Koliko je stara Zemlja?

8. 5. 2018

Imela naj bi štiri in pol milijarde let, preberi pa si še nekaj neverjetnosti o tej zeleni starki, po kateri se sprehajamo ...

O starosti Zemlje me je spraševala moja zvesta bralka Veronika, ki že ve, zakaj z Zemlje, čeprav je okrogla, ne pademo v vesolje. 

S tem vprašanjem, koliko je pravzaprav naš planet star, so se civilizacije ukvarjale že od nekdaj. Veliko jih je svoje predstave o Zemljinem nastanku zapisalo v mitoloških zgodbah. Da bi ugotovili njeno pravo starost, pa so sodobni znanstveniki najprej določili starost našega sončnega sistema. Nato so analizirali vzorce meteoritov, koščke kamnov z Lune in vzorce Zemljine površine in na podlagi primerjave dobili iskani podatek. Japonski znanstveniki pa so pokazali tudi, da Zemlja diha. Več o tem, kako Zemlja vdihne in izdihne zrak, si preberi tukaj.

Kadar Zemljo snemamo iz vesolja, velikega dela njene površine ne moremo videti zaradi vlage v zraku. Zaradi nje je naš planet naz satelitskih posnetkih včasih videti nekoliko svetleč ali morda celo steklen.Kadar Zemljo snemamo iz vesolja, velikega dela njene površine ne moremo videti zaradi vlage v zraku. Zaradi nje je naš planet naz satelitskih posnetkih včasih videti nekoliko svetleč ali morda celo steklen.

Novonastala Zemlja je bila pred 4,5 milijarde let za življenje, kot ga poznamo danes, smrtonosna. Ni imela atmosfere, po njeni površini se je prelivala lava, celoten planet pa je obdajal oblak prahu. Šele skoraj milijardo let pozneje so se na njej začele pojavljati tudi prve oblike življenja.

O prvotnem življenju na Zemlji sta se pogovarjala Ribič Pepe in Kakadudu.

Veronika, eden izmed bralcev me je pred časom spraševal tudi, kdaj se bo življenje na Zemlji končalo. Ne skrbi, ne še kmalu!
Še kaj mi piši,
Bansi

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.