Jadranje

16. 5. 2020

Jadranje je lahko oblika sprostitve, ko se odpravimo na izlet, lahko je to oblika dopusta in jadramo na primer cel teden ali še več, je pa jadranje tudi športna disciplina, v kateri se tekmuje, katera jadrnica oziroma ekipa prej prevozi določeno pot. Takšnim tekmam rečemo regata. 

Video, kjer si lahko ogledate, kako izgleda dopust z jadrnico. 

Nekateri veliki ljubitelji morja in jadranja se odločijo tudi za jadranje okrog sveta. V tem primeru prejadrajo velik Indijski in Atlantski ocean. gre za izjemno pogumno potezo, kajti ko si na odprtem morju sredi oceana, nimaš kam pobegniti v primeru kakšne velike nevihte, orkana, cunamija in podobno. Zato se za to obliko potovanja okrog sveta odločijo resnično najbolj vešči jadralci, ki ne samo, da znajo zelo dobro jadrati in poznajo zakonitosti, ki veljajo na morju, ampak morajo znati tudi pravilno odreagirati v primeru kakšnih težav in znat tudi morda popraviti jadrnico, se znajti, kako poklicati prvo pomoč, nuditi oporo ostalim jadralcem in podobno. 

Tukaj lahko spoznate majhno jadrnico optimist, ki jo mnogi vozniki jadranja uporabljajo za učenje, preden se lotijo jadranja z veliko jadrnico

Tako pa so pred leti jadrali zmagovalci Malih sivih celic

Firbcologi so si ogledali tudi regato in največjo jadrnico na svetu

Gremo na izlet

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer
Video: Tv Sloevnija in YouTube.