Zelo premišljene Zamislice

25. 1. 2018

"Vse, kar počnemo z otrokom, razne igre skrivalnic, božanje, prisotnost, pozornost in druge vsakodnevne spontane dejavnosti in sprostitve niso kar tako, ampak so zelo pomembne za otrokov razvoj in občutek telesa, topline in ljubezni. Predvsem v prvem letu starosti, najbolj pa vse tja do tretjega leta, " je mnenja Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta Ljubljana.

V Družinskem centru Mala ulica, ki ga najdemo na Prečni ulici 7 v Ljubljani (tik ob stičišču s Trubarjevo ulico), je potekala predstavitev posebnega, zelo poučnega projekta Zamislice. Gre za t. i. priročne "kartice", na katerih so napisane "zamisli", kako od rojstva pa do prvega leta starosti pri otroku spodbujati motorične, intelektualne, miselne, zaznavne in druge dejavnosti, ki so izrednega pomena za otrokov razvoj in zaznavanje sveta.

Zamislice so nastale na pobudo Javnega zavoda Mala ulica in v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in razvojno ambulanto Zdravstvenega doma Ljubljana ter finančno podporo Mestne občine Ljubljana. Zamislice bodo za zdaj prejeli vsi starši na prvem pregledu pri pediatru v Občini Ljubljana. Zamislice so nastale na pobudo Javnega zavoda Mala ulica in v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom in razvojno ambulanto Zdravstvenega doma Ljubljana ter finančno podporo Mestne občine Ljubljana. Zamislice bodo za zdaj prejeli vsi starši na prvem pregledu pri pediatru v Občini Ljubljana. 

Priročne Zamislice so majhnega formata, na njih so napisane preproste, a zelo premišljene zamisli in nalogice, ki so namenjene novopečenim staršem. Razdeljene so na pet barv (zelena, ki zajema vsa obdobja otroka, oranžna - od prvega meseca dalje, rdeča od treh do šest mesecev, zelena od 6. meseca naprej in temno modra od devetega do 12. meseca). Seveda so to le okvirna obdobja, saj so nalogice takšne, da pridejo prav tudi po prvem letu starosti, pa tudi vmes že lahko "goljufate" in se ne držite povsem strogo, katere nalogice so za katero obdobje.

Vse to, kar načeloma novopečeni starši že počnejo, je zbrano v Zamislicah. Našli boste pa tudi kakšno povsem novo dejavnost, ki jo lahko vključite na "ljubkovalni seznam " vašega dojenčka. Pomembno je tudi zavedanje staršev, da so Zamislice strokovno podkovane in da starši zvedo, kaj katera povsem običajna dejavnost pomeni za otroka (razlago boste našli na hrbtni strani).Vse to, kar načeloma novopečeni starši že počnejo, je zbrano v Zamislicah. Našli boste pa tudi kakšno povsem novo dejavnost, ki jo lahko vključite na "ljubkovalni seznam " vašega dojenčka. Pomembno je tudi zavedanje staršev, da so Zamislice strokovno podkovane in da starši zvedo, kaj katera povsem običajna dejavnost pomeni za otroka (razlago boste našli na hrbtni strani).

Izkušnje v prvih mesecih in letih otrokovega življenja so ključnega pomena za uresničitev otrokovih zmožnosti, saj so temelj za njegov razvoj in učenje. Izsledki številnih raziskav s področij nevroznanosti, razvojne psihologije, pedagogike in drugih disciplin dokazujejo, da pri otrocih izkustva do tretjega leta izjemno močno pozitivno ali negativno vplivajo na uresničevanje njihovega socialnih, telesnih in umskih zmožnosti. Otroški možgani se najhitreje razvijajo v prvih letih življenja – in ustvarjajo podlago za učenje v prihodnosti.

Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta Ljubljana

Zunanjost Mestnega igrišča oz. vhod v Javni zavod Mala ulica. V njem bodo starši in otroci našli mnogo igral, Mala ulica pa prireja tudi tematske dogodke, predavanja, trening starševstva in podobno. Zunanjost Mestnega igrišča oz. vhod v Javni zavod Mala ulica. V njem bodo starši in otroci našli mnogo igral, Mala ulica pa prireja tudi tematske dogodke, predavanja, trening starševstva in podobno.

