Da bo pot v šolo varna!

29. 8. 2018

Brezplačne izobraževalne delavnice za večjo varnost otrok v prometu bodo po Ljubljani še v sedmih mestih po Sloveniji. Njihov namen je vam, dragi starši, in otrokom, olajšati in predvsem razložiti, kakšna mora biti varna pot v šolo, otroci bodo pa lahko spoznali še nekaj pomembnih prometnih zakonitosti. 

Na delavnicah se bodo najmlajši preizkusili na posebej oblikovanem prometnem poligonu, prek igre spoznali pomen obvezne opreme na kolesu, naletne teže ter otroške varnostne sedeže. Za starejše otroke bo na voljo spretnostni poligon na kolesu in skiroju, kjer se bodo lahko preizkusili tudi starši, pripravljena pa bo še simulacija vožnje pod vplivom alkohola, drog in utrujene vožnje. Za vse udeležence bodo na voljo ustvarjalne delavnice in fotokotiček.Na delavnicah se bodo najmlajši preizkusili na posebej oblikovanem prometnem poligonu, prek igre spoznali pomen obvezne opreme na kolesu, naletne teže ter otroške varnostne sedeže. Za starejše otroke bo na voljo spretnostni poligon na kolesu in skiroju, kjer se bodo lahko preizkusili tudi starši, pripravljena pa bo še simulacija vožnje pod vplivom alkohola, drog in utrujene vožnje. Za vse udeležence bodo na voljo ustvarjalne delavnice in fotokotiček.

V Zavodu Varna pot, se mladi udeleženci v prometu prek praktičnih prikazov in preizkusov učinkovito naučijo pravilnega obnašanja in ustreznega reagiranja v prometu.

»Številne aktivnosti, ki jih izvajamo vladne in nevladne organizacije so zagotovo pravi koraki k uresničevanju Vizije NIČ, saj na ta način izkazujemo, da vsi med nami kot aktivni udeleženci v prometu, zaposleni v podjetjih, krajani in državljani lahko s svojim zgledom, odgovornostjo in jasno lastno zavezo naredimo največ. Ta največ pa je darilo življenju in zdravju nas samih ter hkrati naših bližnjih. Še posebno pozornost velja nameniti otrokom, invalidom in starejšim, ki so najranljivejši udeleženci vsakodnevne mobilnosti.

Otroci iz vrtca Otona Župančiča v Ljubljani so se udeležili prve letošnje delavnice, ki je potekala v Ljubljani. Seveda so se lahko priključili tudi mimoidoči. Otroci iz vrtca Otona Župančiča v Ljubljani so se udeležili prve letošnje delavnice, ki je potekala v Ljubljani. Seveda so se lahko priključili tudi mimoidoči.

Pobarvanke na temo prometa. Pobarvanke na temo prometa.

Vsi otroci se lahko preizkusijo v vseh tematskih delavnicah brezplačno. Vsi otroci se lahko preizkusijo v vseh tematskih delavnicah brezplačno.

Ni vsako pripetje varnostnega pasu tudi pravilno. Pas mora biti poravnan in ravno prav oprijet. Potekati mora čez ramena in čez predel trebuha. Ni vsako pripetje varnostnega pasu tudi pravilno. Pas mora biti poravnan in ravno prav oprijet. Potekati mora čez ramena in čez predel trebuha.

Na delavnici otroci sedejo v varnostni sedež in se sami pripnejo, nato pa skupaj z mentorji ugotavljajo morebitne pomanjkljivosti. Na delavnici otroci sedejo v varnostni sedež in se sami pripnejo, nato pa skupaj z mentorji ugotavljajo morebitne pomanjkljivosti.

Delavnica: kolesar in pešec v prometu. Nekateri otroci so mladi kolesarji, nekateri pešci in drug na drugega morajo paziti, ko so na cestišču. Upoštevati pa morajo tudi prometne znake. Delavnica: kolesar in pešec v prometu. Nekateri otroci so mladi kolesarji, nekateri pešci in drug na drugega morajo paziti, ko so na cestišču. Upoštevati pa morajo tudi prometne znake.

Poganjalčki za majhne otroke so zraven koles najbolj oblegane delavnice. Poganjalčki za majhne otroke so zraven koles najbolj oblegane delavnice.

