Nogomet

6. 7. 2018

Nogomet spada med najbolj priljubljene športe, tako po igranju kot tudi po spremljanju nogometnih tekem na televiziji in v živo. Ampak, ali poznate nogometna pravila? Vsaj tista osnovna? Če ne, vam jih danes predstavimo, da boste še laže sledili tekmam na svetovnih in evropskih prvenstvih. 

Moštvo sestavlja 11 igralcev. Eden izmed njih je vratar, njegova oprema se mora razlikovati od opreme soigralcev. Preostali igralci se delijo na obrambne igralce, igralce sredine in napadalce. Ta delitev je neuradna in se nanaša na "usmeritev" posameznih igralcev, za samo igro pa je popolnoma nepomembna, saj npr. ob prekinitvah, ko se pričakuje podaja v kazenski prostor, večkrat priskočijo napadalcem na pomoč tudi obrambni igralci, ki so praviloma višji od hitrih napadalcev. Poleg tega se lahko igralcem med igro spremeni njihova vloga, če to zahteva sprememba taktike. Moštvo sestavlja 11 igralcev. Eden izmed njih je vratar, njegova oprema se mora razlikovati od opreme soigralcev. Preostali igralci se delijo na obrambne igralce, igralce sredine in napadalce. Ta delitev je neuradna in se nanaša na "usmeritev" posameznih igralcev, za samo igro pa je popolnoma nepomembna, saj npr. ob prekinitvah, ko se pričakuje podaja v kazenski prostor, večkrat priskočijo napadalcem na pomoč tudi obrambni igralci, ki so praviloma višji od hitrih napadalcev. Poleg tega se lahko igralcem med igro spremeni njihova vloga, če to zahteva sprememba taktike. 

Tekme so dolgo sodili po trije sodniki, uvedli pa so še četrtega. Dolgo so bili skoraj brez izjeme oblečeni v oblačila črne barve (od tod pogovorni izraz "možje v črnem"), že pred leti pa so se začeli oblačiti tudi v oblačila različnih barv, ki so morala biti druge barve, kot dresi igralcev in tudi vidna (fluorescentno rumena). Kot verjetnno veste in je tudi logično, so igralci, ki so v isti ekipi, oblečeni v enake drese, da se lahko med seboj hitro prepoznajo. Tekme so dolgo sodili po trije sodniki, uvedli pa so še četrtega. Dolgo so bili skoraj brez izjeme oblečeni v oblačila črne barve (od tod pogovorni izraz "možje v črnem"), že pred leti pa so se začeli oblačiti tudi v oblačila različnih barv, ki so morala biti druge barve, kot dresi igralcev in tudi vidna (fluorescentno rumena). Kot verjetnno veste in je tudi logično, so igralci, ki so v isti ekipi, oblečeni v enake drese, da se lahko med seboj hitro prepoznajo. 

Cilj moštva je nasprotniku dati več golov. Če obe moštvi dosežeta enako število zadetkov, je rezultat neodločen. Igra se lahko konča, če pa tekmovalni sistem zahteva, da eno moštvo kljub vsemu zmaga, se odigrata dva podaljška, ki trajata vsak po največ 15 minut. Če tudi po podaljških ni zmagovalca, ga odloči izvajanje najstrožjih kazni. Najprej strelja 5 igralcev iz vsake ekipe, nato pa po en igralec dokler ena ekipa ne zmaga.Cilj moštva je nasprotniku dati več golov. Če obe moštvi dosežeta enako število zadetkov, je rezultat neodločen. Igra se lahko konča, če pa tekmovalni sistem zahteva, da eno moštvo kljub vsemu zmaga, se odigrata dva podaljška, ki trajata vsak po največ 15 minut. Če tudi po podaljških ni zmagovalca, ga odloči izvajanje najstrožjih kazni. Najprej strelja 5 igralcev iz vsake ekipe, nato pa po en igralec dokler ena ekipa ne zmaga.

Pomemben del vzdrževanja nogometne igre je tako imenovani prepovedani položaj (angl. offside), ki označuje prepoved organizacije napada prek zasede. Sprva je pravilo prepovedanega položaja pomenilo predvsem pravilo prepovedi podaje igralcu, ki bi bil pred samo žogo. Ekipe so bile zastavljene izrazito napadalno, saj je moral napadalec ob široki postavitvi prebiti obrambno vrsto sam in tako doseči zadetek. Prepovedani položaj se je že nekaj let kasneje spremenil (v sedemdesetih letih 19. stoletja), da bi omogočil več podaj in bolj zanimivo igro, spremenil pravilo v prepoved podaje za hrbet zadnjemu obrambnemu igralcu nasprotnika.Pomemben del vzdrževanja nogometne igre je tako imenovani prepovedani položaj (angl. offside), ki označuje prepoved organizacije napada prek zasede. Sprva je pravilo prepovedanega položaja pomenilo predvsem pravilo prepovedi podaje igralcu, ki bi bil pred samo žogo. Ekipe so bile zastavljene izrazito napadalno, saj je moral napadalec ob široki postavitvi prebiti obrambno vrsto sam in tako doseči zadetek. Prepovedani položaj se je že nekaj let kasneje spremenil (v sedemdesetih letih 19. stoletja), da bi omogočil več podaj in bolj zanimivo igro, spremenil pravilo v prepoved podaje za hrbet zadnjemu obrambnemu igralcu nasprotnika.

Nogometaši načeloma med tekmo v povprečju pretečejo od 10 do 11 kilometrov, zato prav gotovo velja, da je najpomembnejši del njihove opreme nogometni čevelj. Kot vam je verjetno znano, so to posebni športni copati, ki imajo na podplatu izbokline, da tekmovalcem ne drsi. Imenujemo jih "kopačke". Nogometaši načeloma med tekmo v povprečju pretečejo od 10 do 11 kilometrov, zato prav gotovo velja, da je najpomembnejši del njihove opreme nogometni čevelj. Kot vam je verjetno znano, so to posebni športni copati, ki imajo na podplatu izbokline, da tekmovalcem ne drsi. Imenujemo jih "kopačke".

Trenutno so vsi ljubitelji nogometa v teh dneh zelo zaposleni s spremljanjem nogometnih tekem, saj vse do 15. julija poteka svetovno prvenstvo v nogometu. 


Foto: Srdjan Živulović/Bobo