Judo

15. 5. 2018

Judo v japonskem jeziku pomeni "mehka pot", judoisti v borbi namreč porazijo napadalca z uporabo nasprotnikove moči.

Na prvi pogled je zelo podoben rokoborbi, njegov pobudnik pa je bil Japonec Džigoro Kano. Temu učenjaku so njegovi dosežki prinesli ugled v japonski družbi in veliko ljudi ga primerja z začetnikom modernih olimpijskih iger, francoskim baronom Pierrom de Coubertinom. Judo je konec 19. stoletja razvil iz ju-jitsuja in postal je prva borilna veščina, ki ni slovela po nasilju. Džigoro je začel trenirati zato, ker je bil majhne in šibke postave, njegovi vrstniki pa so ga zaradi tega zbadali in fizično napadali. Ko se je njegovo telo okrepilo, je opazil, kako pomembne so lahko borilne veščine tudi za okrepitev duha, zdravja in celotne osebnosti.

Judo dvoboj poteka na podlagi velikosti 8x8 metrov ali 10x10 metrov. Da je mogoče lažje razločiti posamezne gibe obeh tekmovalcev, si zadnjih dvajset let eden od njiju nadene moder kimono, drugi pa nosi tradicionalno belega.Judo dvoboj poteka na podlagi velikosti 8x8 metrov ali 10x10 metrov. Da je mogoče lažje razločiti posamezne gibe obeh tekmovalcev, si zadnjih dvajset let eden od njiju nadene moder kimono, drugi pa nosi tradicionalno belega.

Pred začetkom borbe se nasprotnika vedno priklonita drug proti drugemu z zgornjim delom telesa. Pomemben del juda je namreč tudi obnašanje, ki izkazuje spoštovanje do nasprotnika. Glede na spretnost potez in število sekund v katerih svojega nasprotnika držiš pri miru, sodniki tekmovalcem dodeljujejo točke. Največ točk je mogoče prejeti za gib ali met s katerim tvoj nasprotnik obleži s hrbtom na tleh. Kdor obleži na tleh, je takoj proglašen za poraženca. Boj lahko izgubiš tudi, če zaradi bolečin zaprosiš za prekinitev borbe, kar storiš tako, da dvakrat tapkneš z roko po podlagi ali po svojem telesu.

Na treningih juda učijo padce nazaj in naprej, pa še nekaj drugih judo super trikov z rokami in nogami, ki jih je izvedel tudi slon Bansi! Oglej si spodnji video.Na treningih juda učijo padce nazaj in naprej, pa še nekaj drugih judo super trikov z rokami in nogami, ki jih je izvedel tudi slon Bansi! Oglej si spodnji video.

Foto: EPA (1.),  MMC RTVSLO (2.)
Video: MMC RTVSLO
E. V.