Motokros

27. 2. 2020

Na kaj najprej pomislite, ko slišite za motokros? Blato, motorno kolo? Čelado? Spoznajmo ta šport malce pobliže!

Motociklizem je izraz, povezan z motornimi kolesi. V grobem lahko delimo motociklistične dirke na cestne in zunajcestne (npr. motokros). Pri motokrosu so motocikli posebej pripravljeni za hitro ter adrenalinsko vožnjo. V Sloveniji sta najbolj znani državno prvenstvo in prvenstvo Akrapovič.

Veliko motoristov se vozi zato, da si sprostijo um in da se znebijo vsakdanjega stresa. Vožnja z motociklom zahteva od voznika, da je vsak trenutek nenehno zbran, le majhna nezbranost lahko povzroči padec z motorja, ki ima lahko manjše ali večje posledice. Največkrat pa je za tak dogodek kriva hitrost. Ne občutijo vsi motoristi potrebe po hitrosti, marsikdo pa.Veliko motoristov se vozi zato, da si sprostijo um in da se znebijo vsakdanjega stresa. Vožnja z motociklom zahteva od voznika, da je vsak trenutek nenehno zbran, le majhna nezbranost lahko povzroči padec z motorja, ki ima lahko manjše ali večje posledice. Največkrat pa je za tak dogodek kriva hitrost. Ne občutijo vsi motoristi potrebe po hitrosti, marsikdo pa.

Freestyle Motocross, se je razvil iz FMX Motocross. Prvotno v tekmovanjih poleg dejanske dirke so potekala tekmovanja za zabavo gledalcev, (voznik, ki je naredil najlepši skok). Kmalu so se vozniki začeli osredotočati le na tekmovanje, ki je postopoma postalo neodvisen disciplinski šport. Tekmovalci v nekaj sekundah med vzletom in pristankom izvajajo zelo drzne manevre v zraku, ki jih sodniki ocenijo. Tekmovalec z največjim številom točk zmaga.Freestyle Motocross, se je razvil iz FMX Motocross. Prvotno v tekmovanjih poleg dejanske dirke so potekala tekmovanja za zabavo gledalcev, (voznik, ki je naredil najlepši skok). Kmalu so se vozniki začeli osredotočati le na tekmovanje, ki je postopoma postalo neodvisen disciplinski šport. Tekmovalci v nekaj sekundah med vzletom in pristankom izvajajo zelo drzne manevre v zraku, ki jih sodniki ocenijo. Tekmovalec z največjim številom točk zmaga.

Vabljeni še k ogledu videoprispevka iz oddaje Osvežilna fronta na TV Slovenija

T. M.
Foto: Pixabay
Video: Osvežilna fronta, TV Slovenija