500 pričaranih nasmehov na Debelem rtiču!

1. 7. 2018

Naše slovensko Mladinsko letovišče in zdravilišče Debeli rtič vsako leto obišče ogromno otrok in mladostnikov. Že 16 let pa v okviru projekta Pričarajmo nasmeh morje vidijo otroci, ki ga sicer ne bi. Prva skupina otrok se je domov že vrnila, sledijo pa še štiri skupine. 

 Indijanska vas je le ena od aktivnosti in tematskih delavnic ter interaktivnih gledaliških iger, ki jih je okusila prva skupina otrok. Indijanska vas je le ena od aktivnosti in tematskih delavnic ter interaktivnih gledaliških iger, ki jih je okusila prva skupina otrok.

Tina Drolc, moderatorka predstavitve letošnjega projekta Pričarajmo nasmeh, je povedala, da se je številka v šestnajstih letih povzpela že na število 8100 otrok, ki so videli morje in izmenjali mnoge poletne izkušnje s svojimi vrstniki. Tina Drolc, moderatorka predstavitve letošnjega projekta Pričarajmo nasmeh, je povedala, da se je številka v šestnajstih letih povzpela že na število 8100 otrok, ki so videli morje in izmenjali mnoge poletne izkušnje s svojimi vrstniki.

Andraž Tuš, vodja marketinga v podjetju Tuš, ki skupaj s partnerji, Rdečim Križem Slovenije, območnimi centri za socialno delo in letoviščem Debeli rtič, vodijo projekt Pričarajmo nasmeh: "Zelo smo veseli, da je projekt tako dobro zaživel in upam, da se nikoli ne bo prekinil!"Andraž Tuš, vodja marketinga v podjetju Tuš, ki skupaj s partnerji, Rdečim Križem Slovenije, območnimi centri za socialno delo in letoviščem Debeli rtič, vodijo projekt Pričarajmo nasmeh: "Zelo smo veseli, da je projekt tako dobro zaživel in upam, da se nikoli ne bo prekinil!"

Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije: "Na podlagi objektivnih parametrov vsako leto izberemo otroke s pomočjo in v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, slednji pa pri izbiri otrok sodelujejo s centri za socialno delo in socialnimi službami na osnovnih šolah. Trudimo se, da zajamemo vse kotičke Slovenije, tudi tiste najbolj oddaljene od morja. Otroci iz omenjenih regij bi tovrstne počitnice morda videli le v sanjah, če projekta Pričarajmo nasmeh ne bi bilo."Renata Brunskole, generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije: "Na podlagi objektivnih parametrov vsako leto izberemo otroke s pomočjo in v sodelovanju z območnimi združenji Rdečega križa Slovenije, slednji pa pri izbiri otrok sodelujejo s centri za socialno delo in socialnimi službami na osnovnih šolah. Trudimo se, da zajamemo vse kotičke Slovenije, tudi tiste najbolj oddaljene od morja. Otroci iz omenjenih regij bi tovrstne počitnice morda videli le v sanjah, če projekta Pričarajmo nasmeh ne bi bilo."

Sicer je pa Generalna sekretarka Rdečega Križa povedala, da vsako leto s pomočjo Rdečega Križa Slovenije vidi morje okrog 15.000 ljudi. Med njimi so tako otroci kot tudi odrasli. V Rdečem Križu imajo namreč veliko različnih humanitarnih projektov, s pomočjo katerih ljudje lahko obiščejo morje. Mnogi izmed teh projektov vključujejo tudi zravstvene in rehabilitacijske programe. 

Vsak otrok iz prve skupine je narisal risbico in nastala je čudovita knjižica morskih unikatnih umetnij, ki so jih predali gospodu Andražu Tušu. Vsak otrok iz prve skupine je narisal risbico in nastala je čudovita knjižica morskih unikatnih umetnij, ki so jih predali gospodu Andražu Tušu.

Ena od prelepih morskih risbic. Ena od prelepih morskih risbic.

Pa smo že v indijanskem šotoru pri indijanskem poglavarju. Pa smo že v indijanskem šotoru pri indijanskem poglavarju.

