Kje rastejo arašidi? Kdo ve?

25. 11. 2019

Imate radi arašide? Načeloma spadajo med hrano, ki je zelo priljubljena. Najpogosteje uživamo pražene in slane. Lahko pa seveda tudi nepražene, neslane ali pražene neslane. Lahko kupimo že oluščene ali pa tiste, pri katerih sami stremo luščine. Izjemno priljubljeno je tudi arašidovo maslo. Ampak, ste kdaj razmišljali, kje arašidi sploh rastejo? Na drevesu, na grmu? Na palmi? Preverimo! In obljubljamo, da boste presenečeni! 

Če arašide zmeljemo, dobimo arašidovo maslo, ki ga mnogi obožujejo. Lahko ga namažemo na kruh in mu dodamo sladke ali slane priloge, lahko pa ga jemo kar z žlico. Če arašide zmeljemo, dobimo arašidovo maslo, ki ga mnogi obožujejo. Lahko ga namažemo na kruh in mu dodamo sladke ali slane priloge, lahko pa ga jemo kar z žlico.

Arašidova sladica! Mmmm ... se vam že kaj cedijo sline? Arašidova sladica! Mmmm ... se vam že kaj cedijo sline?

In zdaj informacija, ki je morda niste poznali! Kje in kako arašidi rastejo? 

Poglejte, tako rastejo arašidi. Na prvi pogled so sadike in plodovi zelo podobni krompirju. Poglejte, tako rastejo arašidi. Na prvi pogled so sadike in plodovi zelo podobni krompirju.

Z botaničnega vidika arašidi pravzaprav ne spadajo med oreščke, temveč prej med fižol. Rastejo namreč na sadikah, ki v višino dosežejo do 70 cm, na koncu stebel pa poženejo cvetovi. Po oploditvi se steblo nagne navzdol in se z vrhom, torej plodom, zarije približno od 5 do 10 cm globoko v zemljo, kjer plodovi potem dozorijo. Arašidi šele s praženjem dobijo značilni okus, ki ga poznamo. Nepraženi imajo okus, podoben fižolu. Z botaničnega vidika arašidi pravzaprav ne spadajo med oreščke, temveč prej med fižol. Rastejo namreč na sadikah, ki v višino dosežejo do 70 cm, na koncu stebel pa poženejo cvetovi. Po oploditvi se steblo nagne navzdol in se z vrhom, torej plodom, zarije približno od 5 do 10 cm globoko v zemljo, kjer plodovi potem dozorijo. Arašidi šele s praženjem dobijo značilni okus, ki ga poznamo. Nepraženi imajo okus, podoben fižolu.

Arašidi rastejo v Ameriki, Indiji in sploh celotni Aziji (Filipini ...). Dejansko bi uspevali tudi pri nas. Je pa res, da je njihovo pobiranje zelo zamudno in za večje količine so potrebni ogromni nasadi arašidovih polj. Arašidi rastejo v Ameriki, Indiji in sploh celotni Aziji (Filipini ...). Dejansko bi uspevali tudi pri nas. Je pa res, da je njihovo pobiranje zelo zamudno in za večje količine so potrebni ogromni nasadi arašidovih polj.

Tako pa arašide pražijo. Saj veste, ker lahko kupite pražene ali nepražene arašide. S suhim praženjem arašidi šele dobijo tisti pravi okus. Poskusite kdaj kupiti nepražene in neslane. Presenečeni boste, kako medel okus imajo (podobno kot neslan in samo kuhan, precej neizrazit fižol). Tako pa arašide pražijo. Saj veste, ker lahko kupite pražene ali nepražene arašide. S suhim praženjem arašidi šele dobijo tisti pravi okus. Poskusite kdaj kupiti nepražene in neslane. Presenečeni boste, kako medel okus imajo (podobno kot neslan in samo kuhan, precej neizrazit fižol).

Hop, hop, arašidi, v peč za boljši okus. Hop, hop, arašidi, v peč za boljši okus.

Iz arašidov, ki se zmeljejo, nastane zelo okusno in hranljivo arašidovo maslo, ki ga mnogi obožujejo. Ni mu treba dodati prav nobenih drugih dodatkov (npr. sladkorja, olja ali česar koli) in je resnično zelo okusno in hranljivo. Iz arašidov, ki se zmeljejo, nastane zelo okusno in hranljivo arašidovo maslo, ki ga mnogi obožujejo. Ni mu treba dodati prav nobenih drugih dodatkov (npr. sladkorja, olja ali česar koli) in je resnično zelo okusno in hranljivo.

V Indiji imajo tudi festival arašidov, kjer lahko pokusite različne vrste arašidov.  V Indiji imajo tudi festival arašidov, kjer lahko pokusite različne vrste arašidov.

Zdaj, ko ste izvedeli veliko informacij o tem res slastnem živilu, si pa le privoščite pest arašidov ali veliko žlico arašidovega masla. 

Tanja Mojzer
Foto: EPA in Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.