Odbojka: Nastala je iz štirih športov

5. 5. 2018

Odbojko so prvi pričeli igrati Američani. Igro si je izmislil William Morgan, ko je želel združiti prvine bejzbola, rokometa, košarke in tenisa.

Prvo poimenovanje za ta šport je bilo mintonet. Tudi Slovenci smo dobri v odbojki, več o tem pa na dnu prispevka!

Mrežo, ki se uporablja pri tenisu, so prvi igralci odbojke dvignili na višino dveh metrov. Uporabili so podobno, a nekoliko mehkejšo žogo, kot je tista za košarko, izumitelj pa si je želel, da bi bil šport podoben, ampak manj nevaren od bejzbola in rokometa. Obenem pa se mu je zdelo pametno, da bi bilo novi šport mogoče igrati na manjšem igrišču. Tako je nastala odbojka. Prva organizirana igra se je zgodila leta 1896. Leta 1964 pa je odbojka postala disciplina na olimpijskih igrah, ki so takrat potekale v Tokiu na Japonskem.

Igralci v boju, da žoga ne bi dosegla tal, izvajajo tudi visoke skoke in se zaradi njih včasih s skoraj celim telesom dotaknejo tal. Da bi preprečili poškodbo kolen, nosijo ščitnike ali pa odbojko igrajo na mivki, ki ublaži udarce.Igralci v boju, da žoga ne bi dosegla tal, izvajajo tudi visoke skoke in se zaradi njih včasih s skoraj celim telesom dotaknejo tal. Da bi preprečili poškodbo kolen, nosijo ščitnike ali pa odbojko igrajo na mivki, ki ublaži udarce.

Cilj igre je žogo obdržati v zraku, lahko pa se jo odbija s katerim koli delom telesa. Vsaka ekipa lahko med držanjem žoge v svojem polju po njej udari največ trikrat, od tega vsak igralec le enkrat, potem pa mora žoga nad mrežo v polje druge ekipe.Cilj igre je žogo obdržati v zraku, lahko pa se jo odbija s katerim koli delom telesa. Vsaka ekipa lahko med držanjem žoge v svojem polju po njej udari največ trikrat, od tega vsak igralec le enkrat, potem pa mora žoga nad mrežo v polje druge ekipe.

Odbojka je Domnov najljubši šport. Z ekipo Infodroma je spoznal Jana Kozamernika, najmlajšega člana slovenske odbojkaške reprezentance, ki je leta 2015 dosegla srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. Naslednje leto bo to prvenstvo potekalo tudi v Sloveniji! Jan trenutno igra za italijanski klub Trentino Volley.
Oglej si, kaj je profesionalni odbojkaš Jan povedal o odbojki in o tem, kaj je jedel, da je zrasel tako visoko - meri namreč čez dva metra!

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.