Otroci so kot spužve, ki kar srkajo in srkajo znanje, kar potrjujejo tudi številni kognitivni psihologi!

13. 9. 2018

Na otroškem portalu MMC, kjer lahko spremljate potepanje in dogodivščine glavnega junaka slona Bansija, se to jesen pričenja že četrta sezona šole angleščine za otroke prve triade osnovne šole v sodelovanju z mednarodno priznano šolo Helen Doron English.

Na Bansijevem portalu v rubriki angleška šola bo že četrto leto vsak ponedeljek na voljo 12 risanih epizod, s pomočjo katerih se bodo otroci lahko na zelo sproščen, a izobraževalen način naučili angleščine. Na Bansijevem portalu v rubriki angleška šola bo že četrto leto vsak ponedeljek na voljo 12 risanih epizod, s pomočjo katerih se bodo otroci lahko na zelo sproščen, a izobraževalen način naučili angleščine.

Delovanje otroških možganov drugačno od možganov odraslih
O tem, zakaj je metoda Helen Doron English pri otrocih tako uspešna, smo se pogovarjali z nekoč učiteljico angleščine, danes vodjo franšizne mreže Helen Doron English Slovenija, Nino Žerjal, ki nam je podrobneje razložila, kako delujejo otroški možgani in zakaj metoda združuje učenje angleščine z otrokovim naravnim razvojem.

Tako je Bansi prišel na eno od prednovoletnih srečanj tečajnikov, ki obiskujejo Helen Doron English. Tako je Bansi prišel na eno od prednovoletnih srečanj tečajnikov, ki obiskujejo Helen Doron English.

Nina Žerjal, ki je metodo Helen Doron, ki deluje po principu učenja angleščine, kot to poteka v dvo ali večjezičnih družinah, pripeljala v Slovenijo. Nina Žerjal, ki je metodo Helen Doron, ki deluje po principu učenja angleščine, kot to poteka v dvo ali večjezičnih družinah, pripeljala v Slovenijo.

Hkratno prevajanje besed in stavkov je pri otrocih nepotrebno (razlaga, kaj določena beseda pomeni v slovenščini). Otroci si namreč besede zapomnijo na podlagi dejanj in večkratnega ponavljanja. Hkratno prevajanje besed in stavkov je pri otrocih nepotrebno (razlaga, kaj določena beseda pomeni v slovenščini). Otroci si namreč besede zapomnijo na podlagi dejanj in večkratnega ponavljanja.

Vsak ponedeljek ob sedmi uri zjutraj od 17. septembra do 3. decembra 2018, vas bo čakala nova epizoda risane serije. Vsak ponedeljek ob sedmi uri zjutraj od 17. septembra do 3. decembra 2018, vas bo čakala nova epizoda risane serije.

Kdaj je priporočljivo začeti hkratno učenje materinega in tujih jezikov? Dejansko že pri dojenčku ali pri starosti npr. tri ali pet let
Čim prej tem bolje in lažje bo. Naš tečaj za najmlajše, Baby's Best Start, je primeren že za malčke od tretjega meseca dalje. Program ponuja odlične temelje za otrokov razvoj preko poslušanja govorjene angleščine, naučene skozi razvojne aktivnosti, pesmi in rime ter hkrati vpliva tudi na telesni, socialni in jezikovni razvoj.

Otroci, ki so že od rojstva naprej izpostavljeni dvema ali večim tujim jezikom, se jih učijo hkratno in drugače kot se odrasli učimo tujega jezika (z večjo uporabo logičnega razmišljanja). Otroci, ki so že od rojstva naprej izpostavljeni dvema ali večim tujim jezikom, se jih učijo hkratno in drugače kot se odrasli učimo tujega jezika (z večjo uporabo logičnega razmišljanja).

Si možgani tuj jezik, ki se ga učimo v rani mladosti resnično zapomnijo do konca življenja?
Otroštvo pogosto razumemo kot obdobje intenzivnega učenja. Besede, ki se jih otroci naučijo v zgodnjem otroštvu ohranijo v trajnem spominu, ko učenje poteka brez večjih naporov in veliko hitreje. Takrat so možgani namreč najbolj dovzetni za nove informacije. Za uspešno kasnejše pomnjenje je izredno pomembno nenehno obnavljanje jezika in nadgrajevanje, da ohranimo močne živčne poti, saj se s starostjo lahko izgubijo.

Ples, igra, petje, ples, igralni pripomočki - na takšen način poteka učenje angleščine v šoli Helen Doron English, ki ima tečaje od treh mesecev do najstniških let. Šola angleščine deluje v 37-ih državah. Ples, igra, petje, ples, igralni pripomočki - na takšen način poteka učenje angleščine v šoli Helen Doron English, ki ima tečaje od treh mesecev do najstniških let. Šola angleščine deluje v 37-ih državah.

Kakšna je dejanska znanstvena podlaga te metode zgodnjega učenja?
Na letnih mednarodnih franšiznih in učiteljskih konferencah (na letošnji konferenci je nagrado Kevin Avards prejela prav Slovenija) nenehno obnavljamo svoja znanja s področja zgodnjega učenja in jih izmenjujemo s strokovnjaki iz vsega sveta. Pridobitev mednarodne licence za poučevanje po metodi Helen Doron English namreč omogoča tudi vstop v mednarodno skupnost učiteljev in učiteljic, ki ponuja neizmeren vir znanja in napredovanja, saj se nenehno prilagaja najsodobnejšim trendom v svetu.

Sama metoda učenja sicer ne izkorišča zgolj strokovnega znanja s področja zgodnjega učenja angleščine, pač pa tudi najboljše kar ponuja sodobna tehnologija. Otroci imajo tako dostop do interaktivnih digitalnih vsebin prek Kangi cluba, ki so razdeljene glede na starostno skupino otroka. Kangi Club je na voljo tudi kot aplikacija na GooglePlay ali iStore, tečajniki pa lahko dodatno koristijo Stream aplikacijo prek katere spremljajo interaktivne Helen Doron vsebine kadarkoli in kjerkoli. Dodatno je na voljo tudi Helen Doron Read aplikacija (GooglePlay ali iStore), ki je namenjena učenju zgodnjega branja in pisanja, pa številne druge aplikacije, ki omogočajo celo obogateno resničnost, kjer najljubši junaki naših otrok tudi oživijo. Starejši tečajniki pa radi uporabljajo spletni radio.

Tanja Mojzer, besedilo in foto

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.