Capoeira - borilna veščina s plesom in akrobatiko

14. 8. 2018

Več kot 400 let stara borilna veščina, ki prihaja iz Brazilije, je verjetno edina, ki se jo "igra". Združuje namreč prvine plesa, igre, glasbe in akrobatike. Izvaja se jo v krogu, vedno pa jo spremljajo glasbeniki.  

Capoeristi obvladajo hitre in napredne manevre, ki vsebujejo brce in obrate. Capoeiro so razvili Afričani v Braziliji, ki so to veščino kot sužnji vadili z namenom upora nad svojimi gospodarji. Da ti ne bi prepoznali njihovih naklepov, so trening borbe zakrinkali v ples. Borilno veščino je kot del kulturne dediščine zaščitil UNESCO. Danes capoeiro "igrajo" vsi -odrasli in otroci, treningi pa potekajo tudi pri nas. Enega si lahko ogledaš tudi v spodnjem video posnetku.

Capoeristi vadijo obvladovanje prostora, odgovarjanje na soigralčeve gibe, njeno bistvo pa ni v nasilnem vračanju ali blokiranju udarcev, temveč v premišljenosti umikov in protinapadov.Capoeristi vadijo obvladovanje prostora, odgovarjanje na soigralčeve gibe, njeno bistvo pa ni v nasilnem vračanju ali blokiranju udarcev, temveč v premišljenosti umikov in protinapadov.

Je po tvoje bolj podobna plesu ali borilni veščini? V posnetku treninga capoeire, ki poteka v Ljubljani, si lahko ogledaš tudi inštrument berimbau.

Oglej si še male tekmovalce v brazilski capoeiri.

Video: Youtube (1.), RTV SLO (2.).
Foto: EPA
E. V.