Zračno dirkanje

16. 12. 2018

Ja, tudi dirkanje po zraku obstaja. Letala, vseh možnih vrst, ki tekmujejo po zraku. Lahko so manjša letala, večja, ponavadi se tekmuje v večih kategorijah. Tovrstne tekme imamo občasno tudi v Sloveniji, čeprav so veliko pogostejše v tujini. 

Pri zračni dirki gre za specializirano tekmo, ki vključuje letala ali druge vrste zrakoplovov, ki tekmujejo po določenem poteku. Zmagovalec je tisti, ki v najkrajšem možnem času naredi največ figur oziroma preleti najdaljšo razdaljo. 

Ne dirkajo samo avtomobili, formule in motorji, temveč tudi letala. Ne dirkajo samo avtomobili, formule in motorji, temveč tudi letala.

Obstajajo dirke s pravimi letali, pa tudi tistimi manjšimi moderiranimi (iz plastike, lesa ali drugih materialov, iz katerih so sestavljeni modelčki). Obstajajo dirke s pravimi letali, pa tudi tistimi manjšimi moderiranimi (iz plastike, lesa ali drugih materialov, iz katerih so sestavljeni modelčki).

Na tovrstnih tekmah zna biti zelo hrupno. Na tovrstnih tekmah zna biti zelo hrupno.

Oglejte si še videe, ki prikazujejo letalske dirke. Kot lahko vidite, so ponekod postavljene tudi ovire, mimo katerih se morajo prebiti letala. 

T. M.
Foto:  Foto: Aleš Srnovršnik/BoBo
Video: Youtube