Katero mesto ima največ prebivalcev?

2. 8. 2020 - Preberi več o kitajskem Šanghaju, ki ima tudi najdaljšo podzemno železnico na svetu

Največje mesto na svetu je Šanghaj na Kitajskem, saj v njegovem mestnem jedru živi skorajda 18 milijonov prebivalcev. Skupaj z mestnim obrobjem pa v Šanghaju prebiva 24 milijonov ljudi! 

Največje mesto na Kitajskem - Šanghaj - ima v svojem mestnem središču devetkrat toliko ljudi, kot jih premore cela naša država. Šanghaj sicer pomeni "čez morje" in je tudi mesto z največjim pristaniščem na svetu. Šanghaj je tudi mesto, kjer se najdaljša reka v Aziji - reka Jagnce ali Modra reka - izliva v Vzhodnokitajsko morje. Veliko izdelkov iz plastike, sestavnih delov elektronskih naprav in še marsikaj, kar lahko najdeš v domačem gospodinjstvu, je potovalo skozenj ali prihaja iz tega mesta. Znano je namreč po trgovanju s celim svetom, ne le po velikemu številu prebivalcev.  

Sicer pa je Šanghaj po mnenju svetovnih popotnikov tudi mesto, "kjer se največ dogaja".Sicer pa je Šanghaj po mnenju svetovnih popotnikov tudi mesto, "kjer se največ dogaja".

Na zemljevidu je  Šanghaj označen z rdečo piko. Od leta 1800, ko je bil Šanghaj še majhno mesto, se je z izjemno hitrostjo pričel razvijati zaradi trgovanja z državami z Zahoda.Na zemljevidu je Šanghaj označen z rdečo piko. Od leta 1800, ko je bil Šanghaj še majhno mesto, se je z izjemno hitrostjo pričel razvijati zaradi trgovanja z državami z Zahoda.

Šanghajska podzemna železnica je najdaljša na svetu in jo sestavlja kar 550 kilometrov tirov. Skozi mesto pa se vozijo tudi moderni električni vlaki, kot je ta na fotografiji. Ti vlaki med potovanjem lebdijo na magnetni blazini. Takšni vlaki so najhitrejši, dosežejo lahko 500 kilometrov na uro. Na nekaterih odekih poti se lahko kosajo s hitrostjo letal!Šanghajska podzemna železnica je najdaljša na svetu in jo sestavlja kar 550 kilometrov tirov. Skozi mesto pa se vozijo tudi moderni električni vlaki, kot je ta na fotografiji. Ti vlaki med potovanjem lebdijo na magnetni blazini. Takšni vlaki so najhitrejši, dosežejo lahko 500 kilometrov na uro. Na nekaterih odekih poti se lahko kosajo s hitrostjo letal!

Prebivalci Šanghaja so znani tudi po tem, da so izmed vseh Kitajcev najbolj sladkosnedi.Prebivalci Šanghaja so znani tudi po tem, da so izmed vseh Kitajcev najbolj sladkosnedi.

Poleg Šanghaja imajo Kitajci tudi drugo največje mesto na svetu, to je Peking, ki je kitajska prestolnica ali glavno mesto. Zaradi pomanjkanja prostora in hrane so zato parom na Kitajskem v preteklosti celo prepovedali imeti več kot enega otroka. Izjemoma so družine na podeželju, kjer je več prostora in hrane, lahko imele dva otroka. Vendar samo, če je bila prvorojenka deklica. 

Šele pred nekaj leti so zakon, ki je veljal tri desetletja, preklicali. Oglej si, kaj so o tem povedali infodromovci.

Za konec pa lahko izveš še, da ima mesto Šanghaj za svoje številne prebivalce tudi Dinsey zabaviščni park, ki deluje od leta 2016!Za konec pa lahko izveš še, da ima mesto Šanghaj za svoje številne prebivalce tudi Dinsey zabaviščni park, ki deluje od leta 2016!

Foto: EPA (1., 3., 4., 5.) in Google Maps (2.)
Video: Infodrom
E. V.