MOJE TELO: Zakaj nas zebe?

30. 11. 2020

Mrzli dnevi so z vso močjo potrkali na naša vrata. Čeprav se zima uradno še ni pričela, ga ni junaka, ki bi zdaj zunaj nosil kratko majico, kajne? Ampak, ste kdaj pomislili, zakaj nas pravzaprav zebe? 

Mi smo to vprašanje raziskali in razvozlali. 

Telesna toplota nastaja pri prebavi hrane. Na površino telesa se prenaša s kroženjem krvi, od koder uhaja v okolico. Telesne toplote je več v središču telesa kot na njegovi površini. Najmanj toplote imamo v najbolj oddaljenih delih naših okončin, zato nas najbolj zebe v prste rok in nog, pa tudi v nos in ušesa. 

Pozimi seveda pomaga, če se toplo oblečemo in pijemo tople napitke. Pozimi seveda pomaga, če se toplo oblečemo in pijemo tople napitke.

Telesno toploto določa tako imenovani termoregulacijski center v možganih. Do tja prihajajo obvestila receptorjev, ki se po vsem telesu in zaznavajo temperaturo središča in površine telesa. Na osnovi teh informacij se del možganov, hipotalamus, odloči o večji ali manjši proizvodnji toplote, ki jo naše telo potrebuje za vzdrževanje svojega biološkega ravnovesja.

Tople volnene rokavice, topel čajček, šal, rokavice - to so pravi pripomočki za zimo. Tople volnene rokavice, topel čajček, šal, rokavice - to so pravi pripomočki za zimo.

Oblecimo se!

Seveda je logično, da se pozimi toplo oblečemo. Predvsem volnena oblačila so tista, ki na naši koži delujejo toplo (veliko bolj kot kakšna svila). Priporočljivo je tudi, da nosimo več slojev toplih in suhih oblačil. Izogibajmo se hladnega vetra in prepiha. Z golimi rokami se ne dotikajmo hladnih predmetov ali snega, temveč uporabljajmo zimske rokavice. Skrbimo tudi za svoja stopala, da bodo ves čas na toplem, saj kot veste, če vas zebe v noge, vas zebe po vsem telesu. 

Toplota se v okolico odvaja tudi zaradi teh štirih procesov:

- sevanja infrardečih žarkov
- izhlapevanja vlage s površine kože in sluznic 
- gibanja hladnega zraka mimo naše kože 
- dotikanja hladnih stvari

Topel dom, topli odnosi ... in vam bo toplo pri srčku. Seveda tudi pozimi. Topel dom, topli odnosi ... in vam bo toplo pri srčku. Seveda tudi pozimi.

Tanja Mojzer

Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!