RTV na Kulturnem bazarju

11. 4. 2018

5. aprila je v Cankarjevem domu potekal jubilejni 10. kulturni bazar. Po celotnem prizorišču Cankarjevega doma so bile postavljene stojnice različnih društev, šol in ustanov, ki se kakor koli ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladih. RTV je svoje vsebine, namenjene otrokom in staršem, predstavil vzgojiteljem, profesorjem in drugim pedagoškim delavcem. 

S svojimi vsebinami so se predstavili radio, televizija in MMC s slonom Bansijem. Kulturni bazar je pripravil bogat in zanimiv program strokovnega usposabljanja, katerega osrednja tema je letos bila Evropsko leto kulturne dediščine 2018, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi Cankarjevemu letu 2018 in medgeneracijskemu povezovanju na področju kulture.

RTV letos praznuje pomembno obletnico – 90 let radia in 60 let televizije. RTV Slovenija je torej starejša od države, ki jo nosi v svojem nazivu. In ni le medijska, ampak tudi največja kulturna in izobraževalna institucija v državi. Tokratna predstavitev je tako potekala tudi v duhu maksime kampanje Evropske radiodifuzne zveze EBU. RTV namreč podpira dobre medije. Nacionalni mediji pa so nadvse pomembni za narod in njegovo medijsko krajino. Še posebej pa so pomembni za medijsko opismenjevanje otrok in mladostnikov s svojim programom in predvsem izvirno produkcijo. RTV letos praznuje pomembno obletnico – 90 let radia in 60 let televizije. RTV Slovenija je torej starejša od države, ki jo nosi v svojem nazivu. In ni le medijska, ampak tudi največja kulturna in izobraževalna institucija v državi. Tokratna predstavitev je tako potekala tudi v duhu maksime kampanje Evropske radiodifuzne zveze EBU. RTV namreč podpira dobre medije. Nacionalni mediji pa so nadvse pomembni za narod in njegovo medijsko krajino. Še posebej pa so pomembni za medijsko opismenjevanje otrok in mladostnikov s svojim programom in predvsem izvirno produkcijo.

Tako se je začela zelo zanimiva predstavitev: "Moje ime je Klemen Markovčič, sem režiser v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija in bom danes vaš krmar skozi razgibano in nadvse pestro produkcijo za otroke in mlade RTV Slovenija."Tako se je začela zelo zanimiva predstavitev: "Moje ime je Klemen Markovčič, sem režiser v Uredništvu igranega programa Radia Slovenija in bom danes vaš krmar skozi razgibano in nadvse pestro produkcijo za otroke in mlade RTV Slovenija."

Občinstvo, v katerem so sedeli profesorji, vzgojitelji in številni drugi pedagoški delavci z različnih koncev Slovenije. Občinstvo, v katerem so sedeli profesorji, vzgojitelji in številni drugi pedagoški delavci z različnih koncev Slovenije.

Predstavitev oddaje Studio Kriškraš. Predstavitev oddaje Studio Kriškraš.

Sara in Anka iz oddaje Studio Kriškraš: "Verjamemo, da je oddaja Studio Kriškraš lahko izjemen vzor sovrstnikom. V naših zgodbah najdete spodbude za ustvarjanje, namige za branje kakovostnih knjig, navdih za pesnikovanje … pa tudi razumevanje za napake in neuspele poskuse, ko se česa lotevamo prvič."Sara in Anka iz oddaje Studio Kriškraš: "Verjamemo, da je oddaja Studio Kriškraš lahko izjemen vzor sovrstnikom. V naših zgodbah najdete spodbude za ustvarjanje, namige za branje kakovostnih knjig, navdih za pesnikovanje … pa tudi razumevanje za napake in neuspele poskuse, ko se česa lotevamo prvič."

