Danes je svetovni dan čebel!

20. 5. 2019

Letos drugič po vsem svetu praznujemo svetovni dan čebel, ki ga je konec leta 2017 predlagala Slovenija pri Organizaciji združenih narodov. Resolucijo o razglasitvi so podprle vse članice OZN-a, podpisalo pa jo je 115 držav. Med njimi tudi velike svetovne sile, kot so ZDA, Rusija, Kitajska, vse članice EU-ja in druge države.  

Kaj sploh je opraševanje, ki ga opravljajo čebele? "Največ rastlin, pomembnih za pridelavo naše hrane, je žužkocvetnih, te pa so odvisne od opraševalcev. Vetrocvetke opraševalcev načelno ne potrebujejo. Cvetovi večine žužkocvetnih rastlin so najrazličnejših barv in oblik. Za uspešno razmnoževanje določene rastlinske vrste mora biti izmenjana dedna snov, in sicer tako, da zrnce cvetnega prahu iz prašnikov preide na brazdo pestiča. Opraševanje je torej prenos cvetnega prahu z ene rastline iste vrste na drugo. Uspešen prenos cvetnega prahu z ene rastline iste vrste na drugo je torej mogoč samo z opraševalci, med njimi pa so najpomembnejše prav čebele (iz spletne strani urbani čebelar)."Kaj sploh je opraševanje, ki ga opravljajo čebele? "Največ rastlin, pomembnih za pridelavo naše hrane, je žužkocvetnih, te pa so odvisne od opraševalcev. Vetrocvetke opraševalcev načelno ne potrebujejo. Cvetovi večine žužkocvetnih rastlin so najrazličnejših barv in oblik. Za uspešno razmnoževanje določene rastlinske vrste mora biti izmenjana dedna snov, in sicer tako, da zrnce cvetnega prahu iz prašnikov preide na brazdo pestiča. Opraševanje je torej prenos cvetnega prahu z ene rastline iste vrste na drugo. Uspešen prenos cvetnega prahu z ene rastline iste vrste na drugo je torej mogoč samo z opraševalci, med njimi pa so najpomembnejše prav čebele (iz spletne strani urbani čebelar)."

"20. maja bomo po celem svetu od leta 2018 praznovali svetovni dan čebel, pobudnica razglasitve Svetovnega dneva čebel pa je prav Slovenija. Na ta dan bo svetovna javnost vsako leto opozorjena na pomembnost ohranjanja čebel in drugih opraševalcev ter pozvana h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje. Svetovni dan čebel na najpristnejši način pripoveduje zgodbo o edinstvenem čebelarskem turizmu v Sloveniji in ključno prispeva k povečanju prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot trajnosti zavezane dežele."

Slovenska turistična organizacija (STO)

"Čebela spravi v svoj medni želodček okoli 50 mg nektarja. Če je medenje dobro, naredi dnevno do 14 poletov, ob slabši paši pa izleti iz panja do 7-krat. Na dobri paši napolni želodček v 20 minutah, v slabši pa v 35. minutah. Pretvorba medičine v med se začne že v čebeli, med samim nabiranjem, ko mu dodaja slino, in med poletom v panj. Vzporedno s pretvorbo saharoze v oba monosaharida se izloča tudi odvečna voda. Zorenje se nadaljuje v satju in traja 4 do 5 dni. Voden med teče iz satja, če tega nagnemo (Čebelarska zveza Slovenije).""Čebela spravi v svoj medni želodček okoli 50 mg nektarja. Če je medenje dobro, naredi dnevno do 14 poletov, ob slabši paši pa izleti iz panja do 7-krat. Na dobri paši napolni želodček v 20 minutah, v slabši pa v 35. minutah. Pretvorba medičine v med se začne že v čebeli, med samim nabiranjem, ko mu dodaja slino, in med poletom v panj. Vzporedno s pretvorbo saharoze v oba monosaharida se izloča tudi odvečna voda. Zorenje se nadaljuje v satju in traja 4 do 5 dni. Voden med teče iz satja, če tega nagnemo (Čebelarska zveza Slovenije)."

 Čebele imajo zelo organizirano delovanje v čebelnjaku: 

Nikoli ne smete nobeni čebelici storiti nič hudega. Brez skrbi, ne bo vas pičila, kar tako. Če slučajno prileti v stanovanje ali jo opazite na morju na brisači ali kjer koli drugje, pustite, da odleti stran. Nikoli je ne pohodite ali ubijte na kakšen drug način. Vsaka čebela je zelo pomembna, kajti opravlja neskončno pomembno nalogo opraševanja in tudi nabiranja cvetnega prahu in peloda. Nikoli ne smete nobeni čebelici storiti nič hudega. Brez skrbi, ne bo vas pičila, kar tako. Če slučajno prileti v stanovanje ali jo opazite na morju na brisači ali kjer koli drugje, pustite, da odleti stran. Nikoli je ne pohodite ali ubijte na kakšen drug način. Vsaka čebela je zelo pomembna, kajti opravlja neskončno pomembno nalogo opraševanja in tudi nabiranja cvetnega prahu in peloda.

 Videoprispevek iz čebelarskega muzeja v Radovljici:

Še več izobraževalnih videoposnetkov na temo čebel si lahko ogledate v naši avdio-video rubriki. 

Firbcologi so raziskovali življenje čebel: 

Kakšni so čebelarjevi pripomočki?

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: TV Slovenija 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.