Berete svojim otrokom?

6. 3. 2018

V Angliji naj bi samo polovici predšolskih otrok starši brali vsak dan, ugotavlja ena izmed študij. 

Delež malčkov, ki jim berejo vsak dan, se je v zadnjih petih letih zmanjšal za petino, ugotavlja raziskava. To pa pomeni grožnjo za razvoj otrok. V raziskavi je sodelovalo 1.596 staršev otrok od 0 do 13 let in 417 staršev otrok, ki imajo od 14 do 17 let. Ugotovitve: branje predšolskim otrokom se je z 69 odstotkov zmanjšalo na 51 odstotkov.

Branje je pozitivno tako za starše kot za otroke. Branje je pozitivno tako za starše kot za otroke.

"Ni presenetljivo, da so starši malčkov izčrpani - pritisk na družine je ogromen, zlasti ker si starši prizadevajo uravnotežiti kariero in "smiselni" čas doma. Vendar pa je v tako odločilnem obdobju v razvoju otroka bistveno, da starši razumejo ogromne koristi, ki jih prinaša branje. To koristi obojim - tako staršem kot otrokom. Vemo, da starše vse bolj skrbi uporaba mobilnih telefonov in računalnikov, zlasti priljubljenost kanala YouTube, tudi med majhnimi otroki. Raziskave nam sporočajo, da moramo otrokom ponuditi široko paleto zanimivih možnosti za spremljanje vsebin, ne glede na to, ali gre za revijo, tehnične vsebine, strip ali slikovno knjigo. Pomembna je pa tudi svoboda izbire bralnega gradiva, saj je to veliko učinkovitejše pri ustvarjanju vseživljenjskih bralcev,"

meni Alison David.

Kljub utrujenosti je priporočljivo, da starši zvečer najdejo še nekaj energije za branje otrokom. Kljub utrujenosti je priporočljivo, da starši zvečer najdejo še nekaj energije za branje otrokom.

19 odstotkov staršev predšolskih otrok je vzrok zato, da otrokom niso brali, navedlo pomanjkanje energije ob koncu dneva. 16 odstotkov staršev pa je dejalo, da je bila prednost "za otroka postoriti druge stvari".

T. M.
Povzeto po Guardian
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.