Pomožni vzgojiteljici, ki skrbita, da vse teče v vsaki skupini otrok, tako kot mora. Pomožni vzgojiteljici, ki skrbita, da vse teče v vsaki skupini otrok, tako kot mora.

Ena od številnih tematskih delavnic: streljanje z lokom v tarčo - bizona. Ena od številnih tematskih delavnic: streljanje z lokom v tarčo - bizona.

Zakaj je letošnja rdeča nit letovanja ravno tematika indijanstva, je pojasnila Anja Marjetič, vodja projekta Pričarajmo nasmeh pri glavnem pokrovitelju: »Vsako leto smo veseli vtisov otrok, saj prejmemo številna pisma, risbe in kreativne izdelke v zahvalo. Tako smo letos indijansko vas oblikovali na željo rajanja otrok. Ponosni smo, da nekaterim otrokom, ki se zaradi velikih stisk pogosto zatekajo k sanjam, te lahko omogočimo vsaj za en dan. Hkrati pa nas veseli, da je teden letovanja čas, ki se ga spominjajo še dolgo potem, ko septembra zopet sedejo v šolske klopi.« 

Tematika indijanstva je vsem otrokom pričarala širok nasmeh do ušes. Predvsem zato, ker so se lahko na zabaven, ustvarjalen in nekoliko divji indijanski način "zdivljali", nasmejali in zaplesali. Tematika indijanstva je vsem otrokom pričarala širok nasmeh do ušes. Predvsem zato, ker so se lahko na zabaven, ustvarjalen in nekoliko divji indijanski način "zdivljali", nasmejali in zaplesali.

Punce so povedale, da igrajo tudi nogomet, kjer so nasprotniki fantje. Ostale športne aktivnosti so še odbojka, seveda nepogrešljivo plavanje, badminton in drugi športi. Punce so povedale, da igrajo tudi nogomet, kjer so nasprotniki fantje. Ostale športne aktivnosti so še odbojka, seveda nepogrešljivo plavanje, badminton in drugi športi.

Vsi udeleženci prve skupine so dobili tudi indijanska imena. Tukaj vidimo Modro tigrico. Vsi udeleženci prve skupine so dobili tudi indijanska imena. Tukaj vidimo Modro tigrico.

Daleč najboljša aktivnost po mnenju mnogih otrokih je popoldanski odhod na plažo po kosilu in večerno druženje ob plesu po večerji. Daleč najboljša aktivnost po mnenju mnogih otrokih je popoldanski odhod na plažo po kosilu in večerno druženje ob plesu po večerji.

Bomo zadeli tarčo - bizona, tako kot se spodobi? Bomo zadeli tarčo - bizona, tako kot se spodobi?

V indijanskem šotoru je bilo zelo vroče. V indijanskem šotoru je bilo zelo vroče.

Nepogrešljivi bombni, ki jih za rituale, ples in zabavo uporabljajo indijanci. Nepogrešljivi bombni, ki jih za rituale, ples in zabavo uporabljajo indijanci.

V vsaki od petih skupin se vsak teden v okviru projekta zamenja okrog 100 otrok, saj je skupna številka vsakoletnega projekta na morje odpeljati 500 otrok. V vsaki od petih skupin se vsak teden v okviru projekta zamenja okrog 100 otrok, saj je skupna številka vsakoletnega projekta na morje odpeljati 500 otrok.

Majice, ki so jih v dar prejeli vsi udeleženci projekta so letos še posebej zanimive, saj so oblikovane kot pobarvanka in vsak si je z barvami za tekstil lahko majico oblikoval po svoje. Majice, ki so jih v dar prejeli vsi udeleženci projekta so letos še posebej zanimive, saj so oblikovane kot pobarvanka in vsak si je z barvami za tekstil lahko majico oblikoval po svoje.

Najstarejša skupina deklet na letovanju. Povedale so, da jih je v vsaki skupini okrog deset. Najstarejša skupina deklet na letovanju. Povedale so, da jih je v vsaki skupini okrog deset.

Interaktivna gledališka predstava: izbira novega indijanskega poglavarja, ki ga v indijanski vasi izbirajo vsakih sto let. Interaktivna gledališka predstava: izbira novega indijanskega poglavarja, ki ga v indijanski vasi izbirajo vsakih sto let.

