O Buckinghamski palači

21. 7. 2018

Domovanje angleške kraljice ima skoraj 800 sob. Še kakšno zanimivost o tej palači, ki je v okolici Londona, bi rada izvedela Veronika.

Stavba je bila zgrajena leta 1705, ko jo je za svojo ženo zgradil takratni vojvoda Buckingham. Pozneje so jo spremenili v palačo, v njej pa je najdlje prebivala kraljica Viktorija. Danes v Buckinghamski palači živita kraljica Elizabeta in njen mož Filip. Buckinghamska palača je tudi pisarna za uslužbence kraljeve družine. Je tudi kraj, kjer kraljica sprejema in zabava svoje goste. Kraljica ima sicer v Angliji še dva druga domova - eden je dvorec Windsor, drugi pa Balmoral na Škotskem.

Pa veš, da lahko preveriš, ali je kraljica doma? Kadar je prisotna, je na vrhu palače izobešena njena zastava. Jo vidiš?Pa veš, da lahko preveriš, ali je kraljica doma? Kadar je prisotna, je na vrhu palače izobešena njena zastava. Jo vidiš?

Palačo varuje kar pet vojaških enot. Stražarji so oblečeni v rdeče plašče, nosijo pa tudi izredno visoke, črne puhaste klobuke. Na fotografiji stojijo ob robu vojaške povorke.Palačo varuje kar pet vojaških enot. Stražarji so oblečeni v rdeče plašče, nosijo pa tudi izredno visoke, črne puhaste klobuke. Na fotografiji stojijo ob robu vojaške povorke.

Ko eni stražarji pridejo v službo, drugi pa lahko odidejo domov, zamenjajo položaje. Tej menjavi osebja, ki varuje vhod v palačo, se reče menjava straže. Zgodi se vsako jutro in je nekakšen obred s posebnim korakanjem, ki si ga posebej radi ogledajo turisti. Vsako leto na večerje, sprejeme in bankete mogočna stavba sprejme več kot 50 tisoč obiskovalcev. Koliko spalnic in kopalnic ima Buckinghamska palača, si lahko prebereš tukaj.

Še kaj mi piši, Veronika.
Bansi

Foto: EPA
E. V.