Jahanje: Kako hitro tečejo konji?

8. 11. 2018

Ljudje so konje udomačili že več kot pet tisoč let nazaj. Verjetno zato, ker so videli, da konji izredno hitro tečejo in bi z njihovo pomočjo lahko premagovali večje razdalje. 

Odrasla žival lahko v galopu doseže hitrost 40 - 48 kilometrov na uro. To je približno tako hitro, kot drvijo avtomobili po mestu. Tisti, ki jahajo, vedo, da se konji premikajo s tremi različnimi hitrostmi. Pri hoji konji korakajo, pri kasu istočasno premikajo diagonalna para nog, galop pa je najhitrejši konjev tek in si ga lahko ogledaš tu. 

Poznamo več različnih vrst jahanja. Jahači se radi urijo v hitrostnem jahanju, pa v dresuri in v preskakovanju ovir. Slednje trenirajo na nekakšnem poligonu, kjer so postavljene različne prepreke. Tisti, ki se jim najuspešneje izogne, jih preskoči ali naredi najmanj napak, dobi največ točk, in zmaga!Poznamo več različnih vrst jahanja. Jahači se radi urijo v hitrostnem jahanju, pa v dresuri in v preskakovanju ovir. Slednje trenirajo na nekakšnem poligonu, kjer so postavljene različne prepreke. Tisti, ki se jim najuspešneje izogne, jih preskoči ali naredi najmanj napak, dobi največ točk, in zmaga!

 Pri hitrostnem jahanju konje na njihovem hrbtu usmerjajo jahači - džokeji. Ti na progi, ki jo morajo kar se da hitro premagati, včasih preskakujejo tudi ovire. Pri hitrostnem jahanju konje na njihovem hrbtu usmerjajo jahači - džokeji. Ti na progi, ki jo morajo kar se da hitro premagati, včasih preskakujejo tudi ovire.

Pri dresurnem jahanju pa jahači vodijo svoje konje skozi zaporedje določenih gibov, ki zajemajo celo obrate, poskoke in diagonalne korake. Dresurno jahanje včasih imenujemo tudi balet za konje. Sposobni so elegantnega gibanja, in čeprav so njihovi možgani veliki približno toliko kot meri oreh, so izredno pametne živali.Pri dresurnem jahanju pa jahači vodijo svoje konje skozi zaporedje določenih gibov, ki zajemajo celo obrate, poskoke in diagonalne korake. Dresurno jahanje včasih imenujemo tudi balet za konje. Sposobni so elegantnega gibanja, in čeprav so njihovi možgani veliki približno toliko kot meri oreh, so izredno pametne živali.

V jahanju se je preizkusil tudi Ribič Pepe. Misliš, da se je uspel dokazati svoji izzivalki? Oglej si, kako dobro se je znašel na konjevem hrbtu.

Foto: EPA 1., 2., 3.), Studio Kriškraš (4., 5.)
E. V.