Skvoš

30. 8. 2018

Ste že slišali za skvoš? Najprej naj povemo, da je igra malce podobna tenisu, vsaj kar se opreme tiče. Sicer pa vabljeni, da preverite podrobnosti, kako se igra in kje. 

Skvoš se je začel razvijati sredi 19. stoletja v Angliji. Priljubljenost tega športa se še vedno veča, še posebej v vzhodnih državah Evrope. Države z velikim številom igralcev so še vedno ZDA, Francija, Anglija in druge, predvsem (nekdanje) angleške kolonije; Avstralija, Egipt, Pakistan in druge.

Igra se v dvorani

Igra se v prostoru, ki je omejen s štirimi stenami. Na stenah igrišča, sprednja (čelna) stena, zadnja stena in stranski steni, se nahajajo oznake, ki omejujejo igrišče. Zadnja stena je steklena, tako da gledalci in sodnik lahko spremljajo igro. Prvenstva se izvajajo na igriščih, ki imajo varnostno steklo na mestu vseh štirih igralnih sten.

Kakšna je žogica?

Žogica za skvoš je iz gume. Znotraj je votla in vsebuje kapljico vode. To povzroča, da pri segrevanju nastane notranji pritisk. Kar je zanimivo, je to, da je treba žogico na začetku dobro segreti (z igranjem), da doseže svojo maksimalno odbijalno moč. Navadno so žoge črne barve, na tekmovanjih v steklenih dvoranah pa bele. Udarce se izvaja s posebnimi loparji, ki so težji od loparjev za badminton in lažji od loparjev za tenis.

Žoge so včasih označevali z barvnimi oznakami, ki so nakazovale odskočnost žoge. Velikost žoge je odvisna od proizvajalca. Za začetnike so primerne večje žoge, ki so nekoliko hitrejše. Za tekmovanja se uporabljajo zelo počasne žoge, ki so označene z dvema rumenima pikama. Lopar za skvoš je lahko iz aluminija, stekla, plastike (ogljikovih vlaken), strune na loparjih pa so iz najlona.

Skvoš je zelo sprostitvena igra. Načeloma je znana kot igra poslovnežev. Skvoš je zelo sprostitvena igra. Načeloma je znana kot igra poslovnežev.

Vabimo vas tudi k ogledu tega videoposnetka, ko so leta 2015 slavili slovenski igralci. 

Tukaj vam ponujamo še nekaj pravil v obliki videoposnetka. So pa v angleškem jeziku. 

T. M.
Foto: Pixabay
Video: Youtube