O magični Luni

10. 4. 2018

Ali luna lahko vpliva na počutje, bi rada izvedela Veronika.

Zagotovo si že opazovala, kako se velika bela krogla na nočnem nebu debeli in kako hujša. Od prazne do polne lune mine natanko 28 dni, zato rečemo, da je toliko dolg lunin cikel. Točno tako dolgo tudi traja, da luna obkroži naš planet.  Predvsem za polno luno večkrat rečemo, da ima vpliv na naše počutje. 

Luna je od Zemlje oddaljena skoraj štiristo tisoč kilometrov. Kako potem lahko vpliva na ljudi, če pa je tako daleč?Luna je od Zemlje oddaljena skoraj štiristo tisoč kilometrov. Kako potem lahko vpliva na ljudi, če pa je tako daleč?

Živali se ravnajo po luni. Raki in morski črvi na primer kažejo vzorce v obnašanju, ki so povezani z luninim ciklom in plimovanjem morja. Znanstveniki so ugotovili, da nekatere živali nekako zaznajo lunine mene, tudi če živijo v laboratoriju in lune sploh še nikoli niso videle. Nekakšna vez med živimi bitji in Luno, čeprav se je ne zavedamo, res obstaja. 

Znanstveniki so izmerili, da otroci v noči s polno luno spijo nekaj minut manj kot v drugih nočeh, nekateri ljudje pa poročajo, da imajo ob debeli krogli na nebu vedno težave s spanjem. Nekateri omenjajo tudi, da so v času polne lune bolj razdražljivi in na splošno slabše razpoloženi.

Nekateri ljudje ob polni luni hodijo v spanju, sicer pa to pogosto počnejo tudi otroci, kadar se jim intenzno razvijajo možgani. Prisluhni Nikovi zgodbi.

Draga Veronika, si dobila dovolj odgovorov? Če te morda bolj zanima somnambulizem, kakor strokovno poimenujemo težavo s hojo v spanju, pa ima težave z njim tudi Petrina prijateljica. 

Bansi

Foto: EPA
Video: Infodrom
E. V.