Deskanje na vodi

26. 8. 2021

Poletje je čas za prav poseben šport, ki zna biti izjemno adrenalinski, in ljudje, ki obožujejo občutek nevarnosti, tanko linijo med drznim uspehom in "ostati brez sape", se mu dobesedno poleti ne morejo upreti. Gre seveda za deskanje na valovih. 

Adrenalinski je že pogled na tako visok morski val, se vam ne zdi? Adrenalinski je že pogled na tako visok morski val, se vam ne zdi?

Bolj ali manj visoki valovi, več ali manj adrenalina

Pravi adrenalinci in tisti, ki deskanje že obvladajo, seveda obožujejo dneve, ko zelo piha, saj se takrat ustvarijo izjemno visoki valovi. Pravi deskarji jih dobesedno obožujejo. Niso pa vsi deskarji tudi takšni izjemni adrenalinci, nekateri obožuejjo nekoliko manjše valove in izziv jim je "pohoditi" oziroma predeskati val, brez padca v vodo.

 Bi obstali na gladini? Tukaj vidimo, da ima deskar nepremočno obleko. Z eno nogo pa je deskar vedno pripet na desko; to pa zato, da deske ne izgubi. kajti, ko pride val in deskar pade, če deska ne bi bila pripeta, skoraj ni verjetnosti, da bi jo lahko spet našel. Bi obstali na gladini? Tukaj vidimo, da ima deskar nepremočno obleko. Z eno nogo pa je deskar vedno pripet na desko; to pa zato, da deske ne izgubi. kajti, ko pride val in deskar pade, če deska ne bi bila pripeta, skoraj ni verjetnosti, da bi jo lahko spet našel.

 

Iznajditelj neoprenske obleke je bil deskar iz San Francisca Jack O´Neill (lastnik istoimenske deskarske blagovne znamke, začel je z oblekami), takrat je bil to nekakšen usnjen telovnik, zdaj pa so to raztegljive obleke vseh vrst. Njihov glavni namen je zadržati tenek sloj vode ob telesu, telo pa ta sloj vode ogreje, kar nas potem greje.Iznajditelj neoprenske obleke je bil deskar iz San Francisca Jack O´Neill (lastnik istoimenske deskarske blagovne znamke, začel je z oblekami), takrat je bil to nekakšen usnjen telovnik, zdaj pa so to raztegljive obleke vseh vrst. Njihov glavni namen je zadržati tenek sloj vode ob telesu, telo pa ta sloj vode ogreje, kar nas potem greje.

Če želimo biti res dobri, je deskanje na vodi način življenja, in ne samo hobi. Je šport, ki zahteva veliko časa in seveda tudi poguma. Ni slabo, če se spoznate tudi na vetrove in vreme. Načeloma so izjemno dobri deskarji tisti, ki živijo na območjih, kjer so veliki valovi, saj deskajo že od otroštva. Če želimo biti res dobri, je deskanje na vodi način življenja, in ne samo hobi. Je šport, ki zahteva veliko časa in seveda tudi poguma. Ni slabo, če se spoznate tudi na vetrove in vreme. Načeloma so izjemno dobri deskarji tisti, ki živijo na območjih, kjer so veliki valovi, saj deskajo že od otroštva.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay