo. Desetletna deklica Abilen ga ima neznansko rada. Nesramni fantje ji ga med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz rok in vržejo v morje. Takrat se začne Edwardovo potovanje. Lahko bi rekli, da odraste in spozna tudi krute plati življenja. Med potovanjem pristane na morskem dnu, prejema nežne objeme od ribičeve žene, najde zavetje pri brezdomcu in njegovem psu, pristane v rokah umirajoče majhne deklice. Z vsako izkušnjo mu je bolj jasno, kaj je resnična ljubezen in kaj je v življenju res pomembno. Tega včasih, zaradi vsega, kar mu je bilo nudeno, ni zmogel razumeti. Kljub trpinčenjem in dejstvu, da so mu raztreščili glavo ter mu jo po tem popravili, zaradi česar je izgubil svojo zunanjo lepoto in zasijal v vsej svoji lepoti. Napet roman, ki ga boste prebrali kot za šalo in vam bo odprl novo obzorje o ljubezni, vrlinah, toplini in vztrajanju. Čudežno potovanje Edwarda Tulana je prevedel Jakob J. Kenda. Zgodba govori o zajcu Edwardu Tulanu - nečimrno porcelanasto lutko z bogato garderobo. Desetletna deklica Abilen ga ima neznansko rada. Nesramni fantje ji ga med plovbo čez Atlantik iztrgajo iz rok in vržejo v morje. Takrat se začne Edwardovo potovanje. Lahko bi rekli, da odraste in spozna tudi krute plati življenja. Med potovanjem pristane na morskem dnu, prejema nežne objeme od ribičeve žene, najde zavetje pri brezdomcu in njegovem psu, pristane v rokah umirajoče majhne deklice. Z vsako izkušnjo mu je bolj jasno, kaj je resnična ljubezen in kaj je v življenju res pomembno. Tega včasih, zaradi vsega, kar mu je bilo nudeno, ni zmogel razumeti. Kljub trpinčenjem in dejstvu, da so mu raztreščili glavo ter mu jo po tem popravili, zaradi česar je izgubil svojo zunanjo lepoto in zasijal v vsej svoji lepoti. Napet roman, ki ga boste prebrali kot za šalo in vam bo odprl novo obzorje o ljubezni, vrlinah, toplini in vztrajanju.

11. knjiga: Strašni časi. Avtor: Philip Ardagh. Založba KUD Sodobnost International, 145 strani. Primerna za otroke tretje triade. 

Strašni časi je tretja knjiga v trilogiji Edija Dikensa. Knjiga je polna napetosti, dogodivščin in sploh vseh zablod, ki si jih lahko zamislite ali pa tudi ne. In če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, se lahko soočiš še s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin. Želiš majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli? Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc? Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa. Torej: bo ubogi Edi srečno zapustil krov ladje? Philip Ardagh je z zgodbami o Ediju Dikensu osvojil bralce širom po svetu, Strašni časi pa znova prinašajo obilo zabave. Strašni časi je tretja knjiga v trilogiji Edija Dikensa. Knjiga je polna napetosti, dogodivščin in sploh vseh zablod, ki si jih lahko zamislite ali pa tudi ne. In če živiš v Groznem koncu z norim stricem Jožetom in s še bolj noro teto Noro, se lahko soočiš še s kopico predvidenih, odštekanih, celo naravnost groznih dogodivščin. Želiš majhen poskok do Amerike, da bi tam preveril, kako potekajo družinski posli? Tudi če te res spremlja (ne povsem) zaupanja vredna lejdi Cecilija Brejc? Nekaj nelagodja morda lahko občutiš, ko na krovu ladje s simpatičnim imenom Prevzetna pujsa opaziš starega lopovskega znanca, za katerega na žalost sumiš, kaj naklepa. Torej: bo ubogi Edi srečno zapustil krov ladje? Philip Ardagh je z zgodbami o Ediju Dikensu osvojil bralce širom po svetu, Strašni časi pa znova prinašajo obilo zabave.

12. knjiga. Boljše zgodbe. Avtor: Gendrutis Morkunas, ilustracije: Lina Žutaute. Založba KUD Sodobnost International, 138 strani. Primerna za otroke tretje triade. 

Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do likalniške kuge, ki bi sprožila izumrtje vseh likalnikov? Ali če bi v trenutku izginile vse knjige in bi se pisatelji le še sprehajali po gozdu, knjižničarji pa bi dan za dnem na tržnici kupovali solato? Je popolni izum mame res kor nalašč za njene otroke, pa čeprav jih obdaruje pred umazanijo in buškami? Literarni veter avtorjeve neizmerne domišljije nas odnese v smešen in skrivnosten svet, ki je obrnjen na glavo. Dovolite si prebrati to izjemno knjigo. Ste kdaj pomislili, kaj bi se zgodilo s človeštvom, če bi prišlo do likalniške kuge, ki bi sprožila izumrtje vseh likalnikov? Ali če bi v trenutku izginile vse knjige in bi se pisatelji le še sprehajali po gozdu, knjižničarji pa bi dan za dnem na tržnici kupovali solato? Je popolni izum mame res kor nalašč za njene otroke, pa čeprav jih obdaruje pred umazanijo in buškami? Literarni veter avtorjeve neizmerne domišljije nas odnese v smešen in skrivnosten svet, ki je obrnjen na glavo. Dovolite si prebrati to izjemno knjigo.

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Foto: Naslovnice knjig
Tanja Mojzer