O dobri samopodobi

24. 5. 2018

V obdobju odraščanja se tvoje telo začne spreminjati. Nekateri takrat tudi pridobite nekoliko teže, ena izmed mojih nekoliko starejših bralk me zato sprašuje o hujšanju: "Natančneje bi rada vedela, ali je mogoče shujšati s smutiji." 

Draga bralka, odraščajoče telo za zdrav razvoj potrebuje raznovrstno hrano. Izrednih diet, ki predvidevajo samo pitje smutijev, ti zato ne bi priporočal. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da najprej ugotoviš ali je hujšanje zares potrebno.

Odraščajoča dekleta ste velikokrat podvržena izjemno visokim pričakovanjem, kako bi morale izgledati. Nekatera dekleta (pa tudi fantje) zaradi tega razvijejo prehranjevalne motnje in ves čas razmišljajo o tem, kako bi morale biti bolj suhe. Ne bi mi bilo všeč, če bi se to zgodilo tebi. Z leti se boš naučila, da je v resnici vedno najpomembnejše to, da si zdrava in se v svojem telesu dobro počutiš. Tudi če se ti zdi, da v kakšni malenkosti odstopaš od trenutnega lepotnega ideala. Ideal lepote se namreč spreminja z modo, vedno pa je moderno zdravo telo in podoba človeka, ki je zadovoljen v svoji koži. Ta, ki zaupa vase, v to, da je v redu točno takšen, kot je, ima dobro samopodobo. Kaj zate to pomeni?

Če imaš dobro samopodobo, ti ni veliko mar za to, kaj si drugi mislijo o tebi. Pomembno ti je, da se imaš lepo in tudi da se imajo drugi lepo v tvoji družbi.Če imaš dobro samopodobo, ti ni veliko mar za to, kaj si drugi mislijo o tebi. Pomembno ti je, da se imaš lepo in tudi da se imajo drugi lepo v tvoji družbi.
Kdaj se počutiš razigrano, pustolovsko in svobodno? Kaj počneš, ko se ti zdi, da je vse mogoče, da se ti lahko izpolnijo tvoje želje, če se boš trudila za svoje cilje? Počni čim več teh stvari in neguj pozitiven odnos do sebe, ne glede na to, kakšna naj bi po mnenju nekaterih morala biti. Prav takšna, kot si, si namreč najboljša. 

Še kaj mi piši,
prijatelj Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.