RTV-kotiček v Minicityju!

13. 4. 2018

Ne boste verjeli, otroci se bodo lahko že prav kmalu prelevili v voditelje televizijskega Dnevnika, spoznali poklic režiserja, scenarista, novinarja in še koga, ki je nepogrešljiv, ko pomislimo na radio in televizijo. Tudi naš slon Bansi bo dobil več zaposlitev, ko zaživi zelo zanimiv RTV-kotiček v BTC-ju v Minicityju, nasproti Kristalne palače. 

Junija 2018 bo v Minicityju, o katerem smo na naši spletni strani pisali že dvakrat, zelo pestro. Kot rečeno, bo obogatitev televizijski studio in interaktivno igralo za učenje varnosti v prometu z več kot 1.600 kvadratnimi metri površin. To bo največji otroški didaktično-izkustveni center v Sloveniji.

Preverite, kako je sicer videti potep po Minicityju - mi smo ga obiskali ob odprtju porodnišnice. 
Tukaj pa raziščite, kako je v prostoru, ki je namenjen druženju, potekala dobrodelna prireditev, na kateri je nastopil tudi naš slon Bansi. 

Trenutno je za RTV-kotiček v Minicityju določen le prostor, ki ga častno "straži" plakat. Že prav kmalu pa bo na tem mestu zaživel studio, kjer bodo potekale zelo zanimive tematske delavnice na temo poklicev, ki so nujno potrebni v mediju, kot je radio, televizija, pa tudi spletno novinarstvo. Tudi vi že komaj čakate, kajne? Trenutno je za RTV-kotiček v Minicityju določen le prostor, ki ga častno "straži" plakat. Že prav kmalu pa bo na tem mestu zaživel studio, kjer bodo potekale zelo zanimive tematske delavnice na temo poklicev, ki so nujno potrebni v mediju, kot je radio, televizija, pa tudi spletno novinarstvo. Tudi vi že komaj čakate, kajne?

Naš MMC-jev slon Bansi je v Minicityju že nastopil. Pa tudi v prihodnje ga tam čakajo zaposlitve. Slontastično! Naš MMC-jev slon Bansi je v Minicityju že nastopil. Pa tudi v prihodnje ga tam čakajo zaposlitve. Slontastično!

Vhod v Minicity, ki je v dvorani A nasproti Kristalne palače v BTC-ju. Sicer obstaja še vhod z drugih strani. Vhod v Minicity, ki je v dvorani A nasproti Kristalne palače v BTC-ju. Sicer obstaja še vhod z drugih strani.

Moderatorka dogodka, ki je z veseljem obveščala goste s pozitivnimi novicami in obogatitvami Minicityja. Moderatorka dogodka, ki je z veseljem obveščala goste s pozitivnimi novicami in obogatitvami Minicityja.

S širitvijo za dodatnih 400 kvadratnih metrov, ki je načrtovana za letošnji junij, bo Minicity Ljubljana s skupno več kot 1.600 kvadratnimi metri površine največji tovrstni otroški center v Sloveniji, je poudaril njegov direktor Miha Culiberg: »Naše vodilo je učenje skozi igro, ki vsako leto k nam pritegne več kot 60.000 obiskovalcev. Da gre za projekt, ki je koristen za otroke in za starše, se strinja tudi več kot 40 podjetij in ustanov, ki so podporniki kakovostnega in poučnega preživljanja prostega časa in ki so poskrbeli, da so v našem malem mestu med drugim banka, pekarna, trgovina, policijska postaja in še 30 drugih kotičkov. Z novimi prostori bo naše malo mesto pridobilo nove interaktivne hišice, večji kreativni park, prostore za rojstnodnevna praznovanja, internetni kotiček za starše, prostor za počitek in branje ter novo trgovino z didaktičnimi igračami.«  S širitvijo za dodatnih 400 kvadratnih metrov, ki je načrtovana za letošnji junij, bo Minicity Ljubljana s skupno več kot 1.600 kvadratnimi metri površine največji tovrstni otroški center v Sloveniji, je poudaril njegov direktor Miha Culiberg: »Naše vodilo je učenje skozi igro, ki vsako leto k nam pritegne več kot 60.000 obiskovalcev. Da gre za projekt, ki je koristen za otroke in za starše, se strinja tudi več kot 40 podjetij in ustanov, ki so podporniki kakovostnega in poučnega preživljanja prostega časa in ki so poskrbeli, da so v našem malem mestu med drugim banka, pekarna, trgovina, policijska postaja in še 30 drugih kotičkov. Z novimi prostori bo naše malo mesto pridobilo nove interaktivne hišice, večji kreativni park, prostore za rojstnodnevna praznovanja, internetni kotiček za starše, prostor za počitek in branje ter novo trgovino z didaktičnimi igračami.«