Sara in Jelka: "Naravnost iz Čudogozda prihajava, urednica oddaje Jelka in in redaktorica Sara. Z našo oddajo dokazujemo, da je dolgčas za predšolske otroke koristen. Ne verjamete? Otroci v hipu najdejo vhod v domišljijo brez meja. Če ni kratkočasenja, tudi ustvarjalnost izgublja svojo moč. Preobilje igrač, zabave in najsodobnejših igric zapira pot svobodni otroški zvedavosti. Otroci postajajo naveličani, razvajeni in opeharjeni ustvarjalnega duha. Naši otroci v Čudogozdu znova najdejo veselje ob igri z nemogočimi idejami. Sem rekla nemogočimi? V Čudogozdu je mogoče prav vse."Sara in Jelka: "Naravnost iz Čudogozda prihajava, urednica oddaje Jelka in in redaktorica Sara. Z našo oddajo dokazujemo, da je dolgčas za predšolske otroke koristen. Ne verjamete? Otroci v hipu najdejo vhod v domišljijo brez meja. Če ni kratkočasenja, tudi ustvarjalnost izgublja svojo moč. Preobilje igrač, zabave in najsodobnejših igric zapira pot svobodni otroški zvedavosti. Otroci postajajo naveličani, razvajeni in opeharjeni ustvarjalnega duha. Naši otroci v Čudogozdu znova najdejo veselje ob igri z nemogočimi idejami. Sem rekla nemogočimi? V Čudogozdu je mogoče prav vse."

Ribič Pepe, ki izobražuje otroke na ta način, da vsako soboto pripravi svojo oddajo na televiziji. Riše, pleše in se zabava z otroki. Seveda pa rad tudi spoznava Slovenijo, tako da snemanja potekajo po različnih krajih. Ribič Pepe, ki izobražuje otroke na ta način, da vsako soboto pripravi svojo oddajo na televiziji. Riše, pleše in se zabava z otroki. Seveda pa rad tudi spoznava Slovenijo, tako da snemanja potekajo po različnih krajih.

Še videoprispevek: 

Urednica Otroškega in mladinskega programa Martina Peštaj je predstavila različne oddaje in programe, ki so na radiu in televiziji Slovenija. Pedagoškim delavcem je tudi razložila, da je prav ona tista, ki izbira risanke za otroke, ki jih potem vidimo na televiziji. Urednica Otroškega in mladinskega programa Martina Peštaj je predstavila različne oddaje in programe, ki so na radiu in televiziji Slovenija. Pedagoškim delavcem je tudi razložila, da je prav ona tista, ki izbira risanke za otroke, ki jih potem vidimo na televiziji.

Martina Peštaj: "Risanke v Živ žavu že več kot 30 let lepšajo jutra našim najmlajšim gledalcem. Verjamem, da so risanke običajno prvi vstop otroka v naš medij. Zato imamo zelo jasna načela, po katerih jih izbiramo. To so v predvsem risanke, ki so primerne za predšolske otroke, so v skladu z vrednotami, ki jih živimo, ne vsebujejo nasilja, in kot ste videli, so narejene v najrazličnejših tehnikah animacije, da lahko otroci tudi skozi njih urijo svoj estetski čut."Martina Peštaj: "Risanke v Živ žavu že več kot 30 let lepšajo jutra našim najmlajšim gledalcem. Verjamem, da so risanke običajno prvi vstop otroka v naš medij. Zato imamo zelo jasna načela, po katerih jih izbiramo. To so v predvsem risanke, ki so primerne za predšolske otroke, so v skladu z vrednotami, ki jih živimo, ne vsebujejo nasilja, in kot ste videli, so narejene v najrazličnejših tehnikah animacije, da lahko otroci tudi skozi njih urijo svoj estetski čut."

"Mi smo Firbcologi in zanima nas vse, živali, šport, kultura. Otroci nam vsak teden pošiljajo sporočila, kaj vse si želijo, da Firbcologi raziščemo, in trenutno tako pridno hodimo po terenih za že sedmo sezono oddaje Firbcologi. Firbcologi pa nismo le radovedni in vedoželjni. Radi se tudi zabavamo, letos na primer na nobeni zabavi ni manjkala Lady K. Včasih tudi kaj ušpičimo, predvsem pa zelo resno in častno jemljemo naše firbcološko poslanstvo.""Mi smo Firbcologi in zanima nas vse, živali, šport, kultura. Otroci nam vsak teden pošiljajo sporočila, kaj vse si želijo, da Firbcologi raziščemo, in trenutno tako pridno hodimo po terenih za že sedmo sezono oddaje Firbcologi. Firbcologi pa nismo le radovedni in vedoželjni. Radi se tudi zabavamo, letos na primer na nobeni zabavi ni manjkala Lady K. Včasih tudi kaj ušpičimo, predvsem pa zelo resno in častno jemljemo naše firbcološko poslanstvo."

Poglejte jih, vedoželjne navihane Firbcologe! Poglejte jih, vedoželjne navihane Firbcologe!

