Kaj pa golf?

16. 7. 2018

Golf je videti zelo preprosta igra – pač na sveže pokošeni zeleni travi poskušamo v luknjo zadeti malo belo žogico. A v resnici je treba upoštevati kar nekaj pravil. Poglejmo podrobneje! 

Golf je sicer ena redkih iger z žogo, ki nima vnaprej zelo natančno predvidenega in določenega igrišča. Vsako igrišče za golf ima lahko svojo obliko, največkrat je na njem 9 ali 18 lukenj, sicer je pa "teren" lahko zelo razgiban. To pomeni, da je igrišče lahko popolnoma ravno ali pa "valovito" oziroma nekoliko hribovito. 

Ključ do zmage: s čim manj udarci žogico sparviti v luknjo na travnati površini. Ključ do zmage: s čim manj udarci žogico sparviti v luknjo na travnati površini.

Golf je igra, katere cilj je s čim manj udarci spraviti žogico iz startnega položaja v ciljno luknjo. To pa še ni vse: pri tem je treba uporabiti čim manj udarcev. 

Varnost je ključnega pomena
Igralec mora pred vsakim udarcem preveriti, ali je igranje varno, oziroma se prepričati, da ne bo koga poškodoval, bodisi s palico, žogico, kamenjem ali drugimi predmeti, na katere lahko vpliva z udarcem.

Zavlačevanje – posebna zgodba

Zavlačevanje igre oziroma zadrževanje igralcev za sabo je pri golfu nespodobno. V primeru dolgotrajnejšega iskanja žogice se spodobi igralce za sabo spustiti naprej. Ja, tudi to je nekaj, kar ni vnaprej strogo določeno, zato zna biti za nekatere ta igra precej "dolgočasna", ker ni strogih pravil – npr. kako dolgo lahko iščemo žogico. 

Palice za golf – obvezna oprema, saj z njo poskušamo majhno belo žogico spraviti v luknjo. Palice za golf – obvezna oprema, saj z njo poskušamo majhno belo žogico spraviti v luknjo.

Igralec ne sme vplivati ne na gibanje žogice, niti na pogoje, v katerih se žogica med igro nahaja.

Menjava žogice

Igralec lahko podvomi o ustreznosti žogice med igro z dvigom v zrak. Predno to stori, mora obvestiti nasprotnika in označiti položaj žogice na igrišču. Nasprotniku, soigralcu ali markerju mora omogočiti pregled žogice, v nasprotnem primeru je kaznovan s kazenskim udarcem. Če se izkaže, da žogica ni primerna za igro, se na mestu, kjer je stala, zamenja z novo.

Kaj pa avtomobilček?

Verjetno ste že videli, da se po golfišču od enega igrišča do drugega prevaža z avtomobilčkom. Včasih se to zdi izvrstna ideja, sploh tam, kjer je golfišče veliko. Torbo se lahko nosi ali vozi z ročnim vozičkom. V klubih na večjih golfiščih si je mogoče avtomobilček tudi izposoditi.

Verjetno niste vedeli, da je za golf dovoljenih največ 14 različnih palic. Verjetno niste vedeli, da je za golf dovoljenih največ 14 različnih palic.

Tanja Mojzer

Foto: Pixabay