Strunjan - dežela kakijev

2. 11. 2019

Le kdo ne obožuje tega res slastnega sadeža? Kakiji, ki dozorijo precej pozno v jeseni in uspevajo predvsem na Primorskem (čeprav tudi drugod po Sloveniji) pa so še posebej znani v kraju Strunjan, v katerem vsako leto poteka praznik kakijev. Letos bo ta praznik potekal od 15. do 17. novembra. 

Pogled na Strunjan iz zraka. Pogled na Strunjan iz zraka.

Kaki je izvrsten sadež za kreme, pite, sladolede, zavitke, marmelade in podobno. Odlično se kombinira z vsemi vrstami sadja, skute, listnatim testom in preostalimi vrstami testa iz različne moke. Kaki je izvrsten sadež za kreme, pite, sladolede, zavitke, marmelade in podobno. Odlično se kombinira z vsemi vrstami sadja, skute, listnatim testom in preostalimi vrstami testa iz različne moke.

Znanja željni obiskovalci se bodo lahko udeležili delavnic o pridelavi, uporabi in sušenju kakija, na ogled pa bodo tudi različne vrste kakija. Strunjanski pridelovalci sicer vsako leto pridelajo približno 200 ton oranžnih sadežev, večina je vrste tipo. Tudi letos bo potekalo tekmovanje za največji kaki. Otroci, tudi za vas bodo na voljo poučne delavnice. Prireditev je v celoti brezplačna in bo potekala v ogrevanem šotoru. Od parkirišča v središču Strunjana do prizorišča bo organiziran prevoz z vlakcem. 

 T. M.

Foto: Jaka Ivančič

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.