Urednica oddaje Firbcologi Mateja: "Torej, Firbcologi smo željni novega znanja in izkušenj, pri tem pa ne pozabljamo na otroško igro in spontanost. Vsako sezono sestavlja šestdeset zanimivih terenov in pa pestro studijsko dogajanje, kjer se Firbcologi družijo z njihovo bolj ali manj odraslo vrstnico Pio Zemljič. Lepo nam je skupaj, zabavajte se v naši družbi in se kaj novega naučite tudi vi!"Urednica oddaje Firbcologi Mateja: "Torej, Firbcologi smo željni novega znanja in izkušenj, pri tem pa ne pozabljamo na otroško igro in spontanost. Vsako sezono sestavlja šestdeset zanimivih terenov in pa pestro studijsko dogajanje, kjer se Firbcologi družijo z njihovo bolj ali manj odraslo vrstnico Pio Zemljič. Lepo nam je skupaj, zabavajte se v naši družbi in se kaj novega naučite tudi vi!"

Oddaja Male sive celice ima dolgoletno tradicijo. Vsako soboto se v zanimivem kvizu preizkusita dve osnovni šoli. Oddaja Male sive celice ima dolgoletno tradicijo. Vsako soboto se v zanimivem kvizu preizkusita dve osnovni šoli.

"Lepo pozdravljeni, jaz sem Maruša Prelesnik Zdešar, urednica oddaje Male sive celice. V našem kvizu osnovnošolci in osnovnošolke iz vse Slovenije tekmujejo v napeti mešanici izzivov, ki so zasnovani, da razširijo obzorja, vzbudijo ustvarjalnost, okrepijo sodelovanje in v najboljšem primeru narišejo lahkoten nasmeh na obraz. Oddajo vodi dramski igralec Nik Škrlec. Z njo želimo predvsem na vizualno zanimiv način pripovedovati zgodbe z različnih področij, ki so del učnega načrta, pa tudi tistega, kar vsakodnevno srečujemo v življenju.""Lepo pozdravljeni, jaz sem Maruša Prelesnik Zdešar, urednica oddaje Male sive celice. V našem kvizu osnovnošolci in osnovnošolke iz vse Slovenije tekmujejo v napeti mešanici izzivov, ki so zasnovani, da razširijo obzorja, vzbudijo ustvarjalnost, okrepijo sodelovanje in v najboljšem primeru narišejo lahkoten nasmeh na obraz. Oddajo vodi dramski igralec Nik Škrlec. Z njo želimo predvsem na vizualno zanimiv način pripovedovati zgodbe z različnih področij, ki so del učnega načrta, pa tudi tistega, kar vsakodnevno srečujemo v življenju."

Maruša je še povedala: "Predvsem pa bi vas rada povabila, dragi mentorji in mentorice, da na naši spletni strani in kanalu na YouTubu ter profilu na Facebooku spremljate oddajo, kajti velikokrat na kratek in zanimiv način razložimo del vaše učne snovi, tudi s področij, ki včasih vizualno niso tako zanimiva. Ne pozabite, da konec maja odpiramo tudi razpis za prijave v novo sezono 2018/2019. Dobrodošli, da tudi vi postanete del Malih sivih celic. Saj veste, Male sive celice so povsod."Maruša je še povedala: "Predvsem pa bi vas rada povabila, dragi mentorji in mentorice, da na naši spletni strani in kanalu na YouTubu ter profilu na Facebooku spremljate oddajo, kajti velikokrat na kratek in zanimiv način razložimo del vaše učne snovi, tudi s področij, ki včasih vizualno niso tako zanimiva. Ne pozabite, da konec maja odpiramo tudi razpis za prijave v novo sezono 2018/2019. Dobrodošli, da tudi vi postanete del Malih sivih celic. Saj veste, Male sive celice so povsod."

Infodrom rad predstavlja teme, ki so za odrasle (politika, begunstvo in podobno). Vse te teme pa novinarji in voditelji predstavijo na mladim razumljiv način. Infodrom rad predstavlja teme, ki so za odrasle (politika, begunstvo in podobno). Vse te teme pa novinarji in voditelji predstavijo na mladim razumljiv način.

