Poznate lotosov cvet?

2. 11. 2021

Ste že slišali za lotosov cvet? Je zelo zanimiva in prelepa roža, katere posebnost je, da uspeva v vodi. 

Lotosovi cvetovi so lahko različnih barv, prevladujejo pa roza, rdeča, svetlo modra in bela. Lotosovi cvetovi so lahko različnih barv, prevladujejo pa roza, rdeča, svetlo modra in bela.

 Lotosov cvet se imenuje tudi položaj v jogi oziroma je položaj sedenja - sedimo na tleh in obe nogi prekrižamo, drugo čez drugo. 

Tako pa zvečer lotosovi cvetovi zaprejo svoj cvet - podobno kot tulipani. Tako pa zvečer lotosovi cvetovi zaprejo svoj cvet - podobno kot tulipani.

Egipčanke so si cvetove lotosa zatikale v lase ali pa so nosile venčke iz lotosa. Šopki lotosa so krasili njihova stanovanja, hišne oltarčke, templje. S cvetovi so tudi razveseljevali ljubljene osebe.Egipčanke so si cvetove lotosa zatikale v lase ali pa so nosile venčke iz lotosa. Šopki lotosa so krasili njihova stanovanja, hišne oltarčke, templje. S cvetovi so tudi razveseljevali ljubljene osebe.

Zanimivo, da rastlina raste dobesedno na vodi in ne iz zemlje, kajne? Zanimivo, da rastlina raste dobesedno na vodi in ne iz zemlje, kajne?

Indijski ali sveti lotos uspeva v tropskem in subtropskem podnebju. Razmnožuje se izključno s semeni, ki se jih pobira na dozorelih cvetiščih. Lotosovo seme mora prvo leto mirovati v ugodnih pogojih, potem pa ostane kaljivo več kot sto let. Cveti od junija do avgusta, torej v strogo poletnem obdobju. Njegovo zdravilno moč so poznali že stari Egipčani, ki so lotosovo olje poimenovali eliksir mladosti in dobrega zdravja.Indijski ali sveti lotos uspeva v tropskem in subtropskem podnebju. Razmnožuje se izključno s semeni, ki se jih pobira na dozorelih cvetiščih. Lotosovo seme mora prvo leto mirovati v ugodnih pogojih, potem pa ostane kaljivo več kot sto let. Cveti od junija do avgusta, torej v strogo poletnem obdobju. Njegovo zdravilno moč so poznali že stari Egipčani, ki so lotosovo olje poimenovali eliksir mladosti in dobrega zdravja.

Lotosovi listi so precej veliki, oblika je tudi nekoliko srčkaste oblike. Lotosovi listi so precej veliki, oblika je tudi nekoliko srčkaste oblike.

Tanja Mojzer.
Foto: Pixabay