Med počitnicami si vzemite nekaj časa za dobre knjige!

21. 6. 2018 - Izkoristimo čas brez pouka in nalog za branje zanimivih zgodb

Poletje je priložnost, da zjutraj malo dlje poležimo, splezamo na kakšno drevo, za katero prej ni bilo prave priložnosti, in seveda še kaj dobrega preberemo. Že lani sem naštel kopico avtorjev, ki se jih splača vzeti v roke. Če so bili to bolj klasični avtorji, bom tokrat omenil nekaj sodobnejših. To nikakor ne pomeni, da so ti ali oni boljši od drugih ali da bi se morali odločiti le za eno skupino. Sam sem vedno bral zelo različna dela in enako priporočam tudi drugim.

Julijski koledar: kaj boste počeli med počitnicami?Julijski koledar: kaj boste počeli med počitnicami?

Fantastika

Če ste bolj za fantastiko, je Michael Ende verjetno dobra iztočnica. Kdor še ni bral Harryja Potterja J. K. Rowlingove, ima sedaj priložnost, da nadoknadi zamujeno. Vključno s tistimi, ki ste že videli vse filme o čarovniku z očali. Ob tej priložnosti lahko naredite primerjavo med pisano besedo in filmsko podobo. Kaj so prednosti enega in kaj drugega medija?

Za zares dobro fantastiko, za katero verjamem, da vedno potrebuje nekaj družbene kritičnosti in iskrivega humorja, toplo priporočam branje knjig Terryja Pratchetta. V slovenskem jeziku imamo na voljo več njegovih del, mlajšim bi še posebej priporočil njegove tri knjige o nomih (predstavljajte si jih kot nekakšne škrate), pri katerih je treba paziti, da začnemo s prvo knjigo, druga in tretja pa se lahko bereta v poljubnem zaporedju.

Za malce zahtevnejše in zrelejše bralce moram omeniti še Štoparski vodnik po galaksiji Douglasa Adamsa (na voljo je pet knjig, ki jih je treba brati po vrsti) in trilogijo Njegova temna tvar Philipa Pullmana. Kdor se najde v tem žanru, naj potem kar nadaljuje raziskovanje. Ali pa naredimo korak vstran in se potopimo v prav poseben fantastični svet Tove Jansson in njenih muminov.

Ali še bolj stran in raziščemo Narnijske kronike Cliva Staplesa Lewisa. Tudi po tej zbirki so snemali filme, bi pa spet opozoril, da je vrstni red knjig pomemben. Konec koncev nekateri liki, kot se za velike zgodbe spodobi, tudi umrejo.

Detektivske zgodbe in kriminalke

Morda bi začeli kar z Detektivskim mojstrom Blomkvistom Astrid Lindgren in Emilom in detektivi Ericha Kaestnerja. Komur sta ta dva avtorja všeč, naj vzame v roke še več njunih del. Lindgrenova je poleg Pike Nogavičke napisala še marsikaj drugega (tako za večje kot manjše in oboje lahko pritegne bralce prav vseh starostnih skupin), Erich Kaestner pa je po mojem dandanes po krivici prezrt in njegove knjige v nekaterih knjižnicah celo odpisujejo, saj jih bralci preprosto ne poznajo dovolj.

Tudi zbirka Zaporedje nesrečnih prigod Lemonya Snicketta si zasluži več bralcev, a na žalost v slovenski jezik ni prevedena v celoti. Kljub temu lahko preberete vsaj prvo (ali prvih pet) knjig in se potem odločite, ali ne bi morda vejalo zadeve dokončati kar v angleškem jeziku. Knjige so namreč med drugim tudi priložnost za spoznavanje drugih jezikov, kultur, običajev in tako naprej.

Iščete kaj zahtevnejšega? Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa Marka Haddona je zagotovo knjiga za sladokusce, a verjetno boste v njej lahko uživali šele po dopolnjenem dvanajstem ali celo petnajstem letu. Podobno velja za Gilberta Keitha Chestertona in njegove zgodbe o očetu Brownu (napisal je še marsikaj drugega, celo v slovenskem prevodu).

Klasike

Vem, obljubil sem seznam s sodobnimi knjigami, a vseeno lahko med poletjem malce nadoknadimo še na področju klasike. Medvedka Puja Arthurja Alexanda Milneja bi po mojem moral poznati vsak. Podobno velja za Veter v vrbah Kennetha Grahama ali Povodne otroke Charlesa Kingsleyja. Ni nujno, da vam bodo vse naštete knjige všeč, a kdor jih bo prebral, bo znal vsaj pošteno povedati, zakaj mu kakšna ni ’sedla’.

Kdor tega še ni storil, lahko vzame v roke še Alico v čudežni deželi (ta je prva, za njo pride Alica v ogledalu), prav tako knjigo, ki ni nujno vsakemu všeč, a se lahko prav vsak iz nje česa nauči. Še posebej mlad pisec, ki bi rad v naslednjem šolskem letu presenetil z izvirnimi domislicami v svojih spisih.

Naslovnica knjige Povodni otroci Charles KingsleyjaNaslovnica knjige Povodni otroci Charles Kingsleyja

Sodobne uspešnice

Priznam, nisem ravno na tekočem z lestvicami knjižnih uspešnic, a knjige, ki so v zadnjih letih in desetletjih pobirale nagrade in so po njih snemali filme, si praviloma zaslužijo, da jih vsaj za nekaj minut vzamemo v roke. Če nas po prvih straneh ne pritegnejo, jih pač odložimo. Morda bomo zanje razpoloženi kdaj kasneje.

Prepričan sem, da se kaj takšnega težko pripeti knjigam Roalda Dahla, saj je avtor Čarlija in tovarne čokolade, Čarovnic, Matilde, Velikega dobrodušnega velikana in drugih uspešnic eden najbolj berljivih piscev vseh časov.

Malo mlajšim so namenjene knjiga Arnolda Lobla, vendar so tako spretno napisane, da včasih starejši v njih najdejo celo več. Na prav poseben način pa so prismuknjene knjige Toona Tellegena. Najstniki, posebej srednješolci, bodo verjetno uživali v delih Jeffa Kinneyja. Trenutno malo pozabljen, a vsaj s prvimi deli zelo priljubljen v tej starostni skupini je bil tudi Jadran Krt Sue Townsend. Spet moram opozoriti, da se splača knjige brati v zaporedju, zato poiščemo letnice izida ali pa vprašamo knjižničarje.

Kdor išče resnejši pogled na življenje, lahko v roke vzame Dnevnik Ane Frank. Klasika, ki je še vedno aktualna. Za boljšo motivacijo se morda s prijateljem ali prijateljico dogovorite, kaj bo kdo prebral, si postavite neki rok in se nato o knjigi malo pogovorite. Branje je nesporno užitek, deljenje veselja ob prebranem pa je običajno dvakrat večje.

Ko smo že pri množičnem branju, lahko omenim še Poletavce, projekt za spodbujanje branja med počitnicami. Predvidevam, da bo takšnih zadev v prihodnje še več; in prav je tako. Več knjig bomo prebrali, boljše zgodbe bomo pisali. Tako tiste v šolskih spisih kot tiste prave, življenjske.

Lepe počitnice!

Uporabljena fotografija in ilustracija sta v javni lasti:

https://mycalendarland.com/calendar/monthly-calendar/july

https://slikanice.wordpress.com/2017/02/01/charles-kingsley/

Napisal Tomo Kočar, pisatelj in publicist