Voditeljica in urednica oddaje Infodrom Tina Antončič: "Lep pozdrav tudi iz edine informativne oddaje za mlade, Infodroma. Kot ste lahko že v uvodniku videli in slišali, mlade informiramo, kaj se dogaja doma in po svetu. Nobena, prav nobena tema pa za našo oddajo ni neprimerna. Naše pomembno vodilo je le, da jo predstavimo na otrokom razumljiv način in da so mladi vedno v ospredju - zanima nas namreč njihovo mnenje."Voditeljica in urednica oddaje Infodrom Tina Antončič: "Lep pozdrav tudi iz edine informativne oddaje za mlade, Infodroma. Kot ste lahko že v uvodniku videli in slišali, mlade informiramo, kaj se dogaja doma in po svetu. Nobena, prav nobena tema pa za našo oddajo ni neprimerna. Naše pomembno vodilo je le, da jo predstavimo na otrokom razumljiv način in da so mladi vedno v ospredju - zanima nas namreč njihovo mnenje."

Voditeljica Neža: "Veseli smo, ko nam poveste, da vam naši prispevki pridejo prav pri kakšni uri etike, državljanske vzgoje, zgodovine ... veseli smo, ko nas povabite v svoje šole, da bi nam pokazali, kaj zanimivega in ustvarjalnega počnete na različnih koncih Slovenije. Tudi v prihodnje računamo na vaše pobude, vprašanja in sodelovanje. Seveda pa tudi mi vas vabimo, da klikate po naših vsebinah in si kdaj ob kakšnem bolj ali manj prijetnem najstniškem vprašanju pomagate z našimi videovsebinami. Če pa vas zanima, kako nastaja Infodrom, pa ste vabljeni, da nas z otroki obiščete tudi v uredništvu."Voditeljica Neža: "Veseli smo, ko nam poveste, da vam naši prispevki pridejo prav pri kakšni uri etike, državljanske vzgoje, zgodovine ... veseli smo, ko nas povabite v svoje šole, da bi nam pokazali, kaj zanimivega in ustvarjalnega počnete na različnih koncih Slovenije. Tudi v prihodnje računamo na vaše pobude, vprašanja in sodelovanje. Seveda pa tudi mi vas vabimo, da klikate po naših vsebinah in si kdaj ob kakšnem bolj ali manj prijetnem najstniškem vprašanju pomagate z našimi videovsebinami. Če pa vas zanima, kako nastaja Infodrom, pa ste vabljeni, da nas z otroki obiščete tudi v uredništvu."

Mateja iz Infodroma. "Naj vam namignem - imamo spletno stran infodrom.si, naše vsebine pa najdete tudi na YouTubu. Najprej vtipkate Infodrom, nato pa želeno tematiko. Na vsebine naših tekočih oddaj vas spomnimo na naši strani na Facebooku, kjer smo zasledili, da nas lepo spremljate in pošiljate sporočila. O kom ali čem pa mladi razpravljajo trenutno, pa boste izvedeli, če nam začnete slediti na Snapchatu ali pa Instagramu. Pa pssst, ne povejte učencem, da ste tam."Mateja iz Infodroma. "Naj vam namignem - imamo spletno stran infodrom.si, naše vsebine pa najdete tudi na YouTubu. Najprej vtipkate Infodrom, nato pa želeno tematiko. Na vsebine naših tekočih oddaj vas spomnimo na naši strani na Facebooku, kjer smo zasledili, da nas lepo spremljate in pošiljate sporočila. O kom ali čem pa mladi razpravljajo trenutno, pa boste izvedeli, če nam začnete slediti na Snapchatu ali pa Instagramu. Pa pssst, ne povejte učencem, da ste tam."

