Najprej kakav, nato čokolada!

1. 6. 2020

Če ste ljubitelji čokolade, morate prebrati današnji prispevek. Govorili bomo namreč o tem, kje raste kakav, ki je glavna sestavina čokolade. Pripravljeni? Pa da se vam ne bodo preveč cedile sline ... 

Čokolada, ki jo vsi tako obožujemo, vsebuje v bistvu posušeno in fermentirano seme kakavovca. To je drevesa, ki prvotno izhaja iz Južne Amerike. Na vsakem kakavovcu zraste približno 40 plodov, ki so v začetku rasti zelene barve, nato pa postanejo rumeno-oranžne, včasih tudi rdeče barve. Vsak plod vsebuje 30-50 semen, iz katerih se pridobiva surovi kakav. 

Sveža kakavova zrna vsebujejo v poprečju: 37 % vode, 7 % beljakovin, 29 % maščob, 3,5 % škroba, 1,3 % teobromina, kofein, glukozo, 5 % taninskih snovi, pektin, 8 % celuloze, vezane v vinsko kislino, in 2,3 % mineralnih snovi. Kakavova zrna delijo po velikosti, barvi luske in jedra, po zmožnosti odstranjevanja luske od jedra, vonju, okusu in obliki.Sveža kakavova zrna vsebujejo v poprečju: 37 % vode, 7 % beljakovin, 29 % maščob, 3,5 % škroba, 1,3 % teobromina, kofein, glukozo, 5 % taninskih snovi, pektin, 8 % celuloze, vezane v vinsko kislino, in 2,3 % mineralnih snovi. Kakavova zrna delijo po velikosti, barvi luske in jedra, po zmožnosti odstranjevanja luske od jedra, vonju, okusu in obliki.

Poglejte, kakšna so kakavova zrna v notranjosti. Poglejte, kakšna so kakavova zrna v notranjosti.

Kot vidite, je kakavov orešek precej velik. Za belim ovojem se skrivajo rjava kakavova zrna, ki so precej grenka. Ravno zaradi tega skoraj vsaka čokolada vsebuje veliko sladkorja, da se ta grenak okus ublaži. Kot vidite, je kakavov orešek precej velik. Za belim ovojem se skrivajo rjava kakavova zrna, ki so precej grenka. Ravno zaradi tega skoraj vsaka čokolada vsebuje veliko sladkorja, da se ta grenak okus ublaži.

Mnogim je malce grenak okus kakava v čokoladnih torticah, piškotih in drugih dobrotah, všeč. Zagotovo ste že videli v trgovini čokolado, na kateri piše npr. 80 % (ali še več) kakava. To pomeni, da je čokolada bolj temna in vsebuje večji delež kakava. Mnogim je malce grenak okus kakava v čokoladnih torticah, piškotih in drugih dobrotah, všeč. Zagotovo ste že videli v trgovini čokolado, na kateri piše npr. 80 % (ali še več) kakava. To pomeni, da je čokolada bolj temna in vsebuje večji delež kakava.

T. M.
Foto: Pixabay.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.