Pripravljanje vsebin za otroke je premišljeno delo

31. 1. 2018

"Ko delamo oddaje, je vsaka izmed njih namenjena točno določenemu ciljnemu občinstvu. To sicer ne pomeni, da je mlajši ali starejši ne smejo gledati. To pomeni, da so elementi, ki so v njej zelo skrbno premišljeni, točno za tisto občinstvo, ki mu jih namenjamo. Kar pomeni, da če bodo gledali Studio Kriškraš otroci, stari od štiri do šest let, jo bodo lahko v celoti razumeli in se bodo lahko dobro zabavali, " je mnenja Martina Peštaj, urednica Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija, sicer pa medijska psihologinja in velika poznavalka oddaj za otroke ter vpliva medijev na otroke in mlade. 

Živimo v digitalni dobi izjemno hitrega prenosa informacij. Programov na televizijskih kanalih je ogromno. Risank, filmov, serij še več. Kaj izbrati, da bo otrok deležen kakovostnih, a hkrati zabavnih, poučnih in nedolgočasnih vsebin? 

Na ta in podobna vprašanja je odgovarjala urednica Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija, psihologinja Martina Peštaj. 

"Vsebin je vedno več in starši vedno težje izvajajo nadzor," o pomembnosti kakovostnih vsebin za otroke opozarja medijska psihologinja in televizijska urednica Martina Peštaj, ki pravi, da otroke najučinkoviteje nagovarjajo televizijske vsebine, ki prikazujejo njihove vrstnike takšne, kot so: samosvoji, kompetentni, radovedni in neskončno ustvarjalni.

"Če jim prikazujemo resnične otroke in njihove zgodbe, jim sporočamo: čudoviti ste taki, kot ste, vsak zase, enkratni.""Če jim prikazujemo resnične otroke in njihove zgodbe, jim sporočamo: čudoviti ste taki, kot ste, vsak zase, enkratni."

"Kot nas zanima, kje naši otroci hodijo, bi nas moralo zanimati tudi to, kakšne vsebine si ogledujejo. Vemo, da otroci zelo radi na zaslonu gledajo svoje vrstnike in to se nam v Otroškem in mladinskem programu zdi pomembno," dodaja. Občutek za to, kaj je smešno, se pri otrocih z razvojem spreminja. "To, kar mlajši šolarji razumejo, velikokrat predšolski otroci še ne razumejo in jim ni smešno," časovno vzporedno z razumevanjem humorja pa se večajo tudi otrokove zmožnosti za ustrezno razumevanje informacij, ki so jim otroci v teh časih izpostavljeni, opozarja Peštajeva. "Vloga staršev kot nekakšnih varuhov pri izboru vsebin, ki jim je v določenem obdobju izpostavljen otrok, je za zdrav razvoj otroka zato zelo pomembna."

"Zelo velika naložba je to, kar narediš v zgodnjih letih. V poznejših letih se ti to lahko obrestuje. Če jim prikazujemo resnične otroke in njihove zgodbe, jim sporočamo: čudoviti ste taki, kot ste, vsak zase, enkratni," eno izmed vodil uredništva Otroškega in mladinskega programa TV Slovenija, ki po vzoru tujih trendov v ospredje svojih oddaj postavlja otroke, poudarja Peštajeva. "Otroke skušamo ujeti v njihovih trenutkih. Resnične, da tudi kadar igrajo, izhajajo iz sebe. Omogočimo jim, da sami dajo na plan moč, ki jo nosijo v sebi, in da s tem opogumljajo ter opolnomočijo tudi mlade gledalce. To se nam zdi pomembno. Ker jim s tem damo sporočilo: mi zmoremo veliko, vi zmorete veliko, lahko si, kar koli si, odličen si takšen, kot si."

"Dobro je, da imajo otroci ob raznolikih vsebinah možnost prepoznavati "to mi je všeč, to mi ni všeč" in tako oblikujejo svoj okus. "Dobro je, da imajo otroci ob raznolikih vsebinah možnost prepoznavati "to mi je všeč, to mi ni všeč" in tako oblikujejo svoj okus.

Kako v samem uredništvu tudi pri lastni produkciji skrbite za to, kaj se predvaja na otroškem programu? Kako v ekipi skrbite za to, da so otroške vsebine kakovostne in raznolike?
V našem prostoru smo edini, ki delamo lastne oddaje za otroke in mlade, oddaje lastne produkcije. Te oddaje delamo skrajno premišljeno z vsem znanjem in izkušnjami, ki jih imamo. Urednice, ki so zaposlene pri nas, so ne samo vešče urednice, scenaristke, novinarke, ampak imajo predvsem zelo dober odnos do otroškega občinstva. Veliko se izobražujemo, predvsem z znanji iz tujine. Letos smo pri nas gostili kar tri tuje strokovnjake, tri svetovno znane ustvarjalce različnih področij programa za otroke, ki so pri nas priredili intenzivne delavnice ob koncu tedna. Pripravljanje vsebin za otroke je filigransko in zelo premišljeno delo, ki ga razumemo kot veliko odgovornost, ker se zavedamo, da ustvarjamo vsebine, s katerimi vabimo otroke na njihove prve korake v svet medijev. Po drugi strani pa je ta tudi lepo poslanstvo: v službi delamo oddaje za otroke. Svojim sodelavkam vedno rečem, da je to, da ideje, scenarije spremenimo v oddaje, ki se predvajajo na televiziji in jih lahko otroci po Sloveniji in tudi zunaj gledajo, zares čudovita priložnost.

Martina Peštaj na premierni predstavitvi risank o Govorečem Tomu. Martina Peštaj na premierni predstavitvi risank o Govorečem Tomu.

Zadnja izmed novosti na otroškem programu pa je risanka, ki jo otroci poznajo zaradi mobilne aplikacije in je na zaslone prišla v juliju, Govoreči Tom. Z njo ste začeli meriti na starejše otroke, je tako?
Živ žav, naša legendarna nedeljska matineja risank, je za predšolske otroke, risank za šolarje imamo mnogo manj. Otroci, ki so v šoli, so že pod močnim vplivom vrstnikov in se o televizijskem programu tudi veliko pogovarjajo. Če ne gledaš tega, kar gleda večina, nisi "in". Zato si želimo, da bi tudi starejšim otrokom ponudili risanke, ki bi jih pritegnile. Še vedno pa se mi je zdelo pomembno poiskati vsebine, ki so za njih primerne. Izogibamo se kakršnemu koli nasilju. Zelo sem vesela, da sem ugotovila, da je na trgu veliko kakovostnih risank, ki zelo dobro nagovarjajo tako mlajše kot starejše šolarje šolarje in imajo še vedno vrednote, ki jih zagovarjamo ter nimajo nasilja. Poskusili bomo pripeljati še kakšno tako risanko, kot je Govoreči Tom, ki je primer risanke za starejše otroke, ki je dinamična, vseeno pa ohranja vrednote.

Otroški portal vključuje tako radijske kot televizijske oddaje. Tudi, če jih zamudite na televiziji, si jih v obliki shranjenih videoposnetkov lahko ogledate. Otroški portal vključuje tako radijske kot televizijske oddaje. Tudi, če jih zamudite na televiziji, si jih v obliki shranjenih videoposnetkov lahko ogledate.

T. M.
Intervjuvala je Eva Veršič
Foto: MMC RTV

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.