Slon - edini sesalec, ki ne more skočiti

13. 10. 2013

Tra-ra! Sloni so zelo priljubljene živali, upodobljene so v številnih knjigah in risankah. Pa veste o njih še kaj več kot to, da so največje kopenske živali na svetu?

Tokrat vam bomo predstavili slona, dobrodušnega sivega velikana, ki slovi po svojem rilcu, oklih in velikosti. V nadaljevanju vam odkrivamo še nekaj bolj ali manj znanih dejstev o tej živalski vrsti. V splošnem poznamo dve vrsti slonov - afriške in azijske. Afriški imajo večja ušesa, bolj nagubano kožo in vbočen hrbet.

Največji slon, ki so ga kadar koli izmerili, je bil samec afriškega slona. Tehtal je več kot deset ton in bil visok skoraj štiri metre.

Sloni živijo precej dolgo, tudi več kot 70 let.

Slonovo srce v povprečju tehta okoli 15 kilogramov, imajo pa tudi zelo razvite - in največje - možgane izmed vseh kopenskih živali. Možgani so od tri- do štirikrat večji od človeških. Imajo pa zelo nizek srčni utrip, le 27 udarcev na minuto. Kanarček ga ima na primer kar 1.000.

Slonova koža je debela dva centimetra in pol. Vidijo zelo slabo, imajo pa izredno razvit voh.

Samica spolno dozori pri 16 letih, a ima v življenju redko več kot štiri mladiče. Slonica namreč naraščaj nosi najdlje izmed vseh sesalcev, kar 22 mesecev. Ko se slonček rodi, tehta že več kot sto kilogramov!

Sloni podobno kot mačke predejo, na tak način se sporazumevajo.

Saj veste, da imajo sloni okle, kajne? A zanimivo je, da enega bolj uporabljajo kot drugega, podobno, kot smo ljudje desničarji ali levičarji. Okli so pravzaprav sekalci, uporabljajo jih za obrambo, izkopavanje vode in dvigovanje predmetov.

Najprepoznavnejša značilnost slona je seveda njegov rilec. V njem je več kot 40.000 mišic! Ko ga dviga ter premika desno in levo, z njim voha. Z rilcem prepozna velikost, obliko in temperaturo nekega predmeta, z njim tudi dviga hrano in sesa vodo, ki si jo nato zlije v usta.

Sloni jočejo, se igrajo, smejijo in imajo odličen spomin.

Znajo plavati - ko so v globoki vodi, rilec molijo iz vode in ga uporabljajo kot dihalko.

Zakaj sloni hodijo skoraj povsem neslišno? Zaradi svojih stopal, na katerih imajo blazinice, ki pomagajo nositi ogromno težo in preprečujejo, da bi spodrsnili, ter omogočajo, da so zelo tihi. S stopali pa tudi poslušajo.

Sloni so zelo občutljive živali, slonice veljajo za ene najboljših mater med živalmi. Če se mladiček pritožuje, bo k njemu prišla vsa družina, ki se bo začela z njim igrati in ga božati. Jasno izražajo žalovanje, prijateljstvo in veselje. Ves čas živijo v skupini. Včasih se v znak naklonjenosti "objamejo" z rilci.

Njihova ušesa so zelo velika in tanka. V njih je izjemno veliko žil, ki uravnavajo telesno temperaturo. Ko je zelo vroče, kri kroži po ušesih in s tem slona hladi.

A. P. J.
Foto: EPA

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.