O vesolju in njegovem koncu

5. 4. 2018

Kdaj se bo končalo vesolje, me sprašuje skrivnostni bralec ...

Pa začnimo najprej pri začetku vesolja. Znanstveniki menijo, da je vesolje nastalo z veliko eksplozijo, ki ji rečemo veliki pok. Znanstveniki pravijo tudi, da se od tega dogodka vesolje razširja, vendar naj bi se enkrat v prihodnosti vesolje tudi "končalo". Vendar ne skrbi, naše vesolje se ne bo končalo kmalu. 

Konec vesolja naj bi se pripetil šele čez štiri do pet milijonov let. Si lahko sploh predstavljaš, koliko časa bo še minilo do takrat?Konec vesolja naj bi se pripetil šele čez štiri do pet milijonov let. Si lahko sploh predstavljaš, koliko časa bo še minilo do takrat?

Kaj pa konec našega planeta, bo do njega tudi kdaj prišlo? Znanstveniki napovedujejo, da naj bi čez milijon let naše sonce sijalo za eno desetino močneje, kot sije danes. Vedno močnejše sonce naj bi počasi dvigovalo temperaturo na Zemlji, zaradi česar naj bi izhlapeli oceani in življenje na našem planetu takrat ne bi bilo več mogoče. 

Če ti je bolj kot konec vesolja všeč njegov začetek, si oglej Pepetovo oddajo.

Morda te bo zanimalo tudi, kdaj praznujemo mednarodni dan vesoljskih poletov in kaj vse je Bansi videl v Vitanju, kjer je kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij. 

Dragi skrivnosti bralec, naslednjič pa svojemu sporočilu priloži tudi podpis, velja?

Bansi

Foto: EPA
Video: RTV SLO
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.