O hitrih pandah

12. 5. 2018

Miroslava zanima, kako hitre so pande?

Pande včasih kažejo človeške lastnosti – kadar jim je nerodno, se posebej hecno obnašajo.  Če si predstavljaš pando, ki v svojem miru prežvekuje vejice zelenja, si verjetno ne moreš misliti, da so te počasne živali sposobne hitrega premikanja. Pa se kdaj poženejo v tek? Čeprav je pando redko mogoče videti v teku, nekateri pravijo, da so sposobne teka s hitrostjo 30 kilometrov na uro.

 Zdravi odrasli pande v divjini nimajo plenilcev, zato jim ni treba bežati s hitrim tekom. Obenem se prehranjujejo z zelenjem, zato tem vegetarijanskim živalim ni treba teči niti za plenom.Zdravi odrasli pande v divjini nimajo plenilcev, zato jim ni treba bežati s hitrim tekom. Obenem se prehranjujejo z zelenjem, zato tem vegetarijanskim živalim ni treba teči niti za plenom.
Kako pa so pande postali počasni vegetarijanci? Raziskave so pokazale, da pande nosijo gen, ki je nujen za zaznavanje okusa mesa, vendar je ta v njihovem dednem zapisu neizražen. To pomeni, da so včasih bili mesojedci, njihova prehrana pa se je kasneje spremenila. To se je verjetno zgodilo zaradi podnebnih sprememb, ki so povzročile izumrtje pandovega plena. Da bi vrsta preživela, se je pričela prehranjevati izključno z zelenjem. Včasih naj bi bile sicer krvoločne živali, kot drugi njihovi medvedji sorodniki. 

Še kaj mi piši, Miroslav.
Bansi 

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.