Umetnostno drsanje

20. 1. 2020

Ena izmed disciplin znotraj drsanja je tudi zelo dinamična in zanimiva za ogled ‒ to je umetnostno drsanje. Je kot ples na ledu, pri katerem se delajo zelo zanimive figure. To je tudi šport, ki je velikokrat vljučen v zimske olimpijske igre. Umetnostno drsajo že zelo majhni otroci, kakor tudi šolarji, mladinci in odrasli. 

Umetnostni drsalci tekmujejo v različnih skupinah, od začetnikov do olimpijskih drsalcev (članov) in na krajevnih, državnih ter mednarodnih tekmovanjih. Mednarodna drsalna zveza (ISU) ureja mednarodni sodniški sistem in tekmovanja. Umetnostno drsanje je priznana panoga na Zimskih olimpijskih igrah.Umetnostni drsalci tekmujejo v različnih skupinah, od začetnikov do olimpijskih drsalcev (članov) in na krajevnih, državnih ter mednarodnih tekmovanjih. Mednarodna drsalna zveza (ISU) ureja mednarodni sodniški sistem in tekmovanja. Umetnostno drsanje je priznana panoga na Zimskih olimpijskih igrah.

Vabljeni k ogledu odličnega videoprispevka naše televizije na temo umestnostnega drsanja: 

Posamezniki so lahko moški in ženske (člani, članice, mladinci, mladinke ...). Na tekmovanjih izvajajo skoke, piruete, korake, lastovke in druge elemente v svojih programih. V parih drsata moški in ženska skupaj. Pari izvajajo enake elemente kot posamezniki, le da jih izvajajo skupaj. Imajo tudi posebne elemente, kot so npr. met-skoki, pri katerih drsalec vrže drsalko v skok, dvigi, kjer drsalec drsalko drži nad svojo glavo v različnih položajih, skupinske piruete, kjer se par vrti skupaj in podobno. Teh elementov je lahko še več. Posamezniki so lahko moški in ženske (člani, članice, mladinci, mladinke ...). Na tekmovanjih izvajajo skoke, piruete, korake, lastovke in druge elemente v svojih programih. V parih drsata moški in ženska skupaj. Pari izvajajo enake elemente kot posamezniki, le da jih izvajajo skupaj. Imajo tudi posebne elemente, kot so npr. met-skoki, pri katerih drsalec vrže drsalko v skok, dvigi, kjer drsalec drsalko drži nad svojo glavo v različnih položajih, skupinske piruete, kjer se par vrti skupaj in podobno. Teh elementov je lahko še več. 

Drsanje na ledu prav tako izvajajo pari. Razlikuje se v tem, da se pri drsanju na ledu par osredotoča na izvajanje zapletenih korakov, ki jih mora delati sinhrono in zelo blizu drug drugemu. Koraki in koreografija se morajo ujemati s skladbo.Drsanje na ledu prav tako izvajajo pari. Razlikuje se v tem, da se pri drsanju na ledu par osredotoča na izvajanje zapletenih korakov, ki jih mora delati sinhrono in zelo blizu drug drugemu. Koraki in koreografija se morajo ujemati s skladbo.

Tekmujejo lahko otroci, mladinci, odrasli, vedno so tukaj tudi discipline, ko lahko pleše posameznik ali se pleše v paru. Pri ocenjevanju se vedno ocenjuje deklice oz. ženske posebej in moške posebej. 

In še en nekoliko starejši videoprispevek, a vsebinsko zelo bogat: 

T. M.
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.