Kaj je dramatizacija?

17. 5. 2018

Kdaj si bil nazadnje v gledališču in katero predstavo si si ogledal? 

Večina gledaliških oziroma dramskih besedil nastane tako, da se zanimiv roman prikroji, zato da se ga lahko z uprizoritvijo postavi na gledališki oder. Kadar nedramsko besedilo spremenimo in opremimo z navodili za igralce in scenske delavce, temu postopku rečemo dramatizacija. Kaj to je, me je spraševala Veronika.

Na dnu prispevka najdeš video, draga Veronika, kjer lahko izveš, katero gledališko predstavo sem si nazadnje ogledal jaz!  

Prve gledališke igre so bile uprizorjene že pred 2500 letij, v stari Grčiji. Prve so imele le enega nastopajočega in zbor, ki mu je pomagal vsebino predstaviti gledalcem.Prve gledališke igre so bile uprizorjene že pred 2500 letij, v stari Grčiji. Prve so imele le enega nastopajočega in zbor, ki mu je pomagal vsebino predstaviti gledalcem.

Gledališke igre so bile v stari Grčiji veliki dogodki, ki se jih je udeležilo mnogo ljudi od blizu in daleč. Ob poslušanju tujih zgodb so lahko naredili sklepe, pomembne za svoje življenje, in se ob gledanju predstave nekoliko sprostili. Kraju, kjer so se dogajale igre in je bil posebne oblike, z odrom v sredini, se je reklo "teatron", po tej besedi pa je obdržalo svoje ime tudi moderno gledališče, ki mu rečemo tudi "teater"

Veronika, oglej si, kaj sem o tem, kaj vse je potrebno za postavitev ali dramatizacijo gledališke igre, že izvedel v SNG Ljubljana.

Več o tem, kako lahko napišeš dobro besedilo, ki lahko enkrat postane tudi gledališka igra, pa si preberi v rubriki Napiši spis, ki jo pripravlja pisatelj Tomo Kočar.

Bansi

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.