O jedrskih nesrečah

8. 8. 2018

Si že slišal kdaj za nesrečo, ki se je zgodila v ČernobilU v Ukrajini ali v Fukušimi na Japonskem? 

Današnje vprašanje je zastavila Veronika. Sama je že slišala za omenjeni nesreči, ki sta se zgodili V jedrskih elektrarnah. Jedrska ali nuklearna elektrarna je najmočnejši vir električne energije, kar ga poznamo. Takšno pridobivanje elektrike se izvaja pod visokimi varnostnimi pogoji, v primeru nesreč je namreč izjemno nevarno za vsa živa bitja v bližnji in širši okolici. Če pride do napake v postopku ali pa elektrarno med delovanjem na primer zmoti cunami, kot se je to leta 2011 zgodilo v mestu Fukušima, so posledice usodne in nepopravljive. Zakaj in kako nevarna je takšna nesreča, si oglej v spodnjem videoposnetku.

Komandni center zapuščene elektrarne v Černobilu so šele trideset let po nesreči lahko videli obiskovalci - na fotografiji so si ga ogledali novinarji.Komandni center zapuščene elektrarne v Černobilu so šele trideset let po nesreči lahko videli obiskovalci - na fotografiji so si ga ogledali novinarji.

Za zdaj je primer Černobil najhujša jedrska katastrofa, zgodila se je leta 1986. Takrat je S prizadetega območja prebegnilo skoraj 50 tisoč ljudi, območje pa še vedno ni varno za bivanje. Infodromovci so preverili, kako je videti danes.

V primeru jedrske nesreče v zrak uidejo nevarni plini, ki lahko povzročijo spreminjanje delovanja človeškega telesa in s tem hude bolezni. Obenem tak oblak onesnaži tudi vse površine in lahko zastrupi hrano na pridelovalnih površinah, pa tudi vodo. Veronika, tvoji starši se bodo verjetno lahko spomnili, da je bilo v času nesreče v Ukrajini prepovedano jesti celo vrtnine, ki so zrasle na območju današnje Slovenije.

Po svetu je 439 jedrskih elektrarn, kar sto od njih jih stoji v Združenih državah Amerike. Največ novih jedrskih elektrarn pa gradijo na Kitajskem. V Sloveniji imamo le eno, v Krškem.

Še kaj mi piši, Veronika!
Bansi

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.