Trenutni poglavar in poglavarka. Trenutni poglavar in poglavarka.

Velike risbice, ki so jih otroci narisali na eni od delavnic. Velike risbice, ki so jih otroci narisali na eni od delavnic.

Risbice so plapolale v vetru in krasile zelenico na Debelem rtiču. Risbice so plapolale v vetru in krasile zelenico na Debelem rtiču.

Vam je katera še posebej všeč? Vam je katera še posebej všeč?

Sonce, morje, plaža, novi prijatelji, številne zabavne, poučne in kreativne dogodivščine; je lahko še kaj lepšega na počitnicah? Sonce, morje, plaža, novi prijatelji, številne zabavne, poučne in kreativne dogodivščine; je lahko še kaj lepšega na počitnicah?

Zraven risanja, so tukaj še delavnice plesa, pa streljanje z lokom, tek, telovadba, spoznavanje zelišč in ostalih primorskih rastlin ter mnoge druge aktivnosti. Zraven risanja, so tukaj še delavnice plesa, pa streljanje z lokom, tek, telovadba, spoznavanje zelišč in ostalih primorskih rastlin ter mnoge druge aktivnosti.

Otroci so razdeljeni v skupine in sicer fantje posebej ter punce posebej, v vsaki skupini, ki jo vodi izkušeni vzgojitelj ali vzgojiteljica pa je okrog deset otrok. Otroci so razdeljeni v skupine in sicer fantje posebej ter punce posebej, v vsaki skupini, ki jo vodi izkušeni vzgojitelj ali vzgojiteljica pa je okrog deset otrok.

Otroci so povedali, da se zbujajo ob sedmi uri, spanje pa je zvečer ob deseti uri.Otroci so povedali, da se zbujajo ob sedmi uri, spanje pa je zvečer ob deseti uri.

Ob začetku projekta se skupine menjajo vsako soboto, kasneje pa se bodo vsako četrtek, predvsem zaradi predvidenega manjšega prometa na slovenskih cestah. Ob začetku projekta se skupine menjajo vsako soboto, kasneje pa se bodo vsako četrtek, predvsem zaradi predvidenega manjšega prometa na slovenskih cestah.

Kdo bo nov indijanski poglavar v vasi tej? Kdo bo nov indijanski poglavar v vasi tej?

Neverjetno zabavna gledališka predstava z indijanskimi rekviziti in kostumi je pri otrocih požela veliko zanimanje. Neverjetno zabavna gledališka predstava z indijanskimi rekviziti in kostumi je pri otrocih požela veliko zanimanje.

Seveda ni manjkal niti indijanski ogenj, ki je pri indijancih nepogrešljiv. Seveda ni manjkal niti indijanski ogenj, ki je pri indijancih nepogrešljiv.

Indiajanci govorijo več jezikov - tudi anglešlega, slovenskega in seveda njihovega - čudnega indijanskega! Indiajanci govorijo več jezikov - tudi anglešlega, slovenskega in seveda njihovega - čudnega indijanskega!

Poglavar s pisano poglavarsko čepico, ki čaka na novo izvoljenega poglavarja. Poglavar s pisano poglavarsko čepico, ki čaka na novo izvoljenega poglavarja.

V prvi skupini projekta Pričarajmo nasmeh je letovalo 80 otrok. V prvi skupini projekta Pričarajmo nasmeh je letovalo 80 otrok.

Raziskali smo tudi ostale povšine, predvsem tisti del, kjer so športna igrišča. Tukaj vidimo igrišče za košarko. Raziskali smo tudi ostale povšine, predvsem tisti del, kjer so športna igrišča. Tukaj vidimo igrišče za košarko.

Prelepi naravni park z mnogimi vrstami dreves, predvsem borovci. Prelepi naravni park z mnogimi vrstami dreves, predvsem borovci.

Tukaj se igra priljubljena odbojka. Tukaj se igra priljubljena odbojka.

Posvet skupine pred nadaljnjimi dogodivščinami. Posvet skupine pred nadaljnjimi dogodivščinami.

Možnosti za sprehode in uživanje na svežem Primorskem zraku je na Debelem rtiču ogromno. Možnosti za sprehode in uživanje na svežem Primorskem zraku je na Debelem rtiču ogromno.