Martina Peštaj: "Videli ste napovednika za dve tuji seriji, ki sta v zadnjem času poželi odlične odzive. Prva je norveška in je primerna za mlajše šolarje, zato smo jo sinhronizirali, da ji lahko sledijo tudi mlajši gledalci. Druga, nogometna, je nizozemska in je primerna za šolarje in šolarke, ki se, motivirani, da sledijo napeti zgodbi, urijo v branju podnapisov, kar je izjemno pomembno, glede na to, da smo kultura podnapisov. Igrane serije za otroke in mlade tudi najpogosteje najdemo v Evropi, pomembno nam je, da postavljajo v središče mlade junake, ki so takšni, da bi jih mladi gledalci takoj imeli za svoje prijatelje. Teme so zelo raznolike, vse pa so na svoj način privlačne in mladim gledalcem mimogrede prenašajo pomembna sporočila. Igrane serije so na sporedu vsako nedeljo po Živ žavu, pa tudi ob sobotah dopoldne in v počitniških sporedih."Martina Peštaj: "Videli ste napovednika za dve tuji seriji, ki sta v zadnjem času poželi odlične odzive. Prva je norveška in je primerna za mlajše šolarje, zato smo jo sinhronizirali, da ji lahko sledijo tudi mlajši gledalci. Druga, nogometna, je nizozemska in je primerna za šolarje in šolarke, ki se, motivirani, da sledijo napeti zgodbi, urijo v branju podnapisov, kar je izjemno pomembno, glede na to, da smo kultura podnapisov. Igrane serije za otroke in mlade tudi najpogosteje najdemo v Evropi, pomembno nam je, da postavljajo v središče mlade junake, ki so takšni, da bi jih mladi gledalci takoj imeli za svoje prijatelje. Teme so zelo raznolike, vse pa so na svoj način privlačne in mladim gledalcem mimogrede prenašajo pomembna sporočila. Igrane serije so na sporedu vsako nedeljo po Živ žavu, pa tudi ob sobotah dopoldne in v počitniških sporedih."

Klemen Markovič: "Zdaj pa se s televizijskih zaslonov selimo na radijske valove. Radio ostaja eden najintimnejših medijev, v izrazito vizualnem svetu pa je lahko odličen sopotnik pri razvoju slušnega razumevanja, ki ostaja tudi eden temeljnih izzivov šolskega kurikula. Le znova se ga moramo spomniti in ga ozavestiti tudi pri današnjih generacijah otrok in mladostnikov."Klemen Markovič: "Zdaj pa se s televizijskih zaslonov selimo na radijske valove. Radio ostaja eden najintimnejših medijev, v izrazito vizualnem svetu pa je lahko odličen sopotnik pri razvoju slušnega razumevanja, ki ostaja tudi eden temeljnih izzivov šolskega kurikula. Le znova se ga moramo spomniti in ga ozavestiti tudi pri današnjih generacijah otrok in mladostnikov."

Radijska igra za otroke je namenjena predvsem starostni stopnji 3+ do konca druge triade. Na portalu otroski.si so na voljo tudi didaktična gradiva/vprašalniki za aktivni sprehod z otrokom skozi zvok. Želimo si, da bi radijska igra za otroke, ki ostaja sestavni del kurikula, znova postala tudi del vaših gradiv. Z dostopnostjo niste več omejeni na linearni čas v radijskem etru, pač pa ste od zvočnih zgodb oddaljeni le nekaj klikov iz vaše učilnice ali igralnice. Današnje generacije otrok je treba znova opismeniti za radiofonijo, še posebej umetniško. In morda je lahko radijska igra pravi vademekum za to. Škoda bi bilo, če bi katera koli generacija ostala prikrajšana za čudoviti svet zvočnih zgodb. Navsezadnje je radijska igra za otroke še vedno vitalni del programa s skoraj 50 igrami na leto v radijskem etru in bogatim spletnim arhivom, tudi s t. i. radiotečnimi igrami iz arhiva Radia Slovenija.Radijska igra za otroke je namenjena predvsem starostni stopnji 3+ do konca druge triade. Na portalu otroski.si so na voljo tudi didaktična gradiva/vprašalniki za aktivni sprehod z otrokom skozi zvok. Želimo si, da bi radijska igra za otroke, ki ostaja sestavni del kurikula, znova postala tudi del vaših gradiv. Z dostopnostjo niste več omejeni na linearni čas v radijskem etru, pač pa ste od zvočnih zgodb oddaljeni le nekaj klikov iz vaše učilnice ali igralnice. Današnje generacije otrok je treba znova opismeniti za radiofonijo, še posebej umetniško. In morda je lahko radijska igra pravi vademekum za to. Škoda bi bilo, če bi katera koli generacija ostala prikrajšana za čudoviti svet zvočnih zgodb. Navsezadnje je radijska igra za otroke še vedno vitalni del programa s skoraj 50 igrami na leto v radijskem etru in bogatim spletnim arhivom, tudi s t. i. radiotečnimi igrami iz arhiva Radia Slovenija.

Oddaja Lahko noč, otroci letos poteka že 54. leto.  Če pravljico vsako noč ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija zamudite, jo lahko poslušate na otroškem portalu, kjer poiščete zavihek Lahko noč, otroci. Oddaja Lahko noč, otroci letos poteka že 54. leto. Če pravljico vsako noč ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija zamudite, jo lahko poslušate na otroškem portalu, kjer poiščete zavihek Lahko noč, otroci.

