Kdo prejme Zamislice?

21. 2. 2018

Mobilne kartice, ki jih lahko uporabljate kot obesek za ključe, če ste mlada mamica ali oči, so novost v Sloveniji. Vsebujejo kratke, praktične nalogice, ki vašemu dojenčku pomagajo pri prvih motoričnih in miselnih procesih. Nalogice so v štirih barvah, za vsako trimesečje posebej. Pet takšnih Zamislic smo podelili našim bralcem. Kdo so srečneži? 

Zamislice so nastale na pobudo Javnega zavoda Mala ulica in v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in razvojno ambulanto Zdravstvenega doma Ljubljana ter finančno podporo Mestne občine Ljubljana. Zamislice bodo za zdaj prejeli vsi starši na prvem pregledu pri pediatru v Občini Ljubljana. Ideja pa je, da se razširijo po vsej Sloveniji. 

Kaj pa ta nalogica? Nikar je ne preskočite! Kaj pa ta nalogica? Nikar je ne preskočite!

Razdeljene so na pet barv (zelena, ki zajema vsa obdobja otroka, oranžna - od prvega meseca dalje, rdeča od treh do šest mesecev, zelena od 6. meseca naprej in temno modra od devetega do 12. meseca). Seveda so to le okvirna obdobja, saj so nalogice takšne, da pridejo prav tudi po prvem letu starosti, pa tudi vmes že lahko "goljufate" in se ne držite povsem strogo, katere nalogice so za katero obdobje.

Eva Strmljan Kreslin iz Pedagoškega Inštituta: "S pomembnostjo zgodnjih interakcij bi radi seznanili vse novopečene starše – še posebej pa tiste, ki ne želijo brati debelih knjig o vzgoji otrok. Prav zato jim ne ponujajo knjige, ampak obesek (ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku). Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste dejavnosti z dojenčki kjer koli in kadar koli in spodbujajo celostni razvoj otroka."Eva Strmljan Kreslin iz Pedagoškega Inštituta: "S pomembnostjo zgodnjih interakcij bi radi seznanili vse novopečene starše – še posebej pa tiste, ki ne želijo brati debelih knjig o vzgoji otrok. Prav zato jim ne ponujajo knjige, ampak obesek (ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku). Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste dejavnosti z dojenčki kjer koli in kadar koli in spodbujajo celostni razvoj otroka."

Podrobneje smo Zamislice predstavili v tem prispevku. Vabljeni k branju! 

Nagradno igro pa smo razpisali tukaj. 

Zamislice sicer niso na prodaj, ob prvem obisku pediatra na območju MOL jih starši prejmejo brezplačno. Lahko pa jih brezplačno prejmete tudi v Družinskem centru Mala ulica na Prečni ulici 7 v Ljubljani. 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.