Lokostrelstvo

6. 4. 2018

Lokostrelstvo je danes športna disciplina, prve loke pa naj bi ljudje za lov in obrambo uporabljali že deset tisoč let nazaj. 

Od izuma strelnega orožja je lokostrelstvo izgubilo svoj prvotni namen. Ostanke najstarejših lokov so našli na Danskem, športniki pa so se v lokostrelstvu na olimpijskih igrah prvič pomerili med seboj leta 1900 v Parizu. Takrat so za tarče uporabili kar žive golobe. Športniki danes seveda streljajo v umetne tarče. Preden namerjeno puščico sprožijo v smeri proti tarči, pa vrvico loka napnejo tako, da se ta dotakne njihovega obraza. Na tak način naj bi strelčeva roka pri izpustu puščice ostala najbolj mirna. 

Dober lokostrelec je v streljanju natančen, svoj občutek za to, kako mora izstreliti puščico, da bo ta zadela sredino tarče, pa gradi z vajo. Veliko bolje lahko strelja kadar je dobro telesno pripravljen, obenem pa mora za streljanje znati dobro pripraviti tudi svoj lok.Dober lokostrelec je v streljanju natančen, svoj občutek za to, kako mora izstreliti puščico, da bo ta zadela sredino tarče, pa gradi z vajo. Veliko bolje lahko strelja kadar je dobro telesno pripravljen, obenem pa mora za streljanje znati dobro pripraviti tudi svoj lok.
Na tekmovanjih se med seboj pomerijo posebej ženske in posebej moški, slednji streljajo na nekoliko daljše razdalje. Zares dobri lokostrelci, ki si na tekmovanjih prislužijo tudi medalje, so s puščico sposobni zadeti tarčo v velikosti dna kozarca iz razdalje sedmih avtobusov.

Na zadnjih olimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru je zlato medaljo za lokostrelstvo prejel tekmovalec iz Južne Koreje po imenu Ku Bon-chan. S to zmago si je Južna Koreja prislužila že 19. zlato medaljo in v lokostrelstvu velja za najboljšo.Na zadnjih olimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru je zlato medaljo za lokostrelstvo prejel tekmovalec iz Južne Koreje po imenu Ku Bon-chan. S to zmago si je Južna Koreja prislužila že 19. zlato medaljo in v lokostrelstvu velja za najboljšo.

Tekmovanja v lokostrelstvu potekajo na prostem, pa tudi v dvoranah in na športnih igriščih. Lokostrelci se med seboj pomerijo v različnih disciplinah. Streljajo iz različnih razdalj, ki so lahko dolge tudi 90 metrov in streljajo z različno ukrivljenimi loki. Čeprav si predstavljamo, da se z lokostrelstvom ukvarjajo predvsem moški, pa je v tem športu tudi veliko tekmovalk.

Srednjeveški strelci so bili sposobni izstreliti puščico vsakih pet do šest sekund, sodobni lokostrelci pa na tekmovanjih izstrelijo po tri puščice v dveh minutah.Srednjeveški strelci so bili sposobni izstreliti puščico vsakih pet do šest sekund, sodobni lokostrelci pa na tekmovanjih izstrelijo po tri puščice v dveh minutah.

Foto: EPA (1., 2.) in RTV SLO (3.)
Video:  Firbcologi
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.