Zanimivosti o zvoku

2. 10. 2018

Zvok lahko v eni sekundi prepotuje približno 340 metrov. 

Zvok slišimo zaradi vibracij, ki jih naredijo zvočni valovi. Ti potujejo po zraku ali na primer po vodi, preden dosežejo naša ušesa. Zvočni valovi lahko potujejo tudi skozi predmete. Pa veš, da zvok ne more obstajati, če ni ničesar, skozi kar bi potovale njegove vibracije? Te sicer po vodi potujejo štirikrat hitreje, kot po zraku! Kar pomeni, da zvoke pod vodo slišimo drugače, kot na suhem. To lahko preizkusiš naslednjič na bazenu. 

O tem, kako hitro potuje zvok, me je spraševal Luka. Dragi Luka, pa veš, da lahko rakete drvijo s hitrostjo, ki je kar 20-krat hitrejša od zvoka?O tem, kako hitro potuje zvok, me je spraševal Luka. Dragi Luka, pa veš, da lahko rakete drvijo s hitrostjo, ki je kar 20-krat hitrejša od zvoka?    
Verjetno si kdaj po televiziji že zaslišal pok, ki ga naredijo rakete, ki zaradi hitrega potovanja prebijejo zvočni zid. Na splošno pa veliko bolje od ljudi slišijo živali - če dobro slišijo, namreč lahko hitreje zaznajo mogoče napadalce. Morda že veš, katere so živali, ki najbolje slišijo. Mednje spadajo psi, mačke, netopirji, delfini, podgane, golobi in celo sloni! 

Ali misliš, da je zvok mogoče uloviti v kozarec? Oglej si, kako to počne Tita.

Morda te bo zanimalo tudi, kateri so za človeško uho najneprijetnejši zvoki.
Še kaj mi piši, Luka.
Bansi

Foto: EPA
Video: Studio Kriškraš
E. V.