Kdo bi sedel na teh klopcah? Kdo bi sedel na teh klopcah?

Kaj pa nogomet? Kaj pa nogomet?

Trebušnjaki, bicepsi in tricepsi ter ostale mišice se razgibavajo tukaj. Trebušnjaki, bicepsi in tricepsi ter ostale mišice se razgibavajo tukaj.

Tukaj se ne igra navadna odbojka, prav tako kot se za morje spodobi - odbojka na mivki. Tukaj se ne igra navadna odbojka, prav tako kot se za morje spodobi - odbojka na mivki.

Iglasta drevesa in morje pričarajo poseben svež in dišeč zrak. Iglasta drevesa in morje pričarajo poseben svež in dišeč zrak.

Badminton na sveže pokošeni travi - izvrstna rekreacija. Badminton na sveže pokošeni travi - izvrstna rekreacija.

Izbira novega poglavarja je potekala po posebnem ritualnem protokolu: vsak predstavnik skupine je tekel okrog ognja in na znak sedanjega poglavarja, so sedli vsak na svoj stol. Tisti, ki ni uspel sesti, je izpadel iz igre. Izbira novega poglavarja je potekala po posebnem ritualnem protokolu: vsak predstavnik skupine je tekel okrog ognja in na znak sedanjega poglavarja, so sedli vsak na svoj stol. Tisti, ki ni uspel sesti, je izpadel iz igre.

In tukaj ga vidimo - novega indijskega poglavarja oziroma poglavarko. In tukaj ga vidimo - novega indijskega poglavarja oziroma poglavarko.

Kot smo že dejali, so letošnje majice kot morska pobarvanka. Vsak si jo je lahko z barvami za tekstil pobarval po svoje. Kot smo že dejali, so letošnje majice kot morska pobarvanka. Vsak si jo je lahko z barvami za tekstil pobarval po svoje.

Indijanska zaprisega nove poglavarke, ki bo vodila pleme v indijanski vasi prihodnjih sto let. Indijanska zaprisega nove poglavarke, ki bo vodila pleme v indijanski vasi prihodnjih sto let.

Rumene ribice; zakaj pa ne? Domišljija naj ne pozna meja. Rumene ribice; zakaj pa ne? Domišljija naj ne pozna meja.

Tukaj ima nova poglavarka že pravo indijansko pokrivalo. Tukaj ima nova poglavarka že pravo indijansko pokrivalo.

Te ribice so pa prozorne. Te ribice so pa prozorne.

Vzgojiteljice oziroma učiteljice streljanja z lokom. Vzgojiteljice oziroma učiteljice streljanja z lokom.

Seveda ne sme manjkati še skupinska fotografija vseh otrok, vzgojiteljev in ostalih, ki so pomagali pri projektu. Seveda ne sme manjkati še skupinska fotografija vseh otrok, vzgojiteljev in ostalih, ki so pomagali pri projektu.

Ni morja brez sladoleda. Ni morja brez sladoleda.

Skupina nagajivih fantov, ki so povedali, da bi kar celotne počitnice najraje preživeli na morju. Skupina nagajivih fantov, ki so povedali, da bi kar celotne počitnice najraje preživeli na morju.

Teden dni prehitro mine, a prijateljstva, ki so nastala, lahko trajajo še dlje in tudi ob odhodu iz morja. Teden dni prehitro mine, a prijateljstva, ki so nastala, lahko trajajo še dlje in tudi ob odhodu iz morja.

"Najraje smo divji indijanci!""Najraje smo divji indijanci!"

Vzgojitelji in soustvarjalci projekta Pričarajmo nasmeh. Vzgojitelji in soustvarjalci projekta Pričarajmo nasmeh.

Morski konjiček je lahko tudi roza barve. Morski konjiček je lahko tudi roza barve.

Se vidimo prihodnje, že 17. leto z novimi petstotimi otroki. Se vidimo prihodnje, že 17. leto z novimi petstotimi otroki.

 Videoposnetke z izjavami otrok, ki so letovali v prvi izmeni, si lahko ogledate v Bansijevi skupini na Facebooku. 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!