Seveda se je na Kulturnem bazarju s svojo spletno stranjo predstavil tudi slon Bansi. Seveda se je na Kulturnem bazarju s svojo spletno stranjo predstavil tudi slon Bansi.

Bansi s svojimi izobraževalnimi rubrikami skrbi, da se otroci v prvih razredih osnovne šole in pa predšolski otroci naučijo številnih zanimivosti na slontastičen način. Zanimive rubrike so npr. poklici, poročam, Bansi odgovarja, športna abeceda in številne druge. Bansi s svojimi izobraževalnimi rubrikami skrbi, da se otroci v prvih razredih osnovne šole in pa predšolski otroci naučijo številnih zanimivosti na slontastičen način. Zanimive rubrike so npr. poklici, poročam, Bansi odgovarja, športna abeceda in številne druge.

Martina Peštaj je predstavila celoten otroški portal, na katerem domujejo tudi Firbcologi, Ribič Pepe, Male sive celice in druge oddaje. Martina Peštaj je predstavila celoten otroški portal, na katerem domujejo tudi Firbcologi, Ribič Pepe, Male sive celice in druge oddaje.

Studio kriškraš ima, kot vidite, izjemno zanimivo spletno stran. Studio kriškraš ima, kot vidite, izjemno zanimivo spletno stran.

Spletna stran Malih sivih celic. Spletna stran Malih sivih celic.

Neža: "Mi v Osvežilni fronti marsikaj izvemo v rubriki 10 neugodnih vprašanj. Tokrat narediva izjemo, ti meni pet neugodnih o Osvežilni fronti, jaz tebi 5 neugodnih o Čist zares, prav? Za uvod najprej poglejmo, o čem govorimo v Osvežilni fronti."Neža: "Mi v Osvežilni fronti marsikaj izvemo v rubriki 10 neugodnih vprašanj. Tokrat narediva izjemo, ti meni pet neugodnih o Osvežilni fronti, jaz tebi 5 neugodnih o Čist zares, prav? Za uvod najprej poglejmo, o čem govorimo v Osvežilni fronti."

Neža: "Mi v Osvežilni fronti marsikaj izvemo v rubriki 10 neugodnih vprašanj. Tokrat narediva izjemo, ti meni pet neugodnih o Osvežilni fronti, jaz tebi 5 neugodnih o Čist zares, prav? Za uvod najprej poglejmo, o čem govorimo v Osvežilni fronti."  Rok: "5 neugodnih vprašanj za Nežo (povezanih z Osvežilno fronto): A vi v teh oddajah mislite samo na seks? Ti je kdaj nerodno? Kdo vas gleda? Misliš, da so to tudi teme za šolo? Koliko pa imate sledilcev, upaš povedati? Neža: Zadovoljen? Zdaj pa še Čist zares. Vedno verjameta, da bo vajinim protagonistom uspelo izpeljati izziv? Sta se na snemanju kdaj osramotila, naredila kakšno neumnost? A sta vidva par?"Neža: "Mi v Osvežilni fronti marsikaj izvemo v rubriki 10 neugodnih vprašanj. Tokrat narediva izjemo, ti meni pet neugodnih o Osvežilni fronti, jaz tebi 5 neugodnih o Čist zares, prav? Za uvod najprej poglejmo, o čem govorimo v Osvežilni fronti." Rok: "5 neugodnih vprašanj za Nežo (povezanih z Osvežilno fronto): A vi v teh oddajah mislite samo na seks? Ti je kdaj nerodno? Kdo vas gleda? Misliš, da so to tudi teme za šolo? Koliko pa imate sledilcev, upaš povedati? Neža: Zadovoljen? Zdaj pa še Čist zares. Vedno verjameta, da bo vajinim protagonistom uspelo izpeljati izziv? Sta se na snemanju kdaj osramotila, naredila kakšno neumnost? A sta vidva par?"

"V svojem ritmu je ena od treh oddaj, ki jo v OMP-ju TV Slovenija pripravljamo za mlade od 15 do 18 let, ki veljajo za ciljno občinstvo, ki mu je težko slediti, kaj šele ga ujeti." "V svojem ritmu je ena od treh oddaj, ki jo v OMP-ju TV Slovenija pripravljamo za mlade od 15 do 18 let, ki veljajo za ciljno občinstvo, ki mu je težko slediti, kaj šele ga ujeti."