Eva Strmljan Kreslin: "Zamislice poudarjajo pomembnost zgodnjih interakcij pri dojenčku in novopečenim staršem olajšajo seznam idej, katero igro kdaj in kako vključiti v razvojnogibalne vsebine. "Eva Strmljan Kreslin: "Zamislice poudarjajo pomembnost zgodnjih interakcij pri dojenčku in novopečenim staršem olajšajo seznam idej, katero igro kdaj in kako vključiti v razvojnogibalne vsebine. "

"To je droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste dejavnosti z dojenčki kjer koli in kadar koli, s katerimi spodbujamo celostni razvoj otroka. Poleg opisa konkretne dejavnosti je navedena tudi kratka razlaga, zakaj je ta dejavnost pomembna oz. kaj/katero področje pri otroku razvija. S tem želimo starše opogumiti, opolnomočiti in jih spodbuditi k dejavnostim z otroki. Želimo ozavestiti pomembnost še tako “nepomembnih” dejanj, kot so petje, ples ali štetje prstkov … vse to ni le igra, ampak dejavnost, ki intenzivno spodbuja razvoj otroških možganov. In oblikuje njihovo prihodnost."

Eva Strmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica. 

Kako se igrati z novorojenčkom? Kako igra vpliva nanj? Zamislice so majhen “mobilni” priročnik za starše novorojenčkov. Kratke, preproste nalogice, ki so v njem, spodbujajo čustveni, socialni, intelektualni in motorični razvoj otroka. Kako se igrati z novorojenčkom? Kako igra vpliva nanj? Zamislice so majhen “mobilni” priročnik za starše novorojenčkov. Kratke, preproste nalogice, ki so v njem, spodbujajo čustveni, socialni, intelektualni in motorični razvoj otroka. 

Na vsaki hrbtni strani nalogice je podana strokovna razlaga, ki je staršem pomemben zemljevid, kako nalogica vpliva na razvoj otroka. Na vsaki hrbtni strani nalogice je podana strokovna razlaga, ki je staršem pomemben zemljevid, kako nalogica vpliva na razvoj otroka.

Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta, Eva Stmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani in oblikovalka Mateja Panter. Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta, Eva Stmljan Kreslin, direktorica Javnega zavoda Mala ulica - Centra za otroke in družine v Ljubljani in oblikovalka Mateja Panter. 

 "Zamislice ponujajo vse to, kar že vemo; vse to pa želimo še strokovno podkrepiti, da starši ne bi bili preveč zbegani in da bi bili seznanjeni o tem, da sta igra in ljubeča prisotnost nujno potrebna. Pomemben poudarek je tudi na brezpogojni toplini."

Mateja Režek iz Pedagoškega inštituta Ljubljana

Mateja Režek: "Naj vam ne bo nerodno čebljati. Ko vaš otrok začne oblikovati zvoke, jih obravnavajte kot resen pogovor in ga oponašajte.  Pojasnilo: Vse vrste »pogovora« so pomembne za razvoj otroških možganov – tudi ko se otrok šele uči govorice. S sodelovanjem v »pogovoru«, ki ga vodi otrok, krepite možganske povezave, ki so potrebne za poznejše učenje jezika in komunikacije."Mateja Režek: "Naj vam ne bo nerodno čebljati. Ko vaš otrok začne oblikovati zvoke, jih obravnavajte kot resen pogovor in ga oponašajte. Pojasnilo: Vse vrste »pogovora« so pomembne za razvoj otroških možganov – tudi ko se otrok šele uči govorice. S sodelovanjem v »pogovoru«, ki ga vodi otrok, krepite možganske povezave, ki so potrebne za poznejše učenje jezika in komunikacije."


Mala ulica ni le prostor za igro in prijetno druženje, ampak svoje poslanstvo vedno bolj usmerja v celovito podporo mladim staršem, ki so prvi in najpomembnejši otrokovi vzgojitelji in učitelji. Prihodnost otrok in posledično prihodnost naše družbe je najprej – v prvem letu skorajda izključno - v rokah staršev. Preden bodoči starši postanejo starši, se jih večina udeleži Šole za starše, organizirane v okviru zdravstvenih domov, kjer dobijo napotke glede poroda ter nege in prehrane novorojenčka. Pozneje jim ta znanja posreduje tudi patronažna sestra. Kaj pa otrokov socialni, čustveni, intelektualni in motorični razvoj? Kako lahko optimalno podpremo razvoj otroka in vzpostavimo temelje za poznejše učenje? Od staršev - njihove izobrazbe, njihovih preteklih izkušenj, želje in volje po učenju in raziskovanju – je odvisno največ.