Minicity pa ni zanimiv le za otroke, temveč tudi za starše in bodoče starše. Poteka namreč veliko strokovnih predavanj, kjer lahko starši pridobivajo svoja znanja. Seveda je pa to tudi priložnost, ko se lahko med seboj neformalno družijo in izmenjujejo izkušnje. Minicity pa ni zanimiv le za otroke, temveč tudi za starše in bodoče starše. Poteka namreč veliko strokovnih predavanj, kjer lahko starši pridobivajo svoja znanja. Seveda je pa to tudi priložnost, ko se lahko med seboj neformalno družijo in izmenjujejo izkušnje.

Minicity je sicer namenjen otrokom od prvih mesecev do dvanajstega leta starosti. Združuje veliko izobraževalnih elementov za otroke in starše. Minicity je sicer namenjen otrokom od prvih mesecev do dvanajstega leta starosti. Združuje veliko izobraževalnih elementov za otroke in starše.

Te dni se je Minicityju pridružila tudi RTV Slovenija, ki želi s svojimi oddajami otroke medijsko izobraziti in s svojim kotičkom v malem mestu pokazati nekaj ustvarjalnih poklicev. »V hiši Radiotelevizije Slovenija bomo najmlajšim omogočili vpogled v skrivnosten svet priprave različnih oddaj, ustvarjalnih poklicev na televiziji in novinarskih žanrov - od igranega do informativnega programa. Izobraževanje mladih je naše poslanstvo, zato na Televiziji Slovenija pripravljamo lastne oddaje za otroke premišljeno in strokovno, za različne ciljne publike, glede na želje, potrebe in razvojne značilnosti posameznega obdobja. Naša hiša v malem mestu bo omogočala hitro menjavo scenskih elementov. Na voljo so številni rekviziti, ročne lutke, posebna garderoba za voditelje in novinarje na terenu. Manjkala ne bo niti kamera in čisto pravi prikazovalnik besedila. Kot voditelji TV Dnevnika se bodo lahko otroci tudi posneli in si posnetek poslali na svoj elektronski naslov,« je povedala voditeljica in urednica oddaje Infodrom Tina Antončič. Te dni se je Minicityju pridružila tudi RTV Slovenija, ki želi s svojimi oddajami otroke medijsko izobraziti in s svojim kotičkom v malem mestu pokazati nekaj ustvarjalnih poklicev. »V hiši Radiotelevizije Slovenija bomo najmlajšim omogočili vpogled v skrivnosten svet priprave različnih oddaj, ustvarjalnih poklicev na televiziji in novinarskih žanrov - od igranega do informativnega programa. Izobraževanje mladih je naše poslanstvo, zato na Televiziji Slovenija pripravljamo lastne oddaje za otroke premišljeno in strokovno, za različne ciljne publike, glede na želje, potrebe in razvojne značilnosti posameznega obdobja. Naša hiša v malem mestu bo omogočala hitro menjavo scenskih elementov. Na voljo so številni rekviziti, ročne lutke, posebna garderoba za voditelje in novinarje na terenu. Manjkala ne bo niti kamera in čisto pravi prikazovalnik besedila. Kot voditelji TV Dnevnika se bodo lahko otroci tudi posneli in si posnetek poslali na svoj elektronski naslov,« je povedala voditeljica in urednica oddaje Infodrom Tina Antončič.