Meta Ornik: "Pri snovanju novih formatov nas vodi nekaj smernic: raznolikost žanrov (Osvežilna fronta je preplet igranega, vodenega in terenskih prispevkov; v svojem ritmu in Čist zares sta dokumentarni seriji za mlade): raznolikost vsebin (Osvežilna fronta se loteva tem, ki  mlade v tem obdobju še posebej vznemirjajo; V svojem ritmu je namenjena glasbi, Čist zares pa odlikuje raznolikost interesnih področij mladih), ki so lahko primerne tudi za uporabo v srednjih šolah novi sodobni formati (hitra montaža, kratki vsebinski sklopi, soustvarjanje mladih, vlogerski način vodenja), širjenje vsebin na družbenih omrežjih."Meta Ornik: "Pri snovanju novih formatov nas vodi nekaj smernic: raznolikost žanrov (Osvežilna fronta je preplet igranega, vodenega in terenskih prispevkov; v svojem ritmu in Čist zares sta dokumentarni seriji za mlade): raznolikost vsebin (Osvežilna fronta se loteva tem, ki mlade v tem obdobju še posebej vznemirjajo; V svojem ritmu je namenjena glasbi, Čist zares pa odlikuje raznolikost interesnih področij mladih), ki so lahko primerne tudi za uporabo v srednjih šolah novi sodobni formati (hitra montaža, kratki vsebinski sklopi, soustvarjanje mladih, vlogerski način vodenja), širjenje vsebin na družbenih omrežjih."

Meta Ornik je še dodala: "Naše vodilo je predvsem – biti drzni, včasih tudi predrzno stopimo na rob."Meta Ornik je še dodala: "Naše vodilo je predvsem – biti drzni, včasih tudi predrzno stopimo na rob."

Špela: "Srede zvečer so na 1. programu Radia Slovenija namenjene dijakom, pa ne le dijakom – mi namreč ne potrebujemo potrdila o vpisu. V Gymnasiumu se lotevamo številnih tem – od šole, poklicev, projektov do dosežkov mladih, zanimajo nas njihova razmišljanja o aktualnih dogajanjih in odraščanju, pripravljamo pogovore z ljudmi, ki so prišli v Slovenijo od drugje ali pa zaradi kakšne svoje posebnosti ne sodijo k večini, s tem pa skupaj z mladimi širimo medkulturni dialog in strpnost ter odpiramo vrata v njihov svet. V okviru te oddaje smo izvedli še nekaj posebnih projektov: Gymnasium.eu o evropskih temah, Improklet, projekt radijske improvizacije; v aprilu sledi Špilliga, naša ekipa pa bo tudi letos pripravila več oddaj o maturitetnem eseju in maturi. Z njimi, verjamemo, bo priprava na maturo za marsikoga lažja. V studiu ali na terenu, največkrat v živo, vedno aktualni, odzivni in seveda vedno v družbi mladih – mladih, ki imajo veliko za povedati, če jim le damo priložnost."Špela: "Srede zvečer so na 1. programu Radia Slovenija namenjene dijakom, pa ne le dijakom – mi namreč ne potrebujemo potrdila o vpisu. V Gymnasiumu se lotevamo številnih tem – od šole, poklicev, projektov do dosežkov mladih, zanimajo nas njihova razmišljanja o aktualnih dogajanjih in odraščanju, pripravljamo pogovore z ljudmi, ki so prišli v Slovenijo od drugje ali pa zaradi kakšne svoje posebnosti ne sodijo k večini, s tem pa skupaj z mladimi širimo medkulturni dialog in strpnost ter odpiramo vrata v njihov svet. V okviru te oddaje smo izvedli še nekaj posebnih projektov: Gymnasium.eu o evropskih temah, Improklet, projekt radijske improvizacije; v aprilu sledi Špilliga, naša ekipa pa bo tudi letos pripravila več oddaj o maturitetnem eseju in maturi. Z njimi, verjamemo, bo priprava na maturo za marsikoga lažja. V studiu ali na terenu, največkrat v živo, vedno aktualni, odzivni in seveda vedno v družbi mladih – mladih, ki imajo veliko za povedati, če jim le damo priložnost."

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Nikoli ni prepozno, da se naučite kakšnega plesa. Še celo Bansi zna plesati tango!