Koliko vode?

17. 4. 2018

Skoraj tri četrtine človeškega telesa sestavlja voda. Zakaj jo je treba piti in koliko je je dovolj, bi rada vedela ena izmed mojih bralk.

Voda izpira strupe iz notranjih organov, nosi hranila do celic, obdaja celo tvoje sklepe in pomaga, da prebaviš zaužito hrano. Za delovanje tvojega telesa je zato res zelo pomembna. 

 Zdravnik odraslim svetuje, naj spijejo najmanj dva litra vode na dan, približno en liter dodatne pa zaužijejo v hrani. Otroci je lahko spijete nekoliko manj, odvisno od tega, koliko vas je skupaj.Zdravnik odraslim svetuje, naj spijejo najmanj dva litra vode na dan, približno en liter dodatne pa zaužijejo v hrani. Otroci je lahko spijete nekoliko manj, odvisno od tega, koliko vas je skupaj.
Od pet do deset let stari otroci naj bi popili vsaj liter vode na dan, približno pol litra pa naj bi je dobili iz zaužite hrane. Deset do trinajst let stari otroci naj bi popili liter vode in en kozarec, obenem pa naj bi slab liter vode vsak dan zaužili skozi hrano. 

Koliko vode pa je v živih bitjih? Oglej si, kako je na to vprašanje odgovoril Kakadudu.

Draga bralka, ko že govoriva o vodi, pa sem se spomnil še, da sem v rubriki Ustvarjaj! objavil zanimiv poskus o gostoti vode. Verjetno pa že veš za poseben trik za shranjevanje vode, ki ga imajo kamele. Te zanima, zakaj živijo v puščavi?

Bansi 

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.