O hitrem teku in strahu

25. 5. 2018

Nejc pridno trenira, da bo najhitrejši tekač v razredu. Sprašuje pa, kako hitro lahko teče najhitrejši človek in še malo o strahu.

Skorajda štirikrat hitreje kot navadni ljudje, dragi Nejc. Si predstavljaš? Povprečen odrasli tekač sicer preteče 9-10 kilometrov v eni uri. Kako hiter si ti in kako so videti tvoji treningi?

 Najhitrejši tekač na svetu je enaintridesetletni Jamajčan, šprinter Usain Bolt. Rečejo mu tudi, da je hiter kot strela, leta 2008 je na olimpijskih igrah v Pekingu postavil svetovni rekord v šprintu. Razdaljo sto metrov lahko preteče v zavidljivih 9,58 sekunde.Najhitrejši tekač na svetu je enaintridesetletni Jamajčan, šprinter Usain Bolt. Rečejo mu tudi, da je hiter kot strela, leta 2008 je na olimpijskih igrah v Pekingu postavil svetovni rekord v šprintu. Razdaljo sto metrov lahko preteče v zavidljivih 9,58 sekunde.  

Bolt ima kar šest zlatih olimpijskih medalj, svetovni prvak v sprintu pa je postal celo osemkrat. Je tudi presenetljivo visok, meri skorajda dva metra. Na svojo zdajšnjo višino je zrastel že pri rosnih petnajstih letih, ko je bil kar nekaj glav večji od svojih vrstnikov.Bolt ima kar šest zlatih olimpijskih medalj, svetovni prvak v sprintu pa je postal celo osemkrat. Je tudi presenetljivo visok, meri skorajda dva metra. Na svojo zdajšnjo višino je zrastel že pri rosnih petnajstih letih, ko je bil kar nekaj glav večji od svojih vrstnikov.
Že zgodaj je vedel, da bo postal profesionalni atlet, vedno je tekel veliko hitreje kot njegovi vrstniki. Naj pa bi imel na začetku kariere velike težave s tremo, kadar ga je pri teku spremljalo veliko gledalcev. Vendar je verjel v svoj talent in s športom nadaljeval. Pojdiva še na drugi del tvojega vprašanja, Nejc. Zapisal si, da te je tekmovanj kdaj tudi strah. Najprej moraš vedeti, da je povsem običajno, da se jih bojiš. Preberi si, kaj sem o tem zapisal Veroniki - pomagaš si namreč lahko z "dihanjem po pasje". 

Preberi si še, kako skrbna je mama najhitrejše živali - geparda.
Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.