Če morda niste vedeli, RTV je edini medij, ki kreira lastne avtorske vsebine za otroke. Številne risanke so sicer prevajane s slovensko sinhronizacijo; oddaje, kot so Ribič Pepe, Studio Kriškraš, Firbcologi in druge, pa so ustvarjene zelo premišljeno in so avtorske. Če morda niste vedeli, RTV je edini medij, ki kreira lastne avtorske vsebine za otroke. Številne risanke so sicer prevajane s slovensko sinhronizacijo; oddaje, kot so Ribič Pepe, Studio Kriškraš, Firbcologi in druge, pa so ustvarjene zelo premišljeno in so avtorske.

O, poglejte ga - Ribič Pepe pa res nikjer ne manjka. O, poglejte ga - Ribič Pepe pa res nikjer ne manjka.

Ribič Pepe se že veseli novega televizijskega studia, saj meni, da bo v Minicityju zaradi tega lahko pogosteje nastopil. Hmmmmm ... kdo ve! Ribič Pepe se že veseli novega televizijskega studia, saj meni, da bo v Minicityju zaradi tega lahko pogosteje nastopil. Hmmmmm ... kdo ve!

 Minicity tesno sodeluje s strokovnjaki in o vsaki novi igralni enoti najprej pridobijo strokovne informacije ter sledijo smernicam psihologov, pedagogov in psihoterapevtov. Ti se strinjajo, da učenje pomembnih življenjskih veščin s pomočjo igre konkretnih primerov in materialov pri otrocih spodbuja motivacijo za pridobivanje novih znanj, hkrati pa si otroci pri takem učenju zapomnijo več informacij kot pri teoretičnem učenju. Minicity tesno sodeluje s strokovnjaki in o vsaki novi igralni enoti najprej pridobijo strokovne informacije ter sledijo smernicam psihologov, pedagogov in psihoterapevtov. Ti se strinjajo, da učenje pomembnih življenjskih veščin s pomočjo igre konkretnih primerov in materialov pri otrocih spodbuja motivacijo za pridobivanje novih znanj, hkrati pa si otroci pri takem učenju zapomnijo več informacij kot pri teoretičnem učenju.

Tako so otroci razdeljeni v skupine in vodeno izkusijo določen poklic. Tukaj smo jih ujeli, kako spoznavajo poklic čistilke. Tako so otroci razdeljeni v skupine in vodeno izkusijo določen poklic. Tukaj smo jih ujeli, kako spoznavajo poklic čistilke.

Tukaj pa smo jih ujeli, kako vodeno spoznavajo svet športa. Tukaj pa smo jih ujeli, kako vodeno spoznavajo svet športa.

Še ena izmed vodenih delavnic. Še ena izmed vodenih delavnic.

Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta na več kot tisoč kvadratnih metrih površin vsako leto obišče več kot 60.000 obiskovalcev, med njim tudi organizirane skupine šol in vrtcev iz vse Slovenije, saj ponuja edinstveno priložnost praktičnega učenja različnih poklicev in pridobivanja vsakodnevnih znanj s pomočjo realnih rekvizitov v pomanjšanih poslovalnicah resničnih ustanov in podjetij. Minicity Ljubljana v podobi majhnega mesta na več kot tisoč kvadratnih metrih površin vsako leto obišče več kot 60.000 obiskovalcev, med njim tudi organizirane skupine šol in vrtcev iz vse Slovenije, saj ponuja edinstveno priložnost praktičnega učenja različnih poklicev in pridobivanja vsakodnevnih znanj s pomočjo realnih rekvizitov v pomanjšanih poslovalnicah resničnih ustanov in podjetij.

