NAGRADNO: Vstopnice za Kekca

25. 4. 2018

V sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem poklanjamo 5x2 vstopnici za predstavo Srečno, Kekec! ki bo v soboto, 5. maja ob 17. uri. Ob tem terminu bo na sporedu že jubilejna visokoštevilčna ponovitev predstave - ne boste verjeli, že 250 po vrsti. 

Lahko verjamete, da se gledališka predstava Srečno, Kekec uprizarja že 15 let? Lahko verjamete, da se gledališka predstava Srečno, Kekec uprizarja že 15 let?

Kekca je vedno znova pogumno odigral Dušan Teropšič, plašnega Rožleta Ivan Peternelj, slepo Mojco Romana Šalehar, nerodnega Brinclja Draga Potočnjak, Pehto zdaj že upokojena članica Mladinskega Olga Grad in strašnega Bedanca Matej Recer.
Predstava, ki je od premiere pa do danes navdušila več kot 67.848 gledalk in gledalcev in so jo (po)hvalili tako gledališki kritiki kot pedagoški delavci, je otrokom odprla vrata tudi v svet sodobnega plesa in fizičnega gledališča. In da bi jim Kekčevo zgodbo še bolj približala, jo je vpela v zgodbo urbanih mulcev, ki se na dvorišču igrajo svojo najljubšo igro. Trikrat lahko ugibate, katera je to! Ob brezštevilnih gostovanjih po Sloveniji pa tudi na festivalih, kot so mariborski Lent, Junij v Ljubljani, sarajevski MESS, zagrebški Naj, naj, naj festival, Kotorski festival gledališča za otroke, Zlata paličica in Pikin festival, o kakovosti in inovativnosti »mladinskega« Kekca pričajo tudi priznanja, kot so zlata paličica Branku Potočanu za režijo in koreografijo (2005) in nagradi 14. kotorskega festivala otroškega gledališča (2006) Olgi Grad za vlogo Pehte in Branku Potočanu za režijo.

Knjige, filmi in gledališke predstave o Kekcu slovensko občinstvo vedno očarajo. Knjige, filmi in gledališke predstave o Kekcu slovensko občinstvo vedno očarajo.

Letošnji prejemnik bršljanovega venca, ki ga za umetniške (neigralske) dosežke podeljuje ZDUS, Ivan Peternelj o Rožletu pove:

»Po vseh teh letih moj Rožle še vedno povzroči obilo smeha in radosti pri otrocih v dvorani. Še vedno divje kričijo, ko se mu Bedanec med hvalisanjem približuje in ga hočejo tako rešiti pred tem, da bi ga ujel. Ta fenomen me vedno znova preseneti in me na nek način vzpodbudi za igro, me spomni na njeno čudežno moč.«

O priljubljenosti in sporočilnosti predstave dodaja še: »Kekec je slovenska klasika, simbol za pogum in dobro voljo. V naravi otroka, človeka je, da se poistoveti s pozitivnim junakom. Na nek način gre že skoraj za slovenskega mitološkega junaka, ki izhaja iz preprostega okolja. Je pogumen, predrzen in pravičen fant. V eni roki nosi sonce, v drugi zlati smeh.«

Po prvomajskih praznik bo ravno pravi čas za ogled predstave o Kekcu, Rožletu, Bedancu, Pehti in ostalih prijateljih; se strinjate? Ravno pravi čas pred poletjem, ko bomo več hodili po slovenskih hribih in gorah, ki so bili Kekcu najboljši dom. Po prvomajskih praznik bo ravno pravi čas za ogled predstave o Kekcu, Rožletu, Bedancu, Pehti in ostalih prijateljih; se strinjate? Ravno pravi čas pred poletjem, ko bomo več hodili po slovenskih hribih in gorah, ki so bili Kekcu najboljši dom.

Draga Potočnjak, tudi avtorica besedila, je vsa te leta utelešala Brinclja, ki je, kot pravi, edini junak, ki je popolnoma izmišljen, čeprav nosi ime po Vandotovem liku. Pa še nekaj ga loči od ostalih: na odru ne spregovori niti besede. »Glede na to, da sem napisala besedilo za tega našega Kekca, je očitno, da ga za svojo vlogo, za Brinceljna, nisem. Ni bilo časa, ker sem nalogo, da napišem tekst, dobila tako pozno. Brincelj je zato ostal nem. A je zato le še bolj skrivnosten. Najprej mi ni bilo všeč, potem pa sem začela uživati v tem, da ne govori.«

Matej Recer, ki v predstavi igra Bedanca, pravi, da se mu je z leti približal (predvsem telesno, hudomušno pristavi) in da mu ga je v veselje igrati še danes, le malo bolj zadihan je kot pred leti. Kekčevo priljubljenost pripisuje zlasti dvema lastnostma, »ki bi ju vsi radi imeli: je brihten in pogumen«. 

Pravno obvestilo:

Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira, hrani in obdeluje zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov bansi@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu takšnega sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih 5 dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal.

Tanja Mojzer

Foto Barbara Čeferin 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.