Eva Strmljan Kreslin, direktorica javnega zavoda Mala ulica

Eva Strmljan Kreslin: "S pomembnostjo zgodnjih interakcij bi radi seznanili vse novopečene starše – še posebej pa tiste, ki ne želijo brati debelih knjig o vzgoji otrok. Prav zato jim ne ponujajo knjige, ampak obesek (ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku). Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste dejavnosti z dojenčki kjer koli in kadar koli in spodbujajo celostni razvoj otroka."Eva Strmljan Kreslin: "S pomembnostjo zgodnjih interakcij bi radi seznanili vse novopečene starše – še posebej pa tiste, ki ne želijo brati debelih knjig o vzgoji otrok. Prav zato jim ne ponujajo knjige, ampak obesek (ki lahko služi tudi kot mobile na vozičku). Droben, a pomemben pripomoček, ki na 30 priročnih karticah ponuja ideje (zamislice) za preproste dejavnosti z dojenčki kjer koli in kadar koli in spodbujajo celostni razvoj otroka."

Mateja Panter, oblikovalka, ki tesno sodeluje z Malo ulico vse od nastanka, kar je pet let. Mateja Panter, oblikovalka, ki tesno sodeluje z Malo ulico vse od nastanka, kar je pet let.

Zdaj pa še kratek fotopotep po igralnih prostorih Male ulice, kamor so vabljeni starši z otroki različnih starosti. 

Hiška igralnica. Hiška igralnica.

Mehke blazine za igranje in počitek. Mehke blazine za igranje in počitek.

Visoki hiški ne primanjkuje pisanih barv. Visoki hiški ne primanjkuje pisanih barv.

Pogled na celotno igralnico z mini barčkom. Pogled na celotno igralnico z mini barčkom.

Ena od umetnij, ki smo jih ujeli v fotoobjektiv. Ena od umetnij, ki smo jih ujeli v fotoobjektiv.

Okrogle skrivalnice - igralnice. Okrogle skrivalnice - igralnice.

Hop-hop, plezamo, plezamo!Hop-hop, plezamo, plezamo!

Kotiček za kavico ali čaj. Kotiček za kavico ali čaj.

Igralne blazine polne igrač. Igralne blazine polne igrač.

Svetloba prihaja iz okroglih oken. Svetloba prihaja iz okroglih oken.

Lesene didaktične igrače, ki še posebej spodbujajo motoriko in gibalni razvoj otroka. Lesene didaktične igrače, ki še posebej spodbujajo motoriko in gibalni razvoj otroka.

Pogled proti vhodu. Pogled proti vhodu.

Mala ulica v središču Ljubljane ponuja, kot smo že dejali, vrsto dejavnosti namenjenih predvsem novopečenim staršem (npr. malo gledališče, delavnice o gibanju po porodu, ustvarjalnice, treninge starševstva in podobno). Mala ulica v središču Ljubljane ponuja, kot smo že dejali, vrsto dejavnosti namenjenih predvsem novopečenim staršem (npr. malo gledališče, delavnice o gibanju po porodu, ustvarjalnice, treninge starševstva in podobno).

Ob koncu junija Mala ulica prireja tudi vsakoletni Mini festival. Ob koncu junija Mala ulica prireja tudi vsakoletni Mini festival.

 Neverjetna šola, trening starševstva je brezplačen in je namenjen staršem, ki se srečujejo s težavnim vedenjem otrok. Neverjetna šola, trening starševstva je brezplačen in je namenjen staršem, ki se srečujejo s težavnim vedenjem otrok.

Če kot starši menite, da bi vam koristila šola starševstva, ste vabljeni, da stopite v stiik z Malo ulico. Če kot starši menite, da bi vam koristila šola starševstva, ste vabljeni, da stopite v stiik z Malo ulico.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.