Lucija Sajevec, direktorica AMZS-ja, delniške družbe (v rjavi jakni), je posebej za Bansijev portal povedala. "Mi že nekaj časa dejavno sodelujemo z Minicityjem, v prihodnje pa bomo to sodelovanje še okrepili in nadgradili. Želimo si, da otroci spoznajo prometno varnost in naše dejavnosti. Na obisk pride večkrat naš inštruktor, ki otroke popelje skozi njim zanimive teme - tako se prelevijo v kolesarje in sovoznike. V prihodnje pa bomo naše delavnice še nadgradili." Lucija Sajevec, direktorica AMZS-ja, delniške družbe (v rjavi jakni), je posebej za Bansijev portal povedala. "Mi že nekaj časa dejavno sodelujemo z Minicityjem, v prihodnje pa bomo to sodelovanje še okrepili in nadgradili. Želimo si, da otroci spoznajo prometno varnost in naše dejavnosti. Na obisk pride večkrat naš inštruktor, ki otroke popelje skozi njim zanimive teme - tako se prelevijo v kolesarje in sovoznike. V prihodnje pa bomo naše delavnice še nadgradili."

Voditeljica in urednica oddaje Infodrom, ki je predstavila, kaj se bo dogajalo v RTV-studiu v bližnji prihodnosti. Voditeljica in urednica oddaje Infodrom, ki je predstavila, kaj se bo dogajalo v RTV-studiu v bližnji prihodnosti.

Hajdi Korošec Jazbinšek je za Bansija dejala: "Mi smo želeli razmišljati zunaj okvirjev, zato smo naredili koncept, ki je prijazen do staršev in otrok. Z možem sva si zamislila, da bi želela imeti trgovinico, ki bi ponudila zavetje staršem, da lahko pridejo na kavico, ki jo v miru spijejo, medtem pa se lahko otroci igrajo v igralnem kotičku, ki je namenjen dojenčkom in otrokom do dveh let. Mamice si lahko medtem v miru pogledajo poličke in izberejo kaj zase. Na njih so namreč najbolj prefinjeni dizajnerski izdelki, kar se tiče otroške mode. Uredili smo tudi dojilnico in previjalnico, tako da lahko mamice v miru opravijo vsa ta nujna opravila za svoje dojenčke." Hajdi Korošec Jazbinšek je za Bansija dejala: "Mi smo želeli razmišljati zunaj okvirjev, zato smo naredili koncept, ki je prijazen do staršev in otrok. Z možem sva si zamislila, da bi želela imeti trgovinico, ki bi ponudila zavetje staršem, da lahko pridejo na kavico, ki jo v miru spijejo, medtem pa se lahko otroci igrajo v igralnem kotičku, ki je namenjen dojenčkom in otrokom do dveh let. Mamice si lahko medtem v miru pogledajo poličke in izberejo kaj zase. Na njih so namreč najbolj prefinjeni dizajnerski izdelki, kar se tiče otroške mode. Uredili smo tudi dojilnico in previjalnico, tako da lahko mamice v miru opravijo vsa ta nujna opravila za svoje dojenčke."

Igralnica za dojenčke in otroke do drugega leta starosti. Igralnica za dojenčke in otroke do drugega leta starosti.

Sicer pa začetek tega koncepta sega v Celje, kjer imamo prav tako previjalnico, dojilnico in trgovinico. Ne manjka niti mikrovalovna pečica, kjer se lahko hrana pogreje. Tudi Uicefovo varno točko imamo, tako da nudimo zatočišče vsem otrokom. Hkrati pa v okviru sodelovanja z Muzejem novejše zgodovine Celje razstavljamo zelo udarne kose v butični trgovini v središču mesta, kjer delujemo. Ta muzej ima več kot 200-letno tradicijo. V spoštovanje do zgodovine nam je z našo trgovinico uspelo vpeljati tudi zgodovinsko zgodbo. Pa še en projekt: v enem hotelu v Celju smo naredili igralni kotiček. To pa zato, ker sva midva z možem pogrešala prostor, kjer bi lahko šla jest in pokramljala s prijatelji. Tam smo naredili otroško sobico, kjer se otroci lahko igrajo, starši pa se medtem v miru družijo. Namreč v samih nakupovalnih centrih so previjalnice oziroma dojilnice, v samih središčih mest pa tega ni.

Hajdi Korošec Jazbinšek, lastnica trgovinice Hajdi

 Kot rečeno, pa nas največje presenečenje čaka v mesecu juniju, ko bo odprtje največje didaktične igralnice v Sloveniji. 

 

 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!