So zabavne dopustniške fotografije lahko nevarne?

7. 8. 2018

Kateri posnetki so neprimerni za objavo, kdaj je objavljanje fotografij lahko prehitro, pa tudi o čezmerni uporabi interneta, svetuje Safe.si.

Mladi in tudi nekateri starši poleti uporabi tehnologije namenijo več časa, zato si preberite nekaj nasvetov za varno uporabo mobilnih telefonov, interneta in računalnikov med počitnicami, ki so jih pripravili na Točki osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij.

Starši naj bodo še posebej pozorni na svoje mlajše otroke, ki lahko postanejo žrtve groominga – navezovanje stikov za spolne namene po tehnologiji z mlajšimi od petnajst let.Starši naj bodo še posebej pozorni na svoje mlajše otroke, ki lahko postanejo žrtve groominga – navezovanje stikov za spolne namene po tehnologiji z mlajšimi od petnajst let.

Stiki z neznanci
Dodaten pogovor z otrokom o varnosti na internetu ni nikoli odveč. Na spletu je veliko prevarantov, ki skušajo na različne načine pretentati uporabnike interneta - tudi otroke. Prevaranti so zelo pretkani in znajo z različnimi tehnikami ujeti žrtve v svojo past. Če postanete vi ali vaš otrok žrtev izsiljevanja, se obrnite na policijo. Starši naj bodo še posebej pozorni na svoje mlajše otroke, ki lahko postanejo žrtve groominga – t. j. navezovanje stikov za spolne namene s tehnologijo z mlajšimi od petnajst let. Pozorni naj bodo predvsem na morebitne spremembe vedenja otroka v povezavi z uporabo mobilnega telefona ali interneta in na klice iz neznanih številk. Grooming je kazniv in ga je treba prijaviti policiji, otroka pa zaščititi.

Čezmerna raba medmrežja, računalnikov in mobilnih naprav
Počitnice so čas počitka od šole pa tudi drugih vsakodnevnih obveznosti. Ker otroci in najstniki niso obremenjeni s šolskimi obveznostmi, se lahko zelo hitro zgodi, da preveč časa posvetijo zabavi z
videoigrami in družabnimi omrežji. Do dve uri na dan pri najstnikih in do ure na dan pri mlajših je več kot dovolj za mobilni telefon, igralno konzolo ali računalnik. Preostali čas naj bo namenjen drugim
dejavnostim, kot so igra, branje, šport, druženje s prijatelji, dejavnosti v naravi in podobno. Staršem je pogosto težko spremljati in pomagati svojim otrokom pri uporabi interneta, vendar je pogosto že dovolj, da se z njimi pogovarjajo in jih sprašujejo stvari, ki jih sami ne razumejo. S svojim kritičnim mišljenjem in izkušnjami lahko prepoznajo in opozorijo na tveganja ter preprečijo, da bi otroci zabredli v težave.

Pred objavo dopustniških fotografij je potrebno široko razmisliti. Nepridipravi so pri izrabljanju informacij o vas in vaših otrocih zelo iznajdljivi.Pred objavo dopustniških fotografij je potrebno široko razmisliti. Nepridipravi so pri izrabljanju informacij o vas in vaših otrocih zelo iznajdljivi.

Varovanje zasebnosti
S prehitro objavo na družabnem omrežju lahko o sebi razkrijemo nekaj, kar bomo lahko obžalovali. Predvsem mladostniki pogosto objavljajo impulzivno in ne premislijo o možnih posledicah. Pomembno je, da se pred vsako objavo vprašamo, ali ta razkriva kakšne podatke o meni, ki mi lahko na kakršen koli način škodijo danes ali v prihodnosti. Če je odgovor pritrdilen, ali pa nismo prepričani, potem slike ali zapisa ne objavimo. Pri tem je treba razmišljati zelo široko. Predvsem moramo čuvati vse osebne podatke, saj jih je mogoče zlorabiti na različne načine. Prav tako ni varno na družabnih omrežjih objavljati informacij o odsotnosti - tudi fotografije s potovanj, dokler se ne vrnete domov. Več informacij o pasteh uporabe interneta lahko starši dobite na spletnih straneh Safe.si

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.