Kaj sploh je sneg?

2. 12. 2020

Pa ga imamo - sneg in z njimi prve snežinke in prve zimske radosti letošnje zime. Nekateri ga obožujejo, ker lahko iz njega izdelujejo sneženega moža in druge skolpture, drugi pa ga sploh ne marajo (predvsem vozniki). Ampak, kaj pa sploh je sneg? Poglejmo!

Sneg je padavina v trdem stanju, ki nastaja v oblakih. Sneg so v bistvu majhne bele snežinkice. Nastajajo iz drobnih kapljic vodne pare, ko je zrak zasičen z vodno paro pod 0 °C temperature. Takrat vodna para takoj preide v trdo stanje. Če je ta prehod postopen, ledeni kristali dobivajo bolj ali manj pravilno obliko. Pri padanju se spajajo in tako nastanejo snežinke.

Če dobro pogledate sveži sneg, boste videli, da res gre za snežinke, ki so druga ob drugi. Če dobro pogledate sveži sneg, boste videli, da res gre za snežinke, ki so druga ob drugi. 

Sicer pa so ledeni kristali, ki rastejo samo na račun vodne pare, značilne oblike, ki so odvisne od temperature okolice. Pri padanju skozi toplejše plasti postaneta zgradba in oblika bolj zapleteni. 

Kaj pa je snežinka?

Masa ledenih kristalov se z rastjo povečuje in kristali začnejo padati proti proti tlom. Med padanjem lahko trčijo v druge ledene kristale ali v oblačne kapljice. Pri trkih majhni delci kristala odletijo in začnejo rasti. Število ledenih kristalov hitro narašča, kot pri verižni reakciji. Pri padanju se ledeni kristali med seboj tudi sprimejo in tako nastanejo snežinke.

Ko pada sneg, je po navadi nič stopinj Celzija. Ko pa so temperature nižje (pod ničlo), sneg zmrzne in postane trd. Ko pada sneg, je po navadi nič stopinj Celzija. Ko pa so temperature nižje (pod ničlo), sneg zmrzne in postane trd.

Poglejte sneg nekoliko bližje ali s povečevalnim steklom in videli boste snežinkice. Poglejte sneg nekoliko bližje ali s povečevalnim steklom in videli boste snežinkice.

Snežinke so v obliki različnih kristalnih zvezdic, ki pa so tudi pomešane z navadnimi ledenimi kristali. Pri temperaturi zraka, ki je višja od -10 °C, se ti kristali navadno spajajo v obliki kosmov. Njihova velikost je različna, vendar imajo redkokdaj večji premer od 3 ali 4 cm. Na velikost snežink vpliva predvsem temperatura zraka. Čim nižja je temperatura, tem manjše so snežinke. Velike snežinke ali kosmi pa nastajajo, če vodna para kondenzira pri temperaturi, ki ni preveč pod 0 °C.

Snežinka je torej več ledenih kristalov skupaj. Snežinka je torej več ledenih kristalov skupaj. 

In kako naredimo snežaka? 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay
Video: Infodrom

SLONTASTIČEN POZOR!