Smo ena izmed najbolj varnih evropskih držav

Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije Slovenije: "Slovenija je ena izmed bolj varnih držav in že nekaj časa je trend zelo dober, smrtne žrtve med otroki so zelo redke. Nekoliko višja številka je, če upoštevamo mladoletnike v celoti, saj začnejo že sami uporabljati nekatera motorna prevozna sredstva, kot so recimo mopedi. Sicer pa do zdaj v letu 2018 še ni bilo smrtne žrtve otrok do 14. leta starosti, lani smo v tem obdobju beležili tri."

 

Ko pešec prečka cesto na prehodu za pešce, ima vedno prednost pred kolesarji in avtomobili.Ko pešec prečka cesto na prehodu za pešce, ima vedno prednost pred kolesarji in avtomobili.

Če je le mogoče, v naselju vedno prečkamo cesto, kjer je vidno označen prehod za pešce (zebra ali semafor). Kjer zebre ni, poiščemo najbližjo, sicer pa moramo biti pri prečkanju ceste na neoznačenem predelu še posebej previdni. Če je le mogoče, v naselju vedno prečkamo cesto, kjer je vidno označen prehod za pešce (zebra ali semafor). Kjer zebre ni, poiščemo najbližjo, sicer pa moramo biti pri prečkanju ceste na neoznačenem predelu še posebej previdni.

Delavnica naletna teža! Kaj je to naletna teža? To je teža, ki jo ima posameznik in je izračun lastne teže ter hitrosti. Pove nam, s kolikšno težo mi kot posameznik ob določeni hitrosti, trknemo v oviro, v primeru prometne nesreče. Večja kot je hitrost, večji je seveda sunek. Delavnica naletna teža! Kaj je to naletna teža? To je teža, ki jo ima posameznik in je izračun lastne teže ter hitrosti. Pove nam, s kolikšno težo mi kot posameznik ob določeni hitrosti, trknemo v oviro, v primeru prometne nesreče. Večja kot je hitrost, večji je seveda sunek.

"Za varnost otrok in mladostnikov v prometu moramo prispevati vsi. Najmanj, kar lahko naredimo za to, je zmanjšanje hitrosti v naseljih. Ozaveščevalni projekti tvorijo pomemben element v sistemu prometne varnosti. Otrokom se prek delavnic približamo na način, ki jim je blizu, s tem pa pomembno dopolnjujejo aktivnosti javnih institucij. Pomemben je pa tudi zgled staršev."

Dragana Trivundža Tomanić iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Otroci v delavnici naletna teža stopijo na tehtnico, ki nato prikaže, s kolikšno naletno težo bi trknili v oviro ob določeni prometni hitrosti. Otroci v delavnici naletna teža stopijo na tehtnico, ki nato prikaže, s kolikšno naletno težo bi trknili v oviro ob določeni prometni hitrosti.

Veliki poganjalčki pa narišejo nasmeh na obraz že malce večjim osnovnošolcem, pa tudi staršem. Veliki poganjalčki pa narišejo nasmeh na obraz že malce večjim osnovnošolcem, pa tudi staršem.

Otroci poleg vožnje s kolesom v kolesarski delavnici spoznajo tudi pravilno opremo kolesa in pravilno nošenje varnostne kolesarske čelade. Otroci poleg vožnje s kolesom v kolesarski delavnici spoznajo tudi pravilno opremo kolesa in pravilno nošenje varnostne kolesarske čelade.

Prekršek: "Zakaj nisi ustavil pred prehodom za pešce?"Prekršek: "Zakaj nisi ustavil pred prehodom za pešce?"

Videoprispevek iz Poročil na TV Slovenija

Maskota Zdravko, ki tudi pozna barve na semaforju in se zna voziti z velikim poganjalčkom. Otrokom na delavnicah vedno pričara nasmeh. Maskota Zdravko, ki tudi pozna barve na semaforju in se zna voziti z velikim poganjalčkom. Otrokom na delavnicah vedno pričara nasmeh.

Glavni akterji, da so delavnice v Sloveniji na voljo že peto leto zapored: Dragana Trivundža Tomanić iz Javne agencije RS za varnost prometa, Robert Štaba iz Zavoda Varna pot, Anja Žurga iz Zavoda Varna pot, Boštjan Smolej, Sektor prometne policije pri Generalni policijski upravi in Tina Cipot iz Lidla Slovenija.Glavni akterji, da so delavnice v Sloveniji na voljo že peto leto zapored: Dragana Trivundža Tomanić iz Javne agencije RS za varnost prometa, Robert Štaba iz Zavoda Varna pot, Anja Žurga iz Zavoda Varna pot, Boštjan Smolej, Sektor prometne policije pri Generalni policijski upravi in Tina Cipot iz Lidla Slovenija.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer
Video: TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.