O prvih telefonih

4. 5. 2018

Telefon deluje tako, da človeški glas pretvori v elektronski signal, ki ga nato drugi telefon predvaja. Včasih je ta signal potoval po žicah, danes pa potuje tako rekoč po zraku.

Tina bi rada vedela, kakšni so bili prvi telefoni.

Prve različice telefonov (levi na fotografiji je star približno 120 let) so bile brez številčnic. Da bi nekoga poklical, si najprej dvignil slušalko, jo prislonil k ušesu, tvoj glas pa se je po žici prenesel do osebe v telefonski centrali, ki si ji povedal, s čigavim telefonom naj te povežejo. Ko so v centrali uredili povezavo, si lahko govoril s prijateljem na drugi strani.Prve različice telefonov (levi na fotografiji je star približno 120 let) so bile brez številčnic. Da bi nekoga poklical, si najprej dvignil slušalko, jo prislonil k ušesu, tvoj glas pa se je po žici prenesel do osebe v telefonski centrali, ki si ji povedal, s čigavim telefonom naj te povežejo. Ko so v centrali uredili povezavo, si lahko govoril s prijateljem na drugi strani.

Še približno pred 30 leti je telefonski signal potoval le po telefonskem omrežju, ki so ga povezovale žice. Da bi se oglasil na klic, si moral z roko dvigniti slušalko aparata, zato še danes, čeprav slušalke ne dvigujemo več, uporabljamo izraz "dvigniti slušalko". 

Stari telefoni so ob prenosu in predvajanju signala prejemniku tudi nekoliko popačili klicateljev glas, ki je velikokrat potoval z zamikom. Ob pogovorih z ljudmi v zelo oddaljenih krajih je bil ta zamik lahko tudi zelo dolg in je motil tvoj pogovor. V 60. letih prejšnjega stoletja so se z uvedbo prve digitalne telefonije telefonski signal pohitrili in kasneje posodobili, vendar pa ta telefonija v nasprotju s prejšnjo ni več delovala brez elektrike.

Digitalni telefonski signal je nasledila brezžična telefonija, ki je omogočila, da telefon lahko nosimo s seboj, kar ljudje počnejo šele približno zadnjih petnajst let. Takšen je bil videti eden izmed prvih brezžičnih telefonskih aparatov, ki so prišli v množično uporabo.Digitalni telefonski signal je nasledila brezžična telefonija, ki je omogočila, da telefon lahko nosimo s seboj, kar ljudje počnejo šele približno zadnjih petnajst let. Takšen je bil videti eden izmed prvih brezžičnih telefonskih aparatov, ki so prišli v množično uporabo.

Oglej si še, kako lahko doma izdelaš telefon kar iz jogurtovega lončka! Podobnega, narejenega iz kovinskih lončkov, so ljudje na kratkih razdaljah uporabljali že v 17. stoletju.

Tina, še kaj mi piši.
Bansi

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.