Pravljica na pametnih telefonih spodbuja inkluzijo drugačnosti

30. 10. 2018

Pravljica o očku kosu, ki se znajde sam s svojimi mladički, s subtilno podanim sporočilom pomaga otrokom premostiti omejitve in pravila, ki jih narekuje družbeni spol. Brezplačno je na voljo v trgovini Google Play.

Inspirativno zgodbo, v kateri se očka kos znajde sam s štirimi jajčki iz katerih bi rad izvabil svoje potomce, sta pripravila Urška Kozak in Kobrowsky iz zavoda Mundilfari. Zavod je v preteklosti otroke s knjigo Rozagroza in Plavalava že učil o (ne)enakosti med spoloma. S tokratnim projektom, ki je v prvi vrsti namenjen otrokom starim 4 - 5 let, pa so želeli, da otroci pridejo do vsebin na njim najbolj zanimiv način. Ustvarili so slikanico, avdio pravljico in interaktivno pravljico, ki jo starši lahko naložite na svoje pametne telefone. Ta je dostopna brezplačno, otrok pa bo skozi uporabo vključen v zgodbo, ki spodbuja inkluzijo drugačnosti. Poleg zanimivih ilustracij in glasov bo otroke pritegnila zato, ker deluje kot igra – otrok lista po slikanici, z dotiki sproža animacije, premika elemente.

 Ker so zadnja leta pri otrocih izredno priljubljeni pametni telefoni in tablice, so se odločili ponuditi koristno vsebino zanje, saj omenjena starostna skupina to tehnologijo zlahka uporablja. Aplikacija je nastala na podlagi slikanice. Ker so zadnja leta pri otrocih izredno priljubljeni pametni telefoni in tablice, so se odločili ponuditi koristno vsebino zanje, saj omenjena starostna skupina to tehnologijo zlahka uporablja. Aplikacija je nastala na podlagi slikanice.

S Kosom, ki je bil vsemu kos, so v Zavodu Mundilfari poanto zastavili precej široko. Točno tak je tudi njihov napotek za uporabo izdelkov projekta – spodbujajo čimbolj odprto, neomejeno razmišljanje o realnosti. S poudarkom na problematiki spolov Mundilfarijevi člani podpirajo inkluzijo drugačnosti na vseh področjih, in sicer tako, da ji prav to oznako drugačnosti odvzamejo. Spodbujajo, da se stvari sprejema take, kot so, ne da se ob tem sprašuje, ali so »normalne« ali »drugačne«. 

Urška Kozak in Kobrowsky iz zavoda Mundilfari v njuni pravljici namenoma ne dajeta poudarka na to, da je kos v pravljici v čem drugačen od drugih kosov. Raje poudarjata, kako se znajde v svoji situaciji oziroma v vlogi, poudarjata odziv okolice, ki mu pomaga po svojih močeh. Takšno podajanje vsebin o svetu svetujejo tudi staršem.Urška Kozak in Kobrowsky iz zavoda Mundilfari v njuni pravljici namenoma ne dajeta poudarka na to, da je kos v pravljici v čem drugačen od drugih kosov. Raje poudarjata, kako se znajde v svoji situaciji oziroma v vlogi, poudarjata odziv okolice, ki mu pomaga po svojih močeh. Takšno podajanje vsebin o svetu svetujejo tudi staršem.

Pravljica je lahko ena od prvih priložnosti za ozaveščanje nesmiselnih omejitev in pravil, ki jih narekuje družbeni spol, vsebine pa so podane nepridigarsko. "Pri tem so živali idealne za prikaz raznovrstnih načinov obvladovanja življenjskih situacij - vsi skrbijo za mladiče, vsi iščejo primerna domovanja - značilnih za vse vrste. Sporočilo zgodbe lahko zato beremo kot: Vsi načini, ki vodijo do želenega dobronamernega cilja, so dobri," še dodajajo člani zavoda.Pravljica je lahko ena od prvih priložnosti za ozaveščanje nesmiselnih omejitev in pravil, ki jih narekuje družbeni spol, vsebine pa so podane nepridigarsko. "Pri tem so živali idealne za prikaz raznovrstnih načinov obvladovanja življenjskih situacij - vsi skrbijo za mladiče, vsi iščejo primerna domovanja - značilnih za vse vrste. Sporočilo zgodbe lahko zato beremo kot: Vsi načini, ki vodijo do želenega dobronamernega cilja, so dobri," še dodajajo člani zavoda.

Ker so zadnja leta pri otrocih izredno priljubljeni tudi pametni telefoni in tablice, smo se odločili ponuditi koristno vsebino zanje, saj omenjena starostna skupina to tehnologijo zlahka uporablja. Interaktivna pravljica jim je sicer zanimiva predvsem zaradi pritiskanja po ekranu in sledečih rezultatov, a vendar ne smemo podcenjevati vpliva afirmativnih sporočil v smislu sprejemanja različnih spolnih vlog. Vsekakor ne pričakujemo, da bodo otroci po uporabi naših izdelkov popolnoma seznanjeni s problematiko spolov in spolnih vlog, želimo pa ustvariti nekakšno miselno platformo, ki pritrjuje – DA, drugačnost je popolnoma normalna.

Vsebine v knjigi so podane subtilno, zato jih bodo otroci lažje sprejeli in vzeli za svoje. "Verjamemo, da so otroci zelo dojemljivi in da bodo morda nezavedno prvič ozavestili nesmiselne omejitve in pravila, ki jih narekuje družbeni spol," sporočajo iz zavoda Mundilfari. Obenem so v interaktivno pravljico vnesli elemente presenečenja, da bi se le ta vtisnila v zavest in spomin bralcev. Pazili pa so tudi na to, da je zgodba podana tako, da pušča prostor za osebno interpretacijo, da si jo otrok lahko nadgradi in si z njeno pomočjo tudi kdaj kasneje razloži svet.

Foto: